Vlooien, die kleine, bloedzuigende parasieten, vormen niet alleen een hinder voor je hond maar ook een ongewenste gast in je huis. Deze irritante beestjes weten je huisdier te plagen en je leefomgeving te besmetten, vaak zonder dat je het direct merkt. De allergische reacties op vlooien bij honden, zoals intensief krabben, roodheid, hotspots en haarverlies, kunnen aanzienlijke overlast veroorzaken. Als jij nu op je hoofd krabt en je afvraagt hoe je van deze onuitgenodigde gasten afkomt, wij hebben de oplossingen voor jou en je trouwe metgezel.

Leestijd: 4 min.

Begrip van de levenscyclus van vlooien

De eerste stap is het begrijpen van de vijand. Vlooien doorlopen vier levensfasen: ei, larve, pop, volwassene. De volwassenen leven op dieren zoals je hond, waar ze bloed verteren en hun eieren leggen. Eén vrouwelijke vlo kan tot 2000 eieren leggen. Deze eieren komen uit in één tot tien dagen en verspreiden zich door je huis en tuin telkens wanneer je hond krabt, schudt of gaat liggen.

Close-up vlo

Ze komen dan uit als larven die zich kunnen verplaatsen op de gastheer en zich voeden met bloed en vlooienuitwerpselen. Tijdens het popstadium vormen ze cocons, waar ze enkele dagen tot wel een jaar wachten (bij voorkeur in het comfort van je tapijt, bank of bed) totdat er een warme gastheer verschijnt. Dan komen ze uit, worden volwassenen en besmetten hun dierlijke gastheren, zoals je hond.

Het is belangrijk om te weten over deze stadia omdat verschillende vlooienbehandelingen voor honden verschillende delen van de levenscyclus van de vlo aanpakken. Zorg ervoor dat je het etiket van eventuele vlooienbestrijding producten leest en de instructies volgt voor gebruik.

Preventie en behandeling van vlooien bij honden

De beste manier om met vlooien om te gaan, is preventie. Vlooien- en tekenpreventie doden vlooien die in contact komen met je hond, waardoor je pup ze in de eerste plaats niet mee naar huis neemt. Er zijn verschillende opties, van vlooienbanden tot vloeibare applicators en pillen. Praat met je dierenarts over de vlooienpreventie die het veiligst en geschikt is voor je puppy of hond.

Vlooien behandeling bij hond

Als je hond al vlooien heeft, zullen deze preventieve middelen ze nog steeds doden, maar je moet mogelijk agressievere maatregelen nemen, zoals een voorgeschreven preventief middel. Je kunt ook een vlooien shampoo gebruiken of een snelwerkende chemische behandeling, zoals een vlooienpil die de vlooien op je hond binnen enkele uren doodt. Opnieuw is het belangrijk om je dierenarts om aanbevelingen te vragen.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Vermindert jeuk & irritaties
  • Ondersteunt een gezonde huid & vacht
  • Preventieve werking tegen ongedierte

Het verwijderen van vlooien uit je huis

Het doden van de vlooien op je hond is slechts één onderdeel van het probleem. Je moet ook bepalen hoe je van vlooien in je huis af kunt komen. Dit vereist geduld. Het kan wel drie tot vier maanden duren om van een besmetting af te komen, omdat je moet wachten tot alle vlooien in je huis hun levensfasen hebben doorlopen.

Hier zijn de stappen die je moet nemen om vlooien in je huis uit te roeien:

  • Was alle hondenbedden en zachte hondenspeeltjes in heet, zeepachtig water. Herhaal dit vaak totdat de besmetting voorbij is. Was ook je eigen beddengoed, werprugetjes, badmatten en elke deken of kussen waar je hond graag slaapt.
  • Stofzuig alle tapijten, harde vloeren, linoleum en betegelde vloeren, gordijnen en gestoffeerd meubilair, en gooi de stofzuigerzak onmiddellijk weg in een buitencontainer voor afval. Je moet regelmatig stofzuigen om er zeker van te zijn dat alle stadia worden aangepakt. Als je hond recentelijk in je auto is geweest, moet je ook de stoelen stofzuigen.
  • Kies en breng een vlooienbestrijding omgevingsspray aan die alle stadia van vlooien behandelt, of bel een lokale ongediertebestrijder.
  • Kies en breng een spray, korrel of niet-giftige vlooienbehandeling aan voor je tuin. Het kort houden van gras en struiken maakt je tuin ook minder uitnodigend voor vlooien en teken. Repareer hekken om wasberen, konijnen en ander wild dat vlooien draagt te ontmoedigen om je tuin binnen te komen.
  • Blijf je hond en andere huisdieren maandelijks behandelen met een preventief middel.
  • Laat je hond tijdens het vlooien seizoen niet in contact komen met onbekende honden. Zorg ervoor dat eventuele speelkameraadjes van je pup vrij zijn van vlooien.
Vlooien op gezicht hond

Conclusie

Effectieve bestrijding van vlooien, die zowel je hond als je huis kunnen teisteren, vereist inzicht en preventieve maatregelen. Verschillende opties, zoals vlooienbanden, vloeibare applicators en voorgeschreven behandelingen, bieden bescherming tegen nieuwe besmettingen en behandelen bestaande vlooienproblemen. Grondige reiniging van je huis en regelmatig stofzuigen zijn cruciaal om de besmetting aan te pakken en een vlo-vrije omgeving te herstellen. Met deze doeltreffende oplossingen zorgen we niet alleen voor de gezondheid van je huisdier, maar herstellen we ook de rust in je huis.

Bronnen

  1. CDC. (2020, 13 augustus). Preventing fleas on pets. Centers For Disease Control And Prevention. https://www.cdc.gov/fleas/avoid/on_pets.html
  2. Meyers, H. (2024, 6 maart). How to Get Rid of Dog Fleas. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/how-to-get-rid-of-fleas/
  3. Purina. (z.d.). Recognising and Removing Fleas on Dogs. https://www.purina.co.uk/articles/dogs/health/parasites/dog-fleas
  4. RSPCA. (z.d.). How To Get Rid of Fleas. https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/general/fleas
  5. Saylor, A. (2024, 23 januari). How To Handle Fleas on Dogs. PetMD. https://www.petmd.com/dog/general-health/how-to-handle-fleas-on-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *