In deze blog ontdek je wat ervoor zorgt dat honden niezen! We leren waarom je hond veel niest, waarom ze niezen als ze spelen en wanneer niezen een teken kan zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. Lees verder om meer te weten te komen over honden die niezen…

De warmere maanden kunnen ons zoveel vreugde, lachen en plezier brengen met vakanties, zonneschijn, dagen aan het strand, lange avonden, BBQ’s… de lijst is eindeloos, maar voor sommigen van ons kan de zomer (en lente) een zeer niezende periode zijn. Niet alleen voor mensen, maar ook voor onze viervoetige vrienden…

Maar in de meeste gevallen gebeuren honden niet alleen in de warme maanden. Ze gebeuren het hele jaar door. Is een nies gewoon een nies of is er iets anders aan de hand?

Waarom niest je hond zo vaak?

Dus, wat veroorzaakt dat honden niezen? Nou, er zijn veel redenen waarom je hond niest. Kijk naar 6 mogelijke redenen waarom je hond blijft niezen…

Allergieën

Net als wij kunnen onze viervoetige vrienden ook af en toe allergieën hebben; veroorzaakt door voeding of omgeving, wat kan leiden tot af en toe niezen.

Als je pup allergisch is voor pollen, stof, bepaalde voedingsmiddelen of insecten (bulten en steken) kan hun lichaam reageren door te niezen, te hoesten, waterige ogen of te krabben.

Opwinding of spelen

Het is vreemd, maar wist je dat honden niezen als ze spelen?! Misschien heb je het zelf al eens opgemerkt…

Maar waarom niezen honden als ze spelen of opgewonden zijn? Is het een bewust gedrag? Een uitbarsting van dominantie? Gewoon een simpele nies?

Nou, experts geloven dat ‘speel-niezen’ eigenlijk een manier kan zijn om te communiceren met andere honden – hun speelkameraad vertellen dat ze gewoon spelen, in plaats van een ‘echte vechtpartij’.

Op hun rug liggen

Als je je pup die hard nodige buikmassages geeft, zal je vaak merken dat ze niezen als ze op hun rug liggen. Maar waarom gebeurt dit en is het iets om je zorgen over te maken?

Als je hond zich omdraait, slaapt of ontspant op hun rug, kan het vocht dat zich in hun neus bevindt naar de achterkant van hun keel glijden, waardoor ze niezen.

Het kan ook zijn omdat luchtdeeltjes gemakkelijk hun neusgaten kunnen binnendringen, dus je hond zal niezen om het stof, pollen of vreemd voorwerp te proberen te verwijderen.

Irritatie of vreemd voorwerp

Zoals hierboven vermeld, kan het zijn dat je hond plotseling hevig gaat niezen, omdat een irritant of vreemd voorwerp vastzit in hun neus.

Gras, zaden of vacht zijn veelvoorkomende boosdoeners als het gaat om dingen die vast komen te zitten in de neus van je hond. Neusschilfers, sterk parfum of zelfs pollen in de lucht kunnen de neus van je hond irriteren, wat kan leiden tot vaker niezen.

Als je vermoedt dat er iets vastzit in de neus van je hond, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Zij kunnen je pup beoordelen en de nodige stappen ondernemen.

Omgekeerd niezen

Omgekeerd niezen bij honden of ‘achterwaarts niezen’ kan behoorlijk alarmerend klinken, maar is normaal gesproken niet iets om je al te veel zorgen over te maken.

De zachte gehemelte van een hond is de spierstructuur aan de achterkant van hun mond die helpt bij het slikken, maken van geluiden en ademhalen. Als hun zachte gehemelte geïrriteerd raakt, kan het in spasme gaan waardoor de grootte van hun luchtweg kleiner wordt en het moeilijker wordt om lucht in hun longen te krijgen. Je pup kan plotseling stil blijven staan en hun nek naar voren strekken om meer lucht in hun longen te krijgen en vervolgens proberen om snel en krachtig in te ademen via hun neusgaten, wat resulteert in omgekeerd niezen: een geluid dat soms kan klinken als een honk of snuif.

Soms kan omgekeerd niezen eruitzien alsof je hond stikt, maar deze niesaanvallen duren meestal niet lang en duren zelden langer dan een halve minuut of zo. Pups die vatbaar zijn voor omgekeerd niezen hebben vaak periodiek door hun leven heen aanvallen. Na het einde van het aanval is alles weer helemaal normaal alsof er niets is gebeurd!

Tumor

Hoewel zeer zeldzaam, kan in sommige gevallen de oorzaak van het niezen van je hond te wijten zijn aan een neustumor, meestal voorkomend bij oudere, geriatrische honden. Als je pup begint te niezen met afscheiding of bloed dat uit hun neus komt, breng je hond dan naar de dierenarts om door een expert te laten controleren.

Wanneer moet je je zorgen maken over honden die niezen?

Voor ons mensen is niezen heel normaal. Of het nu iets is dat onze neuzen heeft geïrriteerd, allergieën of een verkoudheid zijn, we denken er niet al te veel aan, zelfs als ze irritant zijn!

Als het gaat om onze harige vrienden, kan niezen over het algemeen op dezelfde manier worden benaderd. Af en toe niezen is niet iets om je zorgen over te maken, maar consistent en vaker niezen kan een teken zijn dat er iets mis is…

Zoals hierboven vermeld, zijn er veel redenen waarom je hond kan niezen. Als je echter afscheiding, bloed, veranderingen in de eetlust, lethargie of koorts opmerkt, breng je hond dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Conclusie

Hoewel niezen meestal onschuldig is bij honden, kan het verschillende oorzaken hebben, variërend van allergieën en opwinding tot irritatie, omgekeerd niezen, infecties of gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de symptomen van je hond goed in de gaten te houden en contact op te nemen met je dierenarts als je merkt dat je hond vaak niest of als er andere symptomen aanwezig zijn om de onderliggende oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Bronnen

  1. Why Do Dogs Sneeze? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Kaitlyn Arford
  2. Reverse Sneezing in Dogs: Observational Study in 30 Cases – PMC (nih.gov)
    Auteurs: Jesús Talavera, Patricia SebastiánGiorgia SantarelliIgnacio BarralesMaría Josefa Fernández Del Palacio


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *