Hond staat alleen in de keuken en ervaart verlatingsangst

Wanneer je een puppy opvoedt, kunnen er verschillende gedragsproblemen opduiken die zowel hun leven als jouw leven beïnvloeden. Verlatingsangst kan er één van zijn. Het begrijpen en herkennen van extreme verlatingsangst bij honden zal je helpen om er alles aan te doen om deze aandoening te voorkomen en er zo snel mogelijk mee om te gaan wanneer je de eerste tekenen ziet.

Hoewel oudere honden verlatingsangst kunnen ontwikkelen, treft het vaak jonge honden. Leer daarom hoe je verlatingsangst bij honden kunt voorkomen voordat het begint.

Wat is verlatingsangst bij honden?

Of het nu bij een puppy of een volwassen hond is, verlatingsangst treedt op wanneer je hond extreme stress vertoont vanaf het moment dat je hem alleen laat totdat je terugkomt. De symptomen kunnen variëren, maar ze zullen zich gedragen alsof ze doodsbang zijn om alleen thuis te zijn. Volgens Patricia McConnell, Ph.D., een gecertificeerde gedragsdeskundige voor dieren, kunnen we, hoewel we niet precies kunnen weten wat er in het hoofd van een hond omgaat, verlatingsangst vergelijken met een paniekaanval.

Hier is het goede nieuws: als verantwoordelijke eigenaar van een nieuwe puppy, leg je hopelijk al de basis voor een goed aangepaste en gehoorzame hond. Puppytraining, socialisatie, benchtraining en je puppy leren om alleen te zijn dragen hier allemaal aan bij. Daarom zijn veel van de aanbevelingen hier dingen die je misschien al doet of al hebt gedaan. Dat gezegd hebbende, verlatingsangst brengt wel enkele unieke uitdagingen met zich mee.

Het verschil tussen verlatingsangst en normaal hondengedrag

Verlatingsangst is een serieuze aandoening en gaat verder dan af en toe een droevig gejank wanneer je het huis verlaat of een gesloopte sok die op je wacht bij terugkomst. Het is ook niet hetzelfde als verveling en in tegenstelling tot een beetje kattenkwaad wanneer je hond alleen gelaten wordt, is verlatingsangst het gevolg van echte stress.

Voordat je vernielde kussens of plasongelukjes als verlatingsangst bestempeld, zorg ervoor dat het niet te maken heeft met onvoldoende training. Begrijpt je hond echt goede manieren, zelfs wanneer je niet naar ze kijkt? Zijn ze voor 100% zindelijk? Een van de beste manieren om erachter te komen wat er echt gebeurt in jouw afwezigheid, is door geluids- of videobeelden te maken van het gedrag van je hond terwijl je weg bent.

Extreme verlatingsangst symptomen bij je hond herkennen

Honden kunnen op verschillende manieren stress laten zien, dus er is geen enkel duidelijk teken van verlatingsangst. In plaats daarvan zijn er verschillende symptomen. Eén of twee van deze symptomen, vooral als ze slechts af en toe voorkomen, zijn mogelijk geen teken van verlatingsangst bij je puppy. Maar als je puppy regelmatig meerdere symptomen vertoont, kan dit wijzen op verlatingsangst. Hier zijn enkele gedragingen die je hond kan vertonen:

  • Angstig gedrag zoals rondlopen, piepen of trillen wanneer je weg bent of wanneer je je klaarmaakt om te vertrekken.
  • Overmatig blaffen of huilen.
  • Vernielzuchtig gedrag, zoals kauwen of graven, vooral rond deuren of ramen.
  • Ongelukjes in huis – urineren of ontlasten.
  • Overmatig speeksel, kwijlen of hijgen.
  • Wanhopige en langdurige pogingen om te ontsnappen uit afgesloten ruimtes, wat kan leiden tot ernstig letsel.

Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Applied Animal Welfare Science, zijn verschillende van bovenstaande symptomen ook enkele van de meest voorkomende redenen waarom eigenaren afstand doen van hun honden. Dit is bijzonder jammer omdat het een probleem is dat behandeld kan worden door een paar eenvoudige maar belangrijke tactieken toe te passen.

Hond vertoont vernielzuchtig gedrag vanwege verlatingsangst

Wat is de oorzaak van verlatingsangst bij puppies en honden

Het is onduidelijk waarom sommige puppies vatbaarder zijn voor verlatingsangst dan andere. McConnell vermoedt dat er verschillende redenen kunnen zijn, waaronder nooit eerder alleen gelaten zijn en traumatische scheiding (zoals bij sommige achtergelaten honden in een asiel). Zelfs een enkele traumatische gebeurtenis in de afwezigheid van de eigenaar, zoals een inbraak in het huis, kan leiden tot verlatingsangst. Ten slotte suggereert ze dat persoonlijkheid een rol kan spelen, waarbij aanhankelijke honden mogelijk meer risico lopen dan onafhankelijke honden.

Andere triggers om op te letten zijn levensveranderingen, zoals een plotselinge verandering in het schema, verhuizen naar een nieuw huis of de plotselinge afwezigheid van een gezinslid, of het nu gaat om een ​​scheiding, een sterfgeval in de familie of een kind dat naar de universiteit vertrekt. Sommig onderzoek heeft zelfs gewezen op een gebrek aan dagelijkse lichaamsbeweging als mogelijke oorzaak. Omdat er zoveel potentiële triggers zijn voor verlatingsangst, is het essentieel om aan preventie te werken en met de behandeling te beginnen bij de eerste tekenen.

Hoe kun je verlatingsangst bij een hond afleren?

Het is vermoeiend om thuis te komen bij vernieling en verontrustend om je puppy in zoveel nood te zien. Het is nog frustrerender voor je hond. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om verlatingsangst aan te pakken. Sommige behandelingen zijn hetzelfde als de preventieve maatregelen en maken mogelijk al deel uit van de routine van je puppy. Overweeg echter alle methoden bij het aanpakken van verlatingsangst. Bekijk de volgende behandelmethoden:

Benchtraining

Benadrukken dat een bench een vriend is voor je hond en een bondgenoot voor jou, is belangrijk. Het is een belangrijk trainingshulpmiddel en de oplossing voor veel uitdagingen bij puppy’s. Het is niet wreed of ongezond als het op de juiste manier wordt gebruikt. In plaats daarvan kan het je puppy een veilige, rustige plek bieden om te ontspannen. Het trucje is om ze te leren hun bench te associëren met leuke dingen zoals kauwspeeltjes en voedsel-puzzelspeeltjes, zodat ze graag tijd binnen doorbrengen. Sommige honden voelen zich veiliger en comfortabeler in hun bench wanneer ze alleen gelaten worden. Andere honden kunnen echter in paniek raken. Let op het gedrag van je puppy om te zien of ze meteen rustig worden of dat de symptomen van angst toenemen. Onthoud dat het doel niet is om je hond de hele dag, elke dag in de bench te houden als oplossing voor hun verlatingsangst. Het doel is om hen en je huis veilig te houden terwijl je ze leert om te genieten van alleen zijn.

Gewenning en Tegenconditionering

Een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een mentaal en fysiek gezonde puppy is het hen leren om comfortabel te zijn in de wereld en positieve associaties te vormen met nieuwe ervaringen. Dat geldt ook voor de tijd dat je niet bij hen bent. Leer je puppy dat scheiding beloningen met zich meebrengt. Begin met heel korte periodes van afwezigheid en verleng geleidelijk de tijd dat je weg bent. Als je puppy al in de stressmodus gaat als ze weten dat je hen gaat verlaten, probeer die reactie dan tegen te gaan door gebruik te maken van een traktatie die ze echt lekker vinden en die je alleen gebruikt voor belangrijke lessen en beloningen. Als ze vlak voor je vertrek een speciale traktatie krijgen, kunnen ze zelfs gaan uitkijken naar je vertrek.

Je kunt ook je vertrek routine minder verontrustend maken door je puppy te laten wennen aan de tekenen dat je gaat vertrekken. Bijvoorbeeld, pak je sleutels op of doe je jas aan en ga dan eten maken in plaats van meteen naar de auto te gaan. Nog beter is het om je puppy een lekkere traktatie te geven vlak voordat je je sleutels of jas aanraakt. Na verloop van tijd zullen ze uitkijken naar de tekenen dat je gaat vertrekken in plaats van in paniek te raken.

Baasje is aan het bewegen met haar hond ter preventie van verlatingsangst

Beweging

Beweging kan verlatingsangst niet genezen, maar het kan zeker helpen bij de behandeling en preventie ervan. Zorg er eerst voor dat je puppy voldoende lichamelijke beweging krijgt die geschikt is voor zijn leeftijd. Dit geldt vooral voor grote, energieke honden die veel energie hebben om kwijt te raken. Een vermoeide, tevreden hond die een stevige wandeling heeft gemaakt en met jou heeft gespeeld, zal eerder tot rust komen wanneer je weggaat. Verwaarloos ten tweede de mentale stimulatie van je puppy niet. Trainingssessies, puzzelspeelgoed en cognitieve spelletjes zijn allemaal goede keuzes. Een mentale training kan net zo vermoeiend zijn als een fysieke: en ook heel leuk.

Niet te aanhankelijk zijn: Doe rustig aan

Moedig overdreven aanhankelijk gedrag niet aan. Ontwikkel in plaats daarvan onafhankelijkheid door je puppy te leren om alleen te zijn in een andere kamer, zelfs wanneer je thuis bent. Het aanleren van een stevige “blijf”-opdracht is een andere manier om overmatige hechting tegen te gaan. Begin met korte perioden van tijd en zodra je puppy enkele minuten kan blijven, kun je de kamer verlaten. Uiteindelijk zou je uit het zicht moeten kunnen verdwijnen terwijl je puppy vijf tot tien minuten blijft zitten.

Het is ook belangrijk om rustig te blijven bij het verlaten of thuiskomen. Je kunt je hond begroeten met liefde, maar raak niet overdreven emotioneel. Houd de dingen kalm en zonder poespas. Als je opgewonden raakt, zal je hond je vertrekken en thuiskomsten zien als een belangrijke gebeurtenis waar ze zich zorgen over moeten maken. Bovendien, als je thuiskomt en schade of ongelukjes aantreft, straf je hond dan niet. Hiermee verhoog je alleen maar hun angst en vererger je het probleem.

Medicatie en natuurlijke supplementen

Soms zijn training en tegenconditionering niet voldoende. Sommige dierenartsen raden medicatie aan, zoals amitriptyline, dat wordt gebruikt voor de behandeling van depressie, of alprazolam, dat wordt voorgeschreven voor angststoornissen en paniekaanvallen. Deze vereisen een recept en zijn veilig voor de meeste huisdieren, maar je moet overleggen met je dierenarts. Wees extra voorzichtig met het gebruik van medicatie bij een jonge hond.

Een andere optie zijn supplementen en homeopathische behandelingen. Natuurlijke producten zoals CBD of valeriaan kunnen verlichting bieden bij verlatingsangst bij je hond, of in ieder geval het trainingsproces vergemakkelijken. Raadpleeg echter altijd je dierenarts voordat je je hond enige vrij verkrijgbare producten geeft, vooral als ze al op receptmedicijnen staan. Andere opties voor verlichting van hondenangst zijn halsbanden of verstuivers met honden-appeasing feromonen en druk shirts zoals de Thundershirt.

Kan verlatingsangst altijd voorkomen worden?

Verlatingsangst bij puppy’s en honden is niet altijd te voorkomen, ondanks je beste inspanningen. En zodra verlatingsangst zich heeft ontwikkeld, kan het een ingewikkeld proces zijn om te behandelen. Overweeg om samen te werken met een gecertificeerde toegepast gedragsdeskundige voor dieren of een gedragsdeskundige voor dierenartsen om het proces te vergemakkelijken.

Desondanks, hoe ernstig deze aandoening ook is, verzekert McConnell dat het een hoog slagingspercentage heeft bij de behandeling. Met geduld en een positieve houding kun je mogelijk het lijden van je hond verminderen en de stress van verlatingsangst achter je laten.

Conclusie 

Verlatingsangst bij honden is een serieuze aandoening die zowel het leven van de hond als de eigenaar kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen van verlatingsangst te herkennen en te begrijpen dat het meer is dan gewoon normaal hondengedrag. Preventie is essentieel, vooral bij puppy’s, en het opbouwen van positieve associaties met scheiding kan helpen bij het voorkomen van verlatingsangst. Behandelingsopties, zoals benchtraining, gewenning en tegenconditionering, voldoende lichaamsbeweging, het aanleren van onafhankelijkheid en eventueel het gebruik van medicatie of natuurlijke supplementen, kunnen helpen bij het verminderen van verlatingsangst. Hoewel het niet altijd volledig te voorkomen is, is verlatingsangst behandelbaar met geduld en positieve benadering, en kan het leiden tot een verbeterde levenskwaliteit voor de hond en een meer ontspannen relatie tussen de hond en de eigenaar.

Bronnen

  1. Stephanie Gibeault (17 januari, 2023) Seperation Anxiety in Dogs: Causes, Prevention and How to Stop. American Kennel Club
    Separation Anxiety in Dogs: How to Help a Puppy With Separation Anxiety (akc.org)
  2. Victoria Schade (7 december, 2022) How to Help a Dog With Separation Anxiety? PetMD
    How to Help a Dog With Separation Anxiety | PetMD
  3. Anant Shastri ( 20 maart, 2023) Separation Anxiety in Dogs Explained: Causes, Treatment and Prevention. Vetarinarians
    Separation Anxiety in Dogs Explained: Causes, Treatment, and Prevention – Veterinarians.org

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *