Leestijd: 5 min.

Tijdens een ontspannen wandeling met je hond is het belangrijk om op te letten voor grasaar, ook bekend als foxtail. Grasaren zijn onkruid met scherpe puntjes waar honden op kunnen stappen, langs kunnen borstelen of zelfs in kunnen ademen. Vanwege hun puntige vorm kunnen ze zich in het lichaam van je hond nestelen en letsel veroorzaken. Ontdek de gevaren van grasaar voor honden en de effectieve preventieve maatregelen.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat grasaar is en waar het voorkomt
 • Hoe grasaar eruit ziet en waarom het gevaarlijk is voor honden
 • Wat de risico’s en symptomen zijn van grasaar bij je hond

Wat is grasaar?

Grasaren zijn voornamelijk aanwezig in de zomermaanden. Ze staan met name in bermen en ongemaaide grasvelden. Opvallend genoeg kun je ze ook tegenkomen in woonwijken, tussen stoeptegels of langs muren. Kortom, grasaren kunnen vrijwel overal opduiken.

Grasaarzaadjes staan meestal rechtop, maar sommige kunnen naar beneden hangen. Ze zijn voornamelijk groen en geel. Een ander kenmerk is hun kleine haarachtige structuren, bekend als aartjes, die uit elk zaadje komen.

Elk jaar laten grasaarplanten honderden zaden op de aarde vallen, die vervolgens verharden terwijl ze uitdrogen. Zodra erop gestapt wordt, haken de zaadjes met hun weerhaakachtige vorm vast in de huid van je hond. De scherpe aartjes kunnen zich een weg banen naar elk deel van het lichaam van je hond, inclusief neus, ogen, oren en mond, wat ernstige schade kan veroorzaken.

Hoe ziet grasaar eruit?

Grasaartjes lijken veel op de pluizige staart van een vos; vandaar ook de naam in het Engels, foxtail. Zoek naar een pluizige staart bovenaan de plant met haarachtige strengen (de zaden). Alle soorten grasaarplanten hebben vezelige wortels en groeien samen in groepen. Je vindt ze op plaatsen met volle zon, omdat ze het niet goed doen in schaduwrijke gebieden. Grasaarplanten bestaan in verschillende variëteiten, met drie hoofdtypen: Reuzengras, Groen gras en Geel gras.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor honden?

Grasaarzaden kunnen leiden tot ernstige infecties zodra ze zich in het lichaam van je hond bevinden, omdat ze niet afbreken. Ingebedde grasaarzaden kunnen afscheiding, abcessen, zwelling, pijn en zelfs de dood veroorzaken.

De meest gevaarlijke blootstelling is wanneer honden graszaad met weerhaken inademen. Dit kan gebeuren als je hond met zijn mond wijd open rent in een veld met grasaarplanten. Ingeademde grasaarzaden kunnen in de lagere luchtwegen van de longen van je hond terechtkomen. Gelukkig is dit zeldzaam.

De zaden kunnen ook het lichaam van je hond binnendringen via de huid, omdat ze moeilijk te vinden zijn in de vacht van je hond. Je hond kan op de zaden stappen of zelfs langs de plant lopen zonder dat je het merkt. De zaden moeten worden verwijderd om pijn of letsel aan je huisdier te voorkomen.

Risico’s en symptomen van grasaar bij je hond

Grasaar kan door de huid van je hond dringen of worden ingeademd via neus of bek. De stekelige zaden kunnen vervolgens door het lichaam van je hond reizen en zich naar de hersenen, longen en andere organen verplaatsen. Als je hond tekenen van ongemak vertoont, zoals mank lopen of ademhalingsproblemen, of als je een van de volgende symptomen opmerkt, controleer dan op grasaar of raadpleeg je dierenarts:

 • Poten: Grasaarzaden vallen op de grond, waar je hond er eenvoudig op kan stappen. Wanneer dit gebeurt, kunnen de zaden zich tussen de tenen van je hond nestelen. Controleer op aanwezigheid van grasaar als je zwelling, mank lopen of overmatig likken aan de poten opmerkt.
 • Oren: Wanneer je observeert dat je hond zijn hoofd schudt, het naar de zijkant kantelt, of voortdurend aan zijn oor krabt, kunnen dit indicaties zijn van een ingebedde grasaar. Het zaad kan diep in het oorkanaal van je hond komen, waardoor het onmogelijk is om zonder hulp van je dierenarts te detecteren.
 • Ogen: Let op roodheid, afscheiding, zwelling en het knijpen van je hond. Het kan betekenen dat een zaadje zich in het oog van je hond heeft genesteld.
 • Neus: Indien je merkt dat je hond een neusafscheiding vertoont of frequent en intens niest, kan het duiden op de aanwezigheid van een grasaar in de neusholte van je hond.
 • Geslachtsdelen: Grasaar kan ook terechtkomen in de geslachtsdelen van je hond. Als je hond aanhoudend likt in dat gebied, kan het een gevolg zijn van grasaar.
 • Huid: Als je wonden of abcessen op de huid van je hond opmerkt, kan dit het gevolg zijn van een grasaar.

Hoe verwijder je grasaar van een hond?

Als je een grasaarzaadje op je hond opmerkt, verwijder het dan met een pincet op dezelfde manier als bij een teek, voordat het zich ingraaft. Als je niet weet hoe dit moet of als je vermoedt dat de grasaar al in het lichaam van je hond zit, breng hem dan naar de dierenarts.

Tips voor het voorkomen van grasaar problemen

Elke hond kan grasaar krijgen in oren, neus, ogen of mond. Maar honden met lange oren en krullend haar kunnen bijzonder vatbaar zijn voor problemen met grasaar. Zorg ervoor dat je:

 • Voorkom dat je huisdier loopt in gebieden waar je weet dat grasaarplanten groeien; houd je hond uit overwoekerde, grasrijke gebieden.
 • Als je je onverwachts in de buurt van grasaarplanten bevindt, houd je hond dan aan een lijn, weg van de grasaarplanten.
 • Net als bij teken, controleer na een wandeling het hele lichaam van je hond om ervoor te zorgen dat je geen grasaarzaden vindt. Dit omvat de gebruikelijke plaatsen zoals de poten, de kussentjes van de poten, oren, ogen, neus, mond, tandvlees en geslachtsdelen. Als je grasaar opmerkt, trek het dan voorzichtig uit met een pincet.
 • Controleer je tuin op grasaarplanten en verwijder ze volledig, inclusief de wortels.
 • Houd de vacht van je hond kort tijdens de zomer en herfst, vooral op de poten en voeten, omdat grasaarzaden in de vacht van je hond kunnen blijven haken.

Conclusie

Het probleem met grasaar is dat ze niet altijd gemakkelijk te detecteren zijn. Als je vermoedt dat je hond een ingebed grasaarzaad heeft, breng hem dan naar de dierenarts voor een volledige lichaamscontrole om ernstig letsel te voorkomen. Je beste kans om je hond tegen grasaar te beschermen, is om gebieden te vermijden waar ze groeien.

Bronnen

 1. AKC. (2023, 9 november). Foxtails & Dogs: Why They’re Dangerous. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/foxtails-theyre-dangerous-dogs/
 2. Coston, Z. (2023, 6 juni). Foxtails & Dogs: How to protect your pet. Dutch. https://www.dutch.com/blogs/dogs/foxtails-and-dogs
 3. Cox, S. (z.d.). The Danger of Foxtails: Understanding the Risks and How to Protect Your Pet. The Wildest. https://www.thewildest.com/dog-health/foxtails-can-pose-serious-risks-dogs
 4. Fernandez, C. (2022, 30 augustus). Foxtail Plants: How to Find Them on Dogs and Why They’re So Dangerous. https://www.petmd.com/dog/care/how-protect-your-dog-foxtails
 5. Fries, W. C., Hollow, M. C., & Gopal, A. (2011, 17 mei). Are Foxtails Dangerous for Dogs? WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/foxtail-grass-and-your-dog

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *