In deze blog leren we of melk goed of slecht is voor honden. Van geitenmelk tot koeienmelk, soja tot haver en amandel tot kokos. We leren of een hond melk kan hebben en of er voordelen of risico’s zijn om melk aan je hond te geven…

Veel honden houden van een klein beetje kaas en andere zuivelproducten. Maar als het gaat om melk, mogen zij dan genieten van de smaak of of moeten we het ze niet bieden? Is melk goed voor honden…?

Kunnen honden melk drinken?

Wist je dat veel honden eigenlijk lactose-intolerant zijn? Lactose is de natuurlijke suiker die aanwezig is in melk. Dus, je hond kan moeite hebben met het drinken van melk, maar kan misschien kleine hoeveelheden kaas (niet blauwe of schimmel kaas!) en yoghurt hebben, die meestal gemakkelijker te verteren zijn omdat ze doorgaans lager in lactose zijn dan melk.

In kleine hoeveelheden kan melk (zowel geiten- als koeienmelk) aan een hond gegeven worden, maar niet meer dan een paar eetlepels. Overmatige hoeveelheden melk kunnen buikpijn, diarree, dunne ontlasting en in sommige gevallen braken veroorzaken.

Symptomen van lactose-intolerantie bij honden (naast ziekte, buikpijn en diarree) zijn ook zwelling of pijn in de buik, uitdroging, plotseling gewichtsverlies, jeukende of ontstoken huid, overdreven dorst, winderigheid en slaperigheid/zwakte.

Het is waar dat melk hoog is in vet en lactose (natuurlijke suiker) en te veel van beide kan pancreatitis veroorzaken bij honden en bijdragen aan obesitas. Overgewicht kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij een hond.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat als je ooit in de positie verkeert waarbij je verantwoordelijk bent voor de verzorging van een nog niet gespeende pup die flesvoeding nodig heeft, je er zeker van moet zijn om gespecialiseerde melk te gebruiken die speciaal is ontworpen voor pups. De lactoseconcentratie in de melk van een moederhond is ongeveer 3%, en koeienmelk bevat 5%, dus dit kan te veel stress zijn voor de maag van een pup.

Kunnen honden amandelmelk hebben?

Amandelnoten zijn niet giftig voor honden, maar honden kunnen ze in het algemeen niet gemakkelijk verteren. Ze bevatten ook ontzettend veel vet, wat zoals hierboven besproken, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van een hond. Maar als de amandelmelk geen xylitol (kunstmatige zoetstof) bevat, zoals koemelk en geitenmelk, zou een hond een paar eetlepels amandelmelk als een lekkernij kunnen hebben.

Kunnen honden havermelk hebben?

Haver is niet giftig voor honden, maar kan in grote hoeveelheden moeilijk verteerbaar zijn voor een hond. Een paar eetlepels havermelk als af en toe een lekkernij zou voor je hond prima moeten zijn.

Kunnen honden kokosmelk drinken?

Kokosmelk in gecontroleerde hoeveelheden zou voor een hond oké moeten zijn om te drinken, maar net als bij koemelk kan een overmatige hoeveelheid leiden tot dingen als diarree. Zorg dat je het etiket met ingrediënten goed leest om te controleren of er additieven in je kokosmelk zitten die giftig kunnen zijn voor honden, zoals xylitol (kunstmatige zoetstof).

Kunnen honden sojamelk hebben?

Sojamelk in gematigde hoeveelheden wordt niet als giftig voor honden beschouwd en is makkelijk verteerbaar voor de hond. Dus ja, honden kunnen sojamelk hebben.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *