Een hond die last heeft van hevige jeuk

We kennen allemaal dat gevoel van een jeuk die niet weg lijkt te gaan, vooral als het gaat om jeukende honden. Of het nu komt door een muggenbeet, droge huid, of een allergische reactie, jeuk kan echt vervelend zijn. Maar wat als je hond maar niet wil stoppen met krabben, likken, of bijten aan zichzelf?

Hoe jeukende honden hun ongemak uiten en wat we doen

“Honden uiten jeuk op verschillende manieren,” zegt Dr. Andrew Rosenberg, een gecertificeerde dierenarts dermatoloog en medisch directeur van Animal Dermatology & Allergy Specialists in White Plains, New York, en Riverdale, New Jersey. “Vaak zien we dat honden gewoon aan hun poten likken als manier om hun jeuk te verlichten.” Andere niet zo gebruikelijke tekenen kunnen onder andere schuren, rollen op de grond, en kruipen op hun buik zijn, zegt hij.

Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van jeukende huid bij honden, volgens Rosenberg. Hij noemt drie belangrijke allergiecategorieën: omgevingsallergieën (gras, onkruid, bomen, stof, enz.); vlooien, teken, of insectenbeten; en voedselallergieën.

Honden die allergische reacties hebben, hebben vaak jeuk rond hun poten, oren, liesstreek en achterwerk, zegt hij. Bij andere huidaandoeningen zoals vlooienallergie, krabben honden meer aan hun achterste. Honden die een auto-immuun huidaandoening of huidinfectie hebben, kunnen overal jeuk hebben.

Af en toe jeuk op zichzelf is niet al te ernstig, maar het kan een teken zijn van een ernstiger aandoening als het gepaard gaat met andere symptomen, zegt Rosenberg. Hij raadt aan dat huisdiereigenaren hun dierenarts raadplegen of de hulp van een dierenarts dermatoloog inroepen “als er sprake is van chronische jeuk en de hond zijn huid beschadigt, wat leidt tot huidinfectie. Of als de hond gewoon ongemakkelijk is en zo jeukt dat hij ‘s nachts niet kan slapen.”

Om je jeukende hond wat verlichting te geven, overweeg deze zeven natuurlijke oplossingen die onze dierenartsdeskundigen aanbieden. Het is verstandig om eerst een dierenarts te raadplegen voordat je met een therapie begint, adviseert Rosenberg. “We willen er zeker van zijn dat we dingen aanbevelen die de individuele hond zullen helpen.” Als de behandeling niet effectief lijkt te zijn of als de aandoening verergert, zoek dan professionele hulp.

Omega-3 vetzuren

“Omega-3 vetzuren kunnen in het algemeen helpen ontstekingen te verminderen,” zegt Rosenberg. Je kunt omega-3 vetzuren lokaal aanbrengen, net zoals je een vlooiendruppel zou toedienen, ze oraal geven, of de essentiële vetzuren rechtstreeks op de jeukende plek aanbrengen. Naast het verminderen van jeuk, kunnen omega-3 vetzuren ook helpen bij een hond met een droge huid.

Omega 3 vetzuren jeuk bij honden verminderen.

Dieet van vis en zoete aardappel

Het voeren van een dieet van vis en zoete aardappel kan je jeukende hond helpen, suggereert Dr. Diane Richter, eigenaar van Compassion Veterinary Hospital in Bradford, New Hampshire, die zowel westerse als alternatieve geneeskunde beoefent.

Richter raadt vis aan omdat de meeste honden met voedselallergieën allergisch zijn voor eiwitten die vaak voorkomen in hondenvoer, zoals kip, rundvlees of kalkoen. Een ander voordeel van het voeren van vis aan je hond is dat bepaalde soorten rijk zijn aan omega-3 vetzuren. “Je kiest een eiwitbron die meer vetzuren en oliën aan het dieet zal toevoegen,” zegt Richter. Dit kan ontstekingen in de huid verminderen en helpen bij mogelijke voedselallergieën, voegt ze eraan toe.

Ze ziet ook vaak honden met tarwe- en glutengevoeligheden. Zoete aardappelen leveren de koolhydraten die honden nodig hebben in hun dieet, maar bevatten geen tarwe die een allergische reactie kan veroorzaken, zegt Richter.

Richter stelt voor om het dieet zes weken lang te proberen en alleen dat dieet te geven. Voor afwisseling kun je traktaties maken met zalm of zoete aardappelen, zegt ze. Richter raadt ook aan om commercieel hondenvoer met vis en zoete aardappelen te kopen (in plaats van het zelf te maken), omdat het moeilijk is om alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft in een zelfgemaakt dieet te krijgen.

Zoet aardappelen leveren de koolhydraten die honden met jeuk nodig hebben

Colloïdale havermout

Om de irritatie van je hond te helpen kalmeren, kun je gewone havermout tot een fijne pasta malen en deze op zijn huid aanbrengen, suggereert Richter. “De havermout zelf lijkt de warmte eruit te trekken en die vochtige, rode, hete huid uit te drogen en af te koelen.”

Havermout is niet giftig, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je huisdier het eraf likt. Als alternatief kun je hondenshampoo kopen met havermout als ingrediënt, zegt Richter. Het wassen van je huisdier met een havermoutshampoo heeft als bijkomend voordeel dat het mogelijke allergische triggers verwijdert, zoals pollen en schimmelsporen, die in de vacht worden vastgehouden.

Colloïdale havermout helpt de irritatie van je hond te kalmeren

Lavendel, tea tree en calendula bloemolieën

Lavendel, tea tree en calendula bloemolieën hebben ontstekingsremmende eigenschappen die honden kunnen helpen, zegt Richter.

WAARSCHUWING: Tea tree kan giftig zijn bij inname, dus het is belangrijk om je hond in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat hij het niet aflikt en het altijd te verdunnen voor gebruik. Geconcentreerde tea tree olie kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor honden. Als je nog nooit eerder essentiële oliën op je hond hebt gebruikt, overweeg dan om een pleistertest te doen met een kleine, verdunde druppel om ervoor te zorgen dat hij er geen slechte reactie op heeft.

Lavendel olie heeft een ontstekingsremmende eigenschap.

Aloë vera

Aloe vera kan lokaal worden aangebracht om de huid van je hond te kalmeren en genezing te bevorderen. “Aloë is een geweldig genezend middel,” zegt Richter. “Het koelt de huid af en vermindert de roodheid.”

Richter zegt dat het belangrijk is om een aloë vera lotion te gebruiken die geen alcohol bevat, omdat het de huid kan verbranden. Je kunt aloë vera kopen bij een supermarkt of drogisterij, of verse gel thuis oogsten als je een aloë vera plant hebt.

Alloe vera gel werkt kalmerend en genezend. helpt goed voor jeukende honden

Appelciderazijn

Natuurlijk, appelciderazijn is een smakelijk ingrediënt in zelfgemaakte saladedressings, maar wist je dat het ook kan worden gebruikt om milde gistinfecties op de huid te behandelen? Meng eenvoudig een oplossing van 50 procent appelciderazijn en 50 procent water in een schone sprayfles en besproei dan de jeukende plekken van je hond met de oplossing. Als de poten van je hond geïrriteerd zijn, kun je de oplossing gebruiken voor een aangenaam, ontspannend pootbad van maximaal vijf minuten. Gebruik echter geen appelciderazijn op gebroken huid, omdat dit verdere irritatie kan veroorzaken. Er is niet veel gepubliceerd onderzoek over de doeltreffendheid of veiligheid van het gebruik van azijn bij honden, en er bestaat het potentieel voor maagdarmstoornissen en aantasting van het tandglazuur als ze azijn krijgen toegediend, dus het wordt niet aanbevolen om azijn aan hun voeding toe te voegen of aan hun water te geven.

WAARSCHUWING: Appelciderazijn mag nooit worden gebruikt op rauwe huid of open wonden – het kan extreem pijnlijk zijn voor je hond en symptomen verergeren. Onverdunde appelciderazijn mag nooit rechtstreeks op de huid van je hond worden aangebracht – verdun het altijd met water.

Baksoda

Een voorraadkastbasis, baksoda kan veel meer doen dan alleen je gebak laten rijzen. Wanneer het wordt gemengd met water tot een dikke pasta, kan baksoda huiduitslag op de huid uitdrogen, jeuk verlichten en roodheid en ontsteking verminderen. Het enige wat je hoeft te doen, is 50 procent baksoda mengen met 50 procent water en de pasta aanbrengen op de jeukende plekken van de huid van je hond. Spoel na ongeveer 20 minuten volledig af. Voor een meer hydraterend mengsel voeg je een beetje hoogwaardige kokosolie toe aan de mix.

Baksoda helpt goed bij jeukende honden, omdat het jeuk verlicht, roodheid en ontsteking verminderd.

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Af en toe milde jeuk is meestal geen teken van ernstige gezondheidsproblemen, maar als je hond andere symptomen begint te vertonen zoals frequente of aanhoudende jeuk of likken, moeite met comfortabel zitten of rusteloosheid door jeuk, verlies van eetlust, of een neerslachtige stemming, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de ernstige, chronische jeuk van je hond te behandelen om de ontwikkeling van open wonden, hotspots of infecties in de huid te voorkomen. Afhankelijk van de oorzaak kan je dierenarts orale medicijnen, medicinale shampoos, voorgeschreven zalven, of andere medicijnen en/of behandelingen voorschrijven om de onderliggende oorzaak van de jeuk te verlichten en tegelijkertijd de ontstoken huid te kalmeren.

WAARSCHUWING: Als de jeuk van je hond hetzelfde blijft, erger wordt, of als ze door te veel krabben een beschadigde huid krijgen, is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Conclusie

Jeuk bij honden kan erg vervelend zijn, en het kan verschillende oorzaken hebben, zoals allergieën, huidaandoeningen of insectenbeten. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke remedies die je kunt proberen om je jeukende hond wat verlichting te geven. Omega-3 vetzuren, een dieet van vis en zoete aardappel, colloïdale havermout, lavendel, tea tree en calendula bloemolieën, aloë vera, en zelfs appelciderazijn kunnen helpen de jeuk te verminderen en de huid van je hond te kalmeren.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en altijd de aanbevelingen van je dierenarts op te volgen. Als de jeuk van je hond aanhoudt, verergert of leidt tot beschadigde huid, is het essentieel om professionele hulp in te roepen. Het kan een teken zijn van een onderliggende aandoening die behandeling vereist. Jeukende honden verdienen comfort en verlichting, dus aarzel niet om contact op te nemen met je dierenarts om ervoor te zorgen dat je harige vriend zich weer goed voelt.

Bronnen

 1. Christina Donnelly (9 september, 2022) 7 Home Remedies for Itchy Dog Skin. The SprucePETS
  7 Home Remedies for Itchy Dog Skin (thesprucepets.com)
 2. Teresa Traverse (10 Maart, 2017) 5 Natural Remedies to Help Your Itchy Dog. PetMD
  5 Natural Remedies to Help Your Itchy Dog | PetMD
 3. Harriët meyers (11 augustus, 2023) Why Is My Dog So Itchy? Possible Causes & Treatment. American Kennel Club
  Why Is My Dog Itchy? Possible Causes & Treatment (akc.org)
 4. Patrick Hensel, Domenico Santoro, Claude Favrot, Peter Hill, Craig Griffin (11 augustus, 2015) Canine atopic dermatitis: detailed guidelines for diagnosis and allergen identification. PubMed
  Canine atopic dermatitis: detailed guidelines for diagnosis and allergen identification – PubMed (nih.gov)
 5. Bernard Vortman (1 maart, 2011) Allergie bij honden.
  ALLERGIE BIJ HONDEN.pdf (fraisafold.nl)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *