Leestijd: 4 min.

Er bestaat vaak verwarring over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor onze trouwe viervoeters. Spinazie is een voedingsmiddel dat in veel huishoudens regelmatig op het menu staat, maar mogen honden eigenlijk ook spinazie eten? Dit is een veelgestelde vraag onder hondenbezitters en het antwoord is niet zo simpel als ja of nee. In deze blog zullen we kijken naar de voor- en nadelen van het geven van spinazie aan honden, en wat de aanbevolen hoeveelheid is om hun gezondheid te behouden.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Of spinazie gezond is voor honden
 • Hoeveel spinazie een hond mag eten
 • Of een puppy spinazie mag eten

Is spinazie gezond voor honden?

Voordelen van spinazie

Spinazie is een groente die veel goede voedingsstoffen bevat zoals vitaminen A, B, C en K. Ook bevat het ijzer, antioxidanten, beta-caroteen en vezels, wat de spijsvertering kan helpen. Normaal gesproken krijgt jouw hond genoeg goede voedingsstoffen binnen via hun hondenvoer, maar soms kan een klein beetje spinazie extra voordelen bieden voor de gezondheid van jouw hond.

Nadelen van spinazie

Spinazie bevat veel oxaalzuur, wat ervoor kan zorgen dat het lichaam minder calcium kan opnemen en zelfs schade kan veroorzaken aan de nieren. Dit is wetenschappelijk bewezen. Het oxaalzuur bindt met magnesium en calcium in het bloed, waardoor er minder van deze stoffen beschikbaar zijn. Hierdoor kan er een tekort aan calcium in het bloed ontstaan, wat een plotselinge verstoring in het lichaam kan veroorzaken. Een grote hoeveelheid calciumoxalaat kan via de nieren worden uitgescheiden en dit kan schade aan de nieren veroorzaken, zelfs nierfalen.

Er wordt gezegd dat een hond veel spinazie moet eten voordat er schade ontstaat. Honden met gezonde nieren kunnen kleine hoeveelheden oxalaat goed verwerken. Maar als jouw hond langdurig spinazie eet, kan dit zorgen voor nierproblemen, spierzwakte, abnormale hartslagen en zelfs verlamming van de luchtwegen. Daarom kunnen eigenaren van honden die gevoelig zijn voor nier- en blaasstenen het beste voedingsmiddelen zoals spinazie vermijden.

Mogen honden spinazie eten

Hoeveel spinazie mag een hond eten?

Als het gaat om het geven van spinazie aan honden, is het belangrijk om de hoeveelheid te beperken. Te veel spinazie kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals nierbeschadiging. Het wordt aanbevolen om slechts een kleine hoeveelheid spinazie als traktatie of toevoeging aan de maaltijd van je hond te geven. Over het algemeen wordt een portie van één tot twee theelepels per dag als veilig beschouwd voor de meeste honden. Het is echter belangrijk om op te merken dat als je hond al een nieraandoening heeft of gevoelig is voor nierstenen, het beter is om helemaal geen spinazie te geven en in plaats daarvan te kiezen voor andere gezonde traktaties. Zoals altijd is het raadzaam om eerst met een dierenarts te overleggen voordat je veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond.

Mag een puppy spinazie eten?

Hoewel spinazie rijk is aan voedingsstoffen, is het niet aan te raden om spinazie te geven aan puppy’s die jonger zijn dan vier maanden oud. Dit komt omdat puppy’s op jonge leeftijd nog steeds in de groei zijn en hun spijsverteringssysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Het geven van spinazie aan jonge puppy’s kan leiden tot diarree, braken en andere spijsverteringsproblemen.

Wanneer je hond last heeft van diarree of andere spijsverteringsproblemen, zijn er de Probiotics+ snoepjes. De Probiotics+ snoepjes zorgen er onder andere voor dat de darmflora weer in balans komt, zorgen voor een gezonde maag- en darmhygiëne en kalmeren maagklachten. Dit zorgt dus ook dat je hond geen last meer heeft van diarree.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Als je puppy ouder is dan vier maanden, kun je geleidelijk beginnen met het introduceren van spinazie in hun dieet. Het is echter belangrijk om de portiegrootte te beperken en ervoor te zorgen dat de spinazie goed gekookt is om het oxaalzuurgehalte te verminderen. Het wordt aanbevolen om te beginnen met een kleine hoeveelheid en de reactie van je puppy op de spinazie te observeren voordat je de portiegrootte verhoogt.

Zoals altijd is het verstandig om eerst met een dierenarts te overleggen voordat je veranderingen aanbrengt in het dieet van je puppy. Ze kunnen advies geven over welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor de leeftijd en gezondheid van jouw puppy.

Geef je hond geen spinazie a la crème

Hoewel spinazie op zichzelf gezond kan zijn voor honden, is het belangrijk om te vermijden om je hond spinazie à la crème te geven. Spinazie à la crème bevat meestal room, boter en andere ingrediënten die niet geschikt zijn voor honden. Deze ingrediënten kunnen leiden tot gewichtstoename, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen bij honden.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de spinazie à la crème is gekruid met uien of knoflook, wat giftig is voor honden en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede.

Als je wilt dat je hond spinazie eet, geef dan liever gekookte of gestoomde spinazie zonder toevoegingen. Het is ook belangrijk om de portiegrootte te beperken en zorg ervoor dat het oxaalzuurgehalte in de spinazie niet te hoog is, omdat overmatig gebruik van spinazie nierproblemen kan veroorzaken.

Als je twijfelt over de veiligheid van het geven van spinazie aan je hond, neem dan contact op met een dierenarts voor advies.

Conclusie

Hoewel spinazie voedzaam kan zijn voor honden, is het niet zonder risico’s. Het bevat oxaalzuur dat de opname van calcium kan belemmeren en nierschade kan veroorzaken bij overmatige consumptie. Kleine hoeveelheden spinazie kunnen veilig zijn, maar eigenaren van honden met nier- en blaasstenen moeten het vermijden. Puppies jonger dan vier maanden mogen geen spinazie eten. Overleg altijd met een dierenarts voordat je veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond. En vergeet niet dat spinazie a la crème geen veilige optie is voor honden vanwege de toegevoegde ingrediënten zoals zout en boter.

Bronnen

 1. Jan Reisen (2 augustus, 2022) Can My Dog Eat Spinach? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Spinach? (akc.org)
 2. J.M. Craig (11 december, 2018) Food intolerance in dogs and cats. Wiley Online Library
  Food intolerance in dogs and cats – Craig – 2019 – Journal of Small Animal Practice – Wiley Online Library
 3. Victoria Lynn Arnold (3 februari, 2023) Can Dogs Eat Spinach? PetMD
  Can Dogs Eat Spinach? | PetMD

Misschien ook interessant


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *