Leestijd: 6 min.

Voor veel nieuwe hondeneigenaren kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe en hoe vaak je jouw puppy of volwassen hond moet wassen. De waarheid is dat het antwoord afhangt van verschillende factoren.

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Hoe vaak een huisdier een bad nodig heeft, varieert sterk op basis van het ras, de levensstijl, de lengte van de vacht en hoeveel moeite een huisdiereigenaar wil doen.

Het type vacht dat je hond heeft, is een grote factor in hoe vaak ze een bad nodig hebben. Het is echter niet zo eenvoudig als: hoe korter het haar, hoe minder vaak wassen nodig is. Haarloze rassen, zoals de Chinese gekuifde naakthond en de Mexicaanse naakthond, vergen eigenlijk veel zorg. Deze rassen hebben wekelijks baden nodig.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich langharige rassen, zoals de Maltezer en de Schotse herdershond. Uiteraard vereist meer haar meer werk, inclusief de frequentie van het bad. Voor honden met middelgrote tot grote vachten kan een bad nodig zijn van wekelijks tot elke vier tot zes weken, zolang de vacht goed wordt onderhouden tussen de baden door.

Vacht die nog gewassen moet worden

Maar een ras zoals de Puli, dat technisch gezien langharig is, wordt niet zo vaak gewassen. De Puli ontwikkelt niet die typische hondenlucht, en heeft eigenlijk niet zoveel baden nodig als de meeste andere rassen.

Wat betreft honden die ergens in het midden vallen? Dikke of dubbele vachten bij rassen zoals Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Siberische Husky’s, enzovoort, isoleren de honden natuurlijk seizoensgebonden. Te vaak wassen kan te veel olie van de huid verwijderen en dit proces verstoren. Het gebruik van een product specifiek voor verharen zal helpen dit te voorkomen.

Heeft je hond specifieke gezondheidsproblemen?

Als je hond lijdt aan bepaalde gezondheidsproblemen, kan je trimmer en/of dierenarts aanraden een medicinale shampoo te gebruiken tijdens het baden van je hond. Zelfs als je harige viervoeter gezond is, helpt het verzorgen met producten zoals borstels en middelen tegen haaruitval om ze gezond te houden. Alle huisdieren hebben baat bij maandelijkse oorreiniging en nagelknippen. Grondig borstelen, kammen en conditioneren zijn belangrijker voor de gezondheid van het huisdier dan badtijd.

Mocht je hond last hebben van acute jeuk, probeer dan de Anti-Itch Shampoo+. Deze hondenshampoo vermindert jeuk en irritaties, ondersteunt een gezonde huid en vacht en bestrijdt allebei soorten parasieten.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Vermindert jeuk & irritaties
 • Ondersteunt een gezonde huid & vacht
 • Preventieve werking tegen ongedierte

Dan is er nog de gezondheid van de eigenaar. Soms is het bad voor het comfort van de mens, niet voor het huisdier. Voor eigenaren die last hebben van allergieën, zullen ze typisch reageren op de huidschilfers van hun huisdier, wat beheersbaar is met een wekelijkse badroutine. Een shampoo die huidschilfers verwijdert, kan ook helpen bij het beheersen van menselijke allergieën.

Wat is de levensstijl van je hond?

Een actieve levensstijl is misschien gemakkelijker met een kort harig ras omdat het schoonmaken van de hond tussen baden meestal minder moeite kost. Je kunt wegkomen met een goede wrijving met een vochtige doek om het vuil te verwijderen dat is opgepikt tijdens een druk bezoek aan het hondenpark.

Natuurlijk zullen honden die spelen in de zee, rollen in modderig water of de hele dag schapen hoeden waarschijnlijk meer baden nodig hebben dan pups die het grootste deel van hun tijd binnen doorbrengen, ongeacht het ras.

Drie honden genieten van bad

Wat is de beste manier om je hond te wassen?

Nu je een goed begrip hebt van hoe vaak jij je hond moet wassen, laten we de details doornemen van hoe je je hond precies moet wassen, inclusief de benodigde materialen.

Benodigdheden voor het wassen van je hond

Bij het adviseren over hoe je een hond moet wassen, benadrukken we graag het belang van de juiste benodigdheden. Zorg er als eerste voor dat je kleding draagt die nat en vies mag worden. Vervolgens is het essentieel om hoogwaardige hondenshampoo te hebben. Raadpleeg de hondentrimmer of dierenarts van je hond voor advies over het beste type voor jouw hondenras. Als je ook van plan bent om je hond te verzorgen, zijn goede borstels ook handig.

Bij het baden van je hond moeten twee handdoeken gereed zijn om je hond af te drogen. Leg er een op de vloer zodat je hond erop kan staan, en gebruik de tweede voor het drogen en omwikkelen achteraf.

Hond die gewassen wordt

Hoe was je jouw hond?

 1. Breng je hond naar de gekozen badlocatie, dit kan de badkuip, douche, gootsteen of ergens buiten zijn. Voor kleine honden is het gemakkelijker om ze op te pakken en moeiteloos naar hun wasstation te dragen. Voor grotere honden kan een traktatie als lokmiddel handig zijn.
 2. Zorg ervoor dat het water op de juiste temperatuur staat. Onthoud, lauw water is het beste voor je hond! Als dat geregeld is, giet dan voorzichtig wat water over je harige vriend om ze nat te maken.
 3. Breng de hondenshampoo aan op de vacht en zorg ervoor dat je alle haren grondig inzeept. Als ze helemaal ingezeept zijn, spoel dan de shampoo uit. Breng daarna opnieuw shampoo aan. De eerste keer bindt de shampoo zich met vuil en spoelt het af na het spoelen. De tweede toepassing behandelt de huid, verwijdert resterend vuil en helpt de geur van je hond te verbeteren.
 4. Een ruwe spons helpt dit proces nog effectiever te maken. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat het voor je hond nog steeds een redelijk prettige ervaring is. Voeg een rugmassage toe tijdens het proces en blijf de geruststellende complimenten geven.
 5. Vraag je je af hoe je het gezicht van een hond wast zonder zeep in hun ogen te krijgen? Gebruik een washandje om ervoor te zorgen dat elk plekje van je hond schoon wordt.
 6. Breng wat hondenconditioner aan en zorg ervoor dat het gelijkmatig over de vacht van je hond wordt verspreid. Laat de conditioner een paar minuten zitten voordat je het uitspoelt.
 7. Zorg ervoor dat alle zeep en conditioner volledig uit het haar van de hond zijn gespoeld. Als de zeep of shampoo te lang in contact blijft met de huid van je harige vriend, kan dit irritatie veroorzaken.

Je hond drogen na het bad

Zodra je hond helemaal schoon is, is het tijd om te drogen. Zoals eerder vermeld, leg je een handdoek op de vloer. Wikkel je hond in een tweede grote en absorberende handdoek. Wrijf ze krachtig maar voorzichtig, totdat alle overtollig water is opgenomen.

Het proces kan langer duren bij bepaalde honden met dikkere en langere vachten, maar het is des te belangrijker om het goed te doen bij deze rassen. Hun dikkere vacht resulteert in vochtige plekken in de ondervacht, wat op zijn beurt een huidaandoening genaamd acute vochtige dermatitis kan veroorzaken. Vergeet niet om ze in een warme omgeving te houden totdat ze volledig droog zijn als voorzorgsmaatregel.

Hond afdrogen na wassen

Conclusie

Hoe vaak je jouw hond moet wassen, hangt af van factoren zoals het vachttype, gezondheid, levensstijl, en jouw eigen voorkeuren. Van haarloze rassen tot langharige metgezellen, elke hond heeft een unieke benadering nodig. Een bewuste aanpak voor het wassen van jouw hond, inclusief de juiste benodigdheden en technieken, maakt het baden een aangename ervaring.

Bronnen

 1. How to bathe a dog the right way, according to dog grooming experts – Barkbus Ruff draft. (2021, 11 oktober). Barkbus. https://www.barkbus.com/blog/how-to-bathe-a-dog-the-right-way
 2. How to Bathe a dog: Tips for washing your dog | Purina. (z.d.). https://www.purina.co.uk/articles/dogs/health/daily-care/how-to-bathe-your-dog
 3. Lotz, K. (2023, 23 februari). How often should you bathe your dog? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/how-often-should-you-wash-your-dog/
 4. Sandra C. Mitchell, DVM, DABVP. (2024, 1 februari). How often should you bathe your dog? PetMD. https://www.petmd.com/dog/general-health/how-often-should-you-bathe-your-dog
 5. Traverse, T. K. (2023, 19 mei). How to properly bathe a dog, according to a professional groomer. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/dog-grooming/how-to-bathe-a-dog

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *