Leestijd: 5 min.

Heb je je ooit afgevraagd: “waarom is mijn hond zo snel moe?” In deze blog leren we over alle redenen waarom jouw hond misschien bijzonder of opvallend moe is. Een vermoeide hond kan een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. We kunnen ons allemaal een beetje moe, lui en sloom voelen, wat voor ons mensen (en ook voor onze pups) heel normaal is! We hebben allemaal wel eens gezien dat onze pups uit een avonddutje komen met een goede stretch en grote geeuw, maar kan te veel rust en regelmatig dutten een teken zijn van iets anders?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Waarom je hond zo moe is
  • Waar je hond last van zou kunnen hebben waardoor ze zo moe zijn
  • Wat je kunt doen om je vermoeide hond te helpen

Mijn hond is moe: kan er meer aan de hand zijn?

Het antwoord is ja!

Soms kan luiheid deel uitmaken van de persoonlijkheid van je pup, maar wanneer een energieke hond plotseling sloom wordt, kan het een teken zijn dat je pup misschien baat heeft bij een beetje extra ondersteuning. Het is belangrijk om te onthouden dat er externe factoren kunnen zijn die het rustige gedrag van jouw pup kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld, een dutje tijdens extreem hoge of lage temperaturen, of na een extra lange wandeling, komt waarschijnlijk doordat je hond uitgeput is of probeert zijn lichaam koel/warm te houden.

Als jouw eens zo enthousiaste pup nu vaker in bed blijft liggen in plaats van uit te gaan voor een wandeling of kiest voor slaap in plaats van eten, is het tijd om te proberen te ontdekken waarom. Er zijn veel redenen waarom jouw puppy vermoeider kan zijn dan eerst. Het kan zijn dat er iets buiten hun controle is dat na een paar weken vanzelf oplost. Het is belangrijk om te ontdekken waarom jouw hond minder energie heeft dan voorheen.

Ze zouden onwel kunnen zijn

Als jouw hond begint met het vermijden van eten, spelen met speelgoed of wandelen, kan het zijn dat ze zich niet goed voelen. Mogelijke ziektes kunnen ervoor zorgen dat jouw hond meer rust zoekt dan normaal en zelfs in een manier handelt die heel anders is dan normaal. Terwijl hun lichaam probeert te vechten tegen wat hen dwarszit, kunnen hun eetlust en energieniveau afnemen, waardoor ze meer rust en slaap nodig hebben. Praat altijd met je dierenarts als je denkt dat jouw hond ziek is.

Het zou een bijwerking van medicatie kunnen zijn

Medicatie voor een aanhoudend gezondheidsprobleem kan ervoor zorgen dat jouw puppy tijdelijk moe wordt. Regelmatige ontworming en vlooienbehandelingen kunnen ervoor zorgen dat honden zich traag voelen, waardoor ze veel meer rusten dan normaal. Dit is meestal slechts een tijdelijke reactie. Zodra jouw puppy geen medicijnen meer nodig heeft, zou hij weer terug moeten gaan naar zijn normale, blije en energieke zelf.

Ze zouden last kunnen hebben van maagklachten

Het is altijd verstandig om veelvoorkomende huishoudelijke voorwerpen te onderzoeken die schadelijk kunnen zijn voor jouw hond, zoals planten, chemicaliën en voedingsmiddelen. Veel van de voedingsmiddelen die we eten, kunnen giftig zijn voor onze honden, wat kan resulteren in een ziek gevoel. We weten allemaal dat we honden uit de buurt van chocolade moeten houden (vooral donkere chocolade), maar wist je dat avocado, ui, kersen, cacaopoeder, appelzaden, druiven, rozijnen, koffie, xylitol (een kunstmatige zoetstof) en macadamianoten ook allemaal extreem giftig zijn voor jouw pup? Naast slaperigheid, als je merkt dat jouw hond kwijlt, overgeeft en losse ontlasting heeft, zoek dan zo snel mogelijk dierenarts hulp. Hoe eerder ze worden behandeld, hoe beter het is voor jouw pup.

Wanneer je hond last heeft van lichte maagklachten, kun je ze de Suppdog Probiotics+ geven. De Probiotics+ zorgt voor een gezonde maag- en darmhygiëne, kalmeert maagklachten en brengt de darmflora in balans.

Ze zouden verdrietig kunnen zijn

Onze pups zijn ook kwetsbaar voor verdrietige, negatieve emoties, en dat kan de reden zijn waarom de energieniveaus van jouw pup niet op orde zijn. Veel honden kunnen zich onrustig en ongemakkelijk voelen na een grote verandering; verhuizen naar een nieuwe omgeving, wennen aan een nieuw gezinslid (zowel harig als menselijk) of omgaan met het verlies van een eigenaar of metgezel.

Sommige honden kunnen zich verdrietig gaan voelen simpelweg omdat ze zich vervelen en te weinig stimulatie krijgen. Een minder speelse pup, die liever in zijn bed ligt dan een wandeling maken, geen eten wil of andere honden negeert, kan zich verdrietig voelen. Als dit het geval is, kan het geven van wat extra liefde, zorg en genegenheid jouw hond helpen om uit zijn verdriet te komen.

Ze worden ouder

Net als wij mensen heeft jouw hond verschillende slaapbehoeften in verschillende levensfasen. Tijdens de puppyfase hebben honden veel slaap nodig om te groeien en te functioneren. Wanneer ze de latere levensfasen bereiken, zullen hun lichamen beginnen te vertragen, waarbij veel oudere honden mogelijk wat stijfheid in de gewrichten ervaren.

Als jouw hond de latere levensfasen bereikt, kan hun nieuwe en meer regelmatige slaappatroon eenvoudigweg te wijten zijn aan hun leeftijd. Het is altijd de moeite waard om ze door je dierenarts te laten controleren, omdat veel oudere honden extra ondersteuning nodig hebben.

Wat je kunt doen om je vermoeide hond te helpen

Vanwege de verschillende oorzaken van vermoeidheid moet je de specifieke reden vinden waarom jouw pup zo slaperig is geworden. Afhankelijk van waarom deze verandering in energieniveaus heeft plaatsgevonden, zijn er manieren waarop je jouw pup dagelijks kunt ondersteunen met supplementen en gezonde levensstijlgewoonten.

Het stimuleren en actief houden van jouw pup kan helpen bij het voorkomen van verdriet en verveling, terwijl het beheren van giftig voedsel en ervoor zorgen dat je huis veilig en schoon blijft, kan helpen bij het voorkomen van maagproblemen. Deze eenvoudige veranderingen kunnen jou helpen om de gezondheid, het welzijn en de geluk van jouw pup te verbeteren.

Vermoeide hond

Als je als hondenbaasje merkt dat je hond zich anders gedraagt dan normaal en bijvoorbeeld erg lui of lusteloos is, dan kan dat best zorgelijk zijn. Het kan een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. Het beste wat je dan kunt doen, is ervoor zorgen dat je hond genoeg beweging krijgt en dat je hem elke dag stimuleert. Als je merkt dat er iets aan de hand is, aarzel dan niet om advies te vragen aan je dierenarts. Het is belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk aan te pakken en je hond de beste zorg te geven die hij verdient.

Conclusie

Als je merkt dat jouw hond opvallend moe is, kan dit een teken zijn van verschillende onderliggende oorzaken, zoals ziekte, bijwerkingen van medicatie, maagklachten of verdriet. Het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in het gedrag en energieniveau van je hond en indien nodig contact op te nemen met een dierenarts om de oorzaak te achterhalen. Het kan ook helpen om de leefomstandigheden en stimulatie voor je hond te evalueren om ervoor te zorgen dat ze zich gelukkig en gezond voelen.

Bronnen

  1. Energy Requirements of Adult Dogs: A Meta-Analysis | PLOS ONE
    Auteurs: Emma N. Bermingham, David G. Thomas, Nicholas J. Cave, Penelope J. Morris, Richard F. Butterwick, Alexander J. German

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *