Leestijd: 4 min.

In de wereld van communicatie zijn honden aanzienlijk beter in het interpreteren van onze lichaamstaal dan wij die van hen. Mensen vertrouwen meer op verbale taal dan op lichaamstaal, terwijl honden precies het tegenovergestelde doen. Helaas betekent dit vaak dat we met vraagtekens achterblijven, over wat onze honden ons proberen te vertellen. Een van deze verwarrende gedragingen is trillen.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waarom stress en angst ervoor kunnen zorgen dat je hond gaat trillen
 • Hoe oorproblemen ervoor kunnen zorgen dat je hond gaat trillen
 • Waarom een lage bloedsuikerspiegel ervoor kan zorgen dat je hond gaat trillen

Waarom Trillen Honden?

Stress en Angst

Ook droge honden schudden. Als je hond een volledige lichaamstrilling vertoont zonder duidelijke reden, zoals een bad of een rol in het vuil, kan dit te maken hebben met stress. Trillen is een klassiek symptoom van stress bij honden. Wanneer je hond trilt na van de onderzoekstafel bij de dierenarts te zijn gesprongen of na een ontmoeting met een vreemde, probeert hij spanning te verminderen.

Pijn

Beven en trillen worden ook door elkaar gebruikt om onrustige pups te beschrijven. Sommige speelgoed- en kleine terriërrassen trillen meer dan andere. Dit soort trillen kan een teken zijn van pijn. Als je hond misselijk is, kan ze ook trillen. Als je hond begint te trillen en je weet niet waarom, neem dan contact op met je dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen serieuzer probleem is om mee om te gaan.

Om Af te Drogen

Misschien heb je je afgevraagd waarom honden de behoefte voelen om te schudden wanneer ze nat zijn. Dat schudden is echter verrassend efficiënt. Natte honden kunnen tot wel 70 procent van het water op hun vacht in slechts vier seconden afschudden. Dit is veel effectiever dan pogingen om je hond met een handdoek droog te wrijven, maar het is wel minder gunstig voor ons als je hond dit binnen doet.

hond die trilt door zich af te drogen

Oorproblemen

Alle hondenrassen krijgen oorontsteking, maar baasjes van rassen die vatbaarder zijn voor oorontstekingen, zoals Cocker Spaniels, Basset Hounds, Labrador Retrievers en Golden Retrievers, moeten letten op overmatig hoofdschudden. Als je hond na een bad of zwemmen zijn hoofd schudt, is het mogelijk dat hij last heeft van een oorinfectie. Dit schudden kan leiden tot meer problemen, zoals een oorhematoom (wanneer bloed zich ophoopt in de oorflap). Droog de oren van je hond altijd grondig af na wateractiviteiten.

Wanneer je hond veel krabt aan zijn oren en zijn oren schud, heeft Suppdog de Clear Ears+. De Clear Ears+ is goed tegen oorinfecties en zorgt ervoor dat het oorkanaal ondersteund wordt, de jeuk verminderd wordt, het gist in de oren bestrijd wordt en hydrateert de oren.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Vermindert jeuk & krabben
 • Reinigt moeilijk te bereiken plekken
 • Bestrijd overmatige gistopbouw

Vergiftiging

Als je hond in contact komt met chocolade, sigarettenpeuken of een van de vele menselijke producten die xylitol bevatten, zoals suikervrije kauwgom, zijn deze items zeer giftig voor honden en kunnen ze trillen, braken, diarree en mogelijk fataal zijn. Bel onmiddellijk je dierenarts als je vermoedt dat je hond een van deze producten heeft ingenomen.

Lage Bloedsuikerspiegel

Trillen kan een teken zijn van een plotselinge verandering in de bloedchemie. Een lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie kan trillingen veroorzaken. Toy- en kleine hondenrassen en jonge puppy’s zijn het meest vatbaar voor deze aandoening. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet en regelmatig voeren kan helpen hypoglykemie te voorkomen. Soms is trillen alleen een indicatie van een andere onderliggende aandoening die moet worden gediagnosticeerd en behandeld door de dierenarts.

Ziekte van Carré

Ziekte van Carré is een virus dat trillen en beven bij honden kan veroorzaken. Ongevaccineerde honden en puppy’s lopen het meeste risico. Het virus is zeer besmettelijk, dus de geïnfecteerde hond moet worden gescheiden van andere honden. De dierenarts zal de symptomen behandelen, mogelijk antibiotica voorschrijven om andere infecties te voorkomen, en aanbevelen om je hond gehydrateerd te houden om uitdroging te voorkomen.

Leeftijdsgerelateerd Trillen

Na een uitje en een snelle zwembeurt op een koude dag schudde mijn 13-jarige hond urenlang. De dierenarts zei dat dit waarschijnlijk kwam omdat het lichaam van mijn oude hond niet meer in staat was zijn temperatuur effectief te reguleren. Het trillen stopte toen hij werd opgewarmd met dekens. Oudere honden ontwikkelen soms ook trillingen in hun poten, vooral de achterste, wanneer ze spiermassa verliezen.

hond die trilt door angst

Gegeneraliseerd Tremorsyndroom (GTS)

GTS staat ook bekend als corticosteroïd-responsief tremorsyndroom of white dog shaker syndrome. Hoewel deze aandoening die zich voordoet als trillen over het hele lichaam voor het eerst werd opgemerkt bij kleine witte honden, is het ook gezien bij honden van alle kleuren en groottes. De oorzaak van dit syndroom is onbekend. De dierenarts schrijft meestal corticosteroïden zoals prednison voor.

Epileptische Aanvallen

Als je je hond heftig ziet trillen, is de kans groot dat hij een epileptische aanval heeft. Epileptische aanvallen kunnen zich voordoen als oncontroleerbaar trillen gedurende enkele minuten, maar kunnen ook voorkomen op andere manieren; spiercontracties, schokkende bewegingen, instorting en kort bewustzijnsverlies. Als je vermoedt dat je hond een aanval heeft gehad, meld dit dan altijd bij de dierenarts. Er zijn verschillende oorzaken, waarvan idiopathische epilepsie de meest voorkomende is en meestal wordt behandeld met anti-epileptische medicatie.

Opwinding

Elke keer als ik de deur naar de achtertuin open en mijn hond vertel om “te wachten”, trilt ze in afwachting van het rennen naar buiten. Als ze bij de voordeur zit en op ons wacht, trilt ze. En wanneer we wandelen en ze mijn buren ziet, trilt ze totdat ik haar vertel om “hallo te zeggen.” Soms kan trillen eenvoudigweg een teken zijn van blije opwinding bij een hond en zal het verdwijnen wanneer ze toegang krijgt tot het object van die opwinding.

Conclusie

Hoewel trillen bij honden veel verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk om de signalen van je harige vriend te begrijpen en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Houd het gedrag van je hond in de gaten en neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt over onverklaarbaar trillen. Het welzijn van je trouwe viervoeter staat voorop.

Bronnen

 1. Meyers, H. (2022, 18 april). Why is my dog shaking? Causes & solutions. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/why-is-my-dog-shaking/
 2. Fries, W. C. (2011, 4 juli). Dog shivering and trembling: causes and treatments. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/my-dog-shivering-trembling
 3. Why does my dog shake | The Kennel Club. (z.d.). https://www.thekennelclub.org.uk/health-and-dog-care/health/health-and-care/a-z-of-health-and-care-issues/why-does-my-dog-shake/
 4. Gephard, S. (2023, 9 juni). 6 reasons your dog is shaking and how to help them | Veterinary Emergency Group. Veterinary Emergency Group. https://veterinaryemergencygroup.com/blog/6-reasons-your-dog-is-shaking-and-how-to-help-them/
 5. Fratt, K. (2023, 6 juni). Why is my dog shaking? 6 potential reasons. The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/shaking-in-dogs-4177790

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *