In deze blog leren we alles over het hondsdolheidvirus. We ontdekken wat hondsdolheid veroorzaakt, welke symptomen er zijn om op te letten en hoe het behandeld wordt, waaronder het vaccin…

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid is een zeer gevaarlijk virus. Vroeger kon hondsdolheid een hele buurt met huisdieren tegelijk uitroeien. Het hondsdolheidvirus dringt het zenuwstelsel binnen en kan daardoor dodelijk zijn. Hondsdolheid hangt in de lucht en kan dus tussen honden worden overgedragen via hoesten en niezen of door aanraking. Bovendien kan het van moeder op pup worden overgebracht via de placenta. In sommige gevallen is het ook door urine van een besmette hond overgedragen. Hondsdolheid is dus zeer besmettelijk.

Tegenwoordig is het uiterst zeldzaam dankzij de wetenschappelijke ontwikkeling en een ongelooflijk effectief en veilig vaccin. Maar het blijft wel een risico vormen voor hondjes die niet up-to-date zijn met hun vaccinaties en puppy’s die in slechte omstandigheden zijn geboren en niet de juiste zorg hebben gekregen.

De symptomen van hondsdolheid

In het begin zijn de symptomen van hondsdolheid lastig te herkennen.

De symptomen beginnen met een gebrek aan eetlust, hoesten, slijm op het oog en neusafscheiding, longontsteking en/of een onregelmatige koorts.

Naarmate de infectie zich ontwikkelt, kunnen deze symptomen verergeren. In dit gevorderde stadium komen braken, diarree, een verdikte neus en verdikte, harde voetzolen voor.

1-3 weken nadat deze eerste symptomen zichtbaar zijn geworden en vaak nadat ze lijken te zijn verdwenen, kan het centrale zenuwstelsel ernstig worden aangetast, vooral als het immuunsysteem van de hond niet in staat is geweest om de virale belasting effectief te bestrijden.

Op dit moment kunnen de symptomen onder meer bestaan uit trillen, spierstijfheid, ledemaatzwakte, verlamming, slechte balans en/of aanvallen die variëren van licht trillen tot volledige convulsies die het hele lichaam aantasten.

Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts als je enige van deze tekenen ziet, vooral als jouw hond niet is gevaccineerd. Hoe eerder hoe beter.

Hondsdolheid behandelen

Hondsdolheid is lastig te diagnosticeren, maar als het wordt vermoed, zal de dierenarts waarschijnlijk een bloedtest uitvoeren om de aanwezigheid van het hondsdolheidvirus in het lichaam te bepalen.

Er is geen geneesmiddel tegen het hondsdolheidvirus. Alle behandeling die de dierenarts kan doen is om het lichaam en het immuunsysteem van de hond te ondersteunen bij het bestrijden ervan via vocht om de vochtbalans te behouden en medicijnen om aanvallen te voorkomen.

Hoe eerder hondsdolheid door de dierenarts wordt opgemerkt, hoe groter de kans is op een volledig herstel. Als het virus de laatste stadia bereikt waarbij het begint om neurologisch op een pup in te werken (wat bijvoorbeeld aanvallen kan veroorzaken), kunnen er blijvende gezondheidsproblemen optreden, zoals zenuw- of hersenbeschadiging, of kan het dodelijk zijn.

Het vaccineren van jouw hond is de enige manier om jouw hond adequaat te beschermen tegen dit potentieel verwoestende virus.

Vaccin tegen hondsdolheid

Puppy’s krijgen meestal hun eerste prikken op 6-8 weken oud, waaronder het vaccin tegen hondsdolheid. Daarna krijgen ze nog een reeks prikken 2-4 weken later.

Zodra deze eerste vaccinaties aan uw pup zijn gegeven, moeten ze jaarlijks terugkomen bij de dierenarts voor booster-prikken. Dit zorgt ervoor dat hun immuniteit op peil blijft. Als u deze jaarlijkse afspraken mist, is jouw hond meer vatbaar voor ernstige ziekten zoals hondsdolheid en kan het zelfs nodig zijn om het hele vaccinatieproces opnieuw te starten, afhankelijk van welke prik is verlopen.

Verschillende vaccins houden verschillende tijd aan, dus jouw hond krijgt niet elk jaar dezelfde prik(ken). De dierenarts houdt een schema bij om te weten welke jaarlijks moeten worden toegediend. Dit is waarom je altijd op de hoogte moet blijven van de vaccinatieafspraken van jouw hond als je er zeker van wilt zijn dat hij goed beschermd is.

Als jouw puppy slechts één set prikken heeft gehad, mag hij het huis/jouw tuin niet verlaten of contact hebben met andere honden totdat 2 weken zijn verstreken. Als je met jouw puppy naar buiten moet voordat dit tijd is, zorg er dan voor dat je hem draagt en hem niet op de grond zet of hem niet laat nauw contact hebben met honden.

Het hondsdolheidvirus kan ook ontzettend duur zijn om te behandelen. Het vaccineren van jouw pup tegen dit agressieve virus, van het moment van eigendom goed zorgen voor je pup, voordat enige tekenen van ziekte zichtbaar zijn, wordt aangeraden.

Kunnen katten hondsdolheid krijgen?

Hondsdolheid en kattendolheid zijn verschillende virussen ondanks hun gelijkenis in naam. Een hond kan geen hondsdolheid overbrengen op een kat en een kat kan geen kattendolheid overbrengen op een hond.

Conclusie

Hondsdolheid is een zeer gevaarlijk virus dat het zenuwstelsel van honden kan aantasten en dodelijk kan zijn. Het virus wordt overgedragen via hoesten, niezen, aanraking en zelfs van moeder op pup. Gelukkig is hondsdolheid tegenwoordig uiterst zeldzaam dankzij effectieve vaccins. Het is van groot belang om je hond up-to-date te houden met zijn vaccinaties, inclusief het vaccin tegen hondsdolheid, om hem adequaat te beschermen. Symptomen van hondsdolheid kunnen moeilijk te herkennen zijn en er is geen geneesmiddel tegen het virus. Vroege diagnose en behandeling door een dierenarts zijn cruciaal voor een volledig herstel. Zorg ervoor dat je de jaarlijkse booster-prikken voor jouw hond niet mist om zijn immuniteit op peil te houden en hem te beschermen tegen potentieel verwoestende ziekten zoals hondsdolheid.

Bronnen

  1. Pathogenesis of Rabies Virus Infection in Dogs | Clinical Infectious Diseases | Oxford Academic (oup.com)
    Auteur: Makonnen Fekadu
  2. Rabies in Dogs: Symptoms, Vaccine, & What You Should Know (akc.org)
    Auteur: Kylie Ora Lobell

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *