Leestijd: 9 min.

Wandel door het gangpad voor hondenvoer of bekijk de schappen met spullen van een grote dierenwinkel en je kunt snel overweldigd raken. Dit geldt vooral voor puppy-eigenaren, en waarschijnlijk nog meer voor degenen die voor het eerst een puppy hebben. Wanneer is het zo ingewikkeld geworden? Veel puppy-baasjes vragen zich af: “Hoeveel en hoevaak moet ik mijn puppy eten geven?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Hoeveel voer je je puppy moet geven
 • Hoe vaak je je puppy moet voeren
 • Voertips voor puppy’s

Het voeren van je puppy: een tijdlijn voor het eerste jaar

6-12 weken

Groeiende pups moeten puppyvoer krijgen, dit is speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften voor normale ontwikkeling. Door het voeren van volwassen voer krijgt je puppy belangrijke voedingsstoffen niet binnen. Vier maaltijden per dag zijn meestal genoeg om aan de voedingsbehoeften te voldoen. Grote rassen moeten droog voer krijgen vanaf 9 of 10 weken, en kleine rassen vanaf 12 of 13 weken.

3-6 maanden

Ergens in deze periode moet je het aantal maaltijden per dag verminderen van vier naar drie. Een pup moet haar buikje en molligheid verliezen tegen de 12 weken. Wanneer je pup op deze leeftijd nog steeds mollig is, blijf dan puppy-porties voeren totdat het lichaamstype volwassen is.

6-12 maanden

Begin met twee keer per dag voeren. Sterilisatie of castratie verlaagt de energiebehoefte enigszins, na de ingreep schakel je over van voedzaam puppyvoer naar volwassen voeding. Kleine rassen kunnen overstappen na 7 tot 9 maanden en grotere rassen na 12, 13 of zelfs 14 maanden. Wees wel voorzichtig; beter te lang puppyvoer geven dan niet lang genoeg.

Na 1 jaar

De meeste eigenaren voeren volwassen honden twee halve porties per dag.

Hoeveel voer moet ik mijn puppy geven?

Er is een gezegde in hondenvoeding: Kijk naar de hond, niet naar de bak. De lichaamsconditie, van je pup moet de portiegrootte bepalen. de portiegrootte is afhankelijk van het individuele metabolisme en lichaamstype, en de voedingsbehoeften variëren van hond tot hond. Als je puppy af en toe een maaltijd overslaat of met voer speelt, maak je geen zorgen. Het zou kunnen betekenen dat je pup klaar is om een maaltijd over te slaan of dat je te veel voer hebt gegeven, in welk geval je gewoon de hoeveelheid vermindert. Ook als je met traktatie-gebaseerde training met je pup bezig bent, pas dan de hoeveelheid voer bij de maaltijd aan. Houd bij het trainen met traktaties de traktatie zo klein mogelijk.

Hoe vaak moet ik mijn puppy voeren?

Net als bij baby’s hebben puppy’s veel kleine maaltijden per dag nodig, van voer dat is samengesteld voor hun speciale voedingsbehoeften. De meeste, maar niet alle honden eten snel hun maaltijden op. Om ervoor te zorgen dat je hond niet te kieskeurig wordt, zorg ervoor dat je op vaste tijden en in vaste hoeveelheden voert, en laat het voer niet langer dan 10 tot 20 minuten staan.

Is het de moeite waard om duur puppyvoer te kopen?

Premium hondenvoer heeft een hogere voedingsdichtheid, zodat je je hond minder kunt voeren om dezelfde resultaten te behalen. Bovendien hebben premium voedingsmiddelen stabiele ingrediënten; de samenstelling van goedkope merken kan variëren van merk tot merk. De belangrijkste hondenvoer bedrijven investeren veel in productontwikkeling en onderzoek en upgraden constant formules om bij te blijven bij hun concurrenten.

puppys die uit voerbakjes aan het eten zijn

Droog voer, nat voer of beide?

Veel hondenvoer bedrijven hebben samengewerkt met hondenvoer wetenschappers om speciale formules te ontwikkelen voor zowel grote als kleine puppy’s. Blikvoer is het duurst om te voeren en honden vinden het vaak het lekkerst. Pas echter op voor claims van “alleen vlees”. Je hond moet een volledig uitgebalanceerd dieet hebben om aan de voedingsbehoeften te voldoen. Alleen vlees is misschien niet genoeg. Halfvochtig voer is verkrijgbaar in eenmalige verpakkingen. Het lijkt meestal op gehakt. Brokjes zijn het meest economisch en de belangrijkste producenten bieden een compleet en uitgebalanceerd dieet voor honden van alle maten en leeftijden. Droog voedsel kan precies zo worden gevoerd als het uit de zak komt. Sommige baasjes zeggen dat er een voordeel is voor de mondhygiëne bij harde brokken omdat de wrijving helpt om tandvlees en tanden gezond te houden, wat zorgt voor minder tandplak en tandsteen. Brokjes kunnen worden bevochtigd, met water of blikvoer. Hoewel niet noodzakelijk, kan deze toevoeging het voer lekkerder maken voor je pup.

Voer voor Grote Puppies & Kleine Puppies

Er zijn verschillen in de voedingsbehoeften van kleine en grote honden, en dat geldt vooral voor puppy’s. Volwassen honden die minder dan 9 kilo wegen, worden beschouwd als kleine honden. Deze puppy’s groeien snel en kunnen volwassenheid bereiken tegen 9 maanden. Grote rassenpuppy’s (9 kilo of meer) groeien langzamer, het duurt ergens tussen de 15 en 24 maanden om volledige grootte en volwassenheid te bereiken.

Hou het gewicht en de groei van je puppy bij

Er zijn groei- en gewichtstabellen die je offline en online kan vinden. Weeg de puppy wekelijks en registreer zijn voortgang, vergelijk hem met ras geschikte gewichtstabellen. Pas zijn voedselinname aan om een gemiddeld groeipercentage te bereiken. Het wegen van een hond, zelfs een spartelende puppy, is eenvoudig. Weeg jezelf eerst, weeg jezelf dan met de puppy in je armen. Trek het verschil af, dat is het gewicht van de puppy. Maak je geen zorgen over honderd gram meer of minder; geen twee honden, zelfs niet binnen rassen, zijn exact hetzelfde gebouwd. Een jonge hond die te zwaar is, heeft een verhoogd risico op orthopedische problemen, als gevolg van stress op onvolgroeide gewrichten. Obesitas kan ook leiden tot diabetes, hartziekten en andere orgaanaandoeningen, en algemene lusteloosheid.

Mijn puppy bedelt! Moet ik hem mensen eten of tafelresten geven?

Een vast dieet van tafelresten kan een voedingstekort veroorzaken, en bepaalde ingrediënten en kruiden in je favoriete gerechten kunnen maagklachten veroorzaken bij honden. Bedelen is geen emotionele crisis of een test van je liefde. Het is wat wetenschappers een evolutionaire overlevingsstrategie zouden noemen, of wat de rest van ons een oplichterij zou noemen. Het vak geven van tafelresten en het eten van de baasjes kan schadelijke of zelfs fatale gevolgen hebben.

Voertips voor Puppy’s

 • Je pup voeden zodra je thuiskomt, kan puppy verlatingsangst bevorderen. Spelen of verzorgen is een positievere manier om hallo te zeggen.
 • Indien medisch noodzakelijk, kun je ingeblikte of droge receptenvoedingen kopen bij dierenartsen om honden te voeren met nieraandoeningen, hartziekten, diabetes en andere ernstige aandoeningen. Deze voedingsmiddelen mogen nooit zonder recept worden gegeven.
 • Sommige vitamine- of mineralensupplementen, wanneer verkeerd gebruikt (zoals extra calcium gegeven aan een grote hond op een goed dieet), doen meer kwaad dan goed.
 • Voordat je een belangrijke verandering in het dieet van je hond maakt, raadpleeg je dierenarts en, indien mogelijk, de fokker. Eenmaal gekozen voor de formule, blijf erbij. Plotse veranderingen in voedsel kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.
 • Kleine porties wortel- of appelstukjes zijn gezonde, caloriearme snacks waar de meeste honden dol op zijn.
 • Vers water moet altijd beschikbaar zijn. Overweeg tijdens de zomermaanden meerdere binnen-/buitenwaterstations op te zetten. Was de waterkom dagelijks om de opbouw van bacteriën te voorkomen.

Hoe schakel je over van puppyvoer naar volwassen voer

Bij het overschakelen van puppyvoer naar volwassen voer moet je de verandering geleidelijk over een paar dagen doen. Een plotselinge verandering in het dieet van je hond kan maagklachten veroorzaken. Praat met je dierenarts over het beste voer voor je puppy.

Heel je huishouden moet zich inzetten voor het voedingsschema van je hond. Als er een zwakke plek is voor het geven van iets lekkers in je gezin, zal je hond deze vinden en er gebruik van maken, waardoor je pup zijn voedingsschema geen nut meer heeft. Een hond slank houden vergt inspanning van iedereen in huis.

Geef je je pup een bot? Let goed op!

Het beste advies hier is voorzichtigheid. Gevogelte- en varkensbotten, of gekookte botten van welke aard dan ook, zijn ten strengste verboden. Ze splinteren in scherven die verstikking en ernstige schade aan de mond, keel of darmen van de hond kunnen veroorzaken. Elk bot kan, eenmaal gekauwd in kleine stukjes, de darmen blokkeren en leiden tot een nare periode van verstopping, snijwonden aan de mond en inwendige organen veroorzaken, of in de keel blijven steken met fatale gevolgen. Het is belangrijk op te merken dat botten weinig tot geen voedingswaarde hebben. Er ook zijn andere producten om je pup op te laten kauwen. Er zijn kauwspeeltjes en gesimuleerde botten die zijn gemaakt voor honden van alle maten.

Conclusie

Dus, als je je ooit hebt afgevraagd wat het beste is voor je puppy, ben je niet alleen! Tegenwoordig lijkt het kiezen van hondenvoer soms ingewikkeld, maar eigenlijk is het goed nieuws. Dankzij moderne formules en goede ingrediënten kunnen onze puppy’s nu genieten van gezondere maaltijden. Belangrijk is om te weten dat elke puppy anders is, en dat maakt het speciaal. Volg het voedingsschema voor het eerste jaar en pas het aan als je puppy groeit. Kijk naar je puppy, niet alleen naar de kom, om te weten hoeveel hij moet eten.

Overweeg ook premium hondenvoer, het is wat duurder, maar het kan de gezondheid van je puppy echt ten goede komen. Of je nu droog of nat voer kiest, hangt af van wat je puppy lekker vindt. Kortom, met liefde, aandacht en wat hulp van je dierenarts, kun je ervoor zorgen dat je puppy een geweldig en gezond dieet krijgt. En dat betekent een blije en levendige pup!

Bronnen

 1. Ardente, A., DVM PhD. (2023, 6 november). How much to feed a puppy. https://www.petmd.com/dog/nutrition/how-much-to-feed-puppy
 2. Mansourian, E. (2023, 9 november). Puppy feeding fundamentals. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/puppy-feeding-fundamentals/
 3. Kelley, T. L. (2023, 25 mei). Everything you need to know about puppy feeding. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/dog-nutrition/dog-food/puppy-feeding
 4. DogTime. (2023, 6 juli). A complete guide to feeding your puppy. DogTime. https://dogtime.com/puppies/218-feeding-puppies
 5. Feeding your puppy or dog | The Kennel Club. (z.d.). https://www.thekennelclub.org.uk/getting-a-dog/caring-for-your-new-puppy/feeding-your-puppy-or-dog/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *