Mijn hond houdt niet van de kou!❄ Dit is wat je kunt doen

“Mijn hond houdt niet van de kou!” Je bent niet alleen… In deze blog leer je wat je moet doen als je hond niet wil plassen in de regen, poepen in de sneeuw, of helemaal niet naar buiten wil in het slechte weer…

Iedereen in de wereld is uniek en verschillend, met verschillende smaken en voorkeuren. Dat geldt ook voor onze honden! Sommigen houden ervan om met hun pootjes door de sneeuw te kraken, door krakende blaadjes te lopen, te spetteren in plassen en rond te dwalen op bevroren terrein. Andere honden houden van niets liever dan een wandeling in het zand en zonnen in de tuin.

Als je hond terughoudend is om naar buiten te gaan als de thermometer daalt of als het regent, kunnen de herfst en winter lastige seizoenen zijn om mee om te gaan. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je huisdier de verrijking, toiletpauzes en oefening krijgt die hun lichaam en geest nodig hebben, ondanks dat het te koud is om ze naar buiten te lokken..?

Wat kun je doen als je hond niet van de kou houdt?

Ten eerste, als je een senior hond hebt en ze hebben onlangs een afkeer tegen de kou ontwikkeld, kan dit wijzen op een probleem met hun gewrichten. Koud weer kan aandoeningen zoals honden artrose en andere gewrichtsaandoeningen verergeren, dus praat met je dierenarts als dit het geval is; ze kunnen mogelijk helpen bij pijnbestrijding die nodig is.

Ten tweede, straf nooit een hond omdat ze weigeren naar buiten te gaan als het koud is. Gebruik aanmoediging, lof en beloningen om ze naar buiten te lokken en beloon ze als ze dat doen. Op deze manier help je ze om positieve associaties te bouwen met naar buiten gaan in de kou.

Hond die niet buiten in de kou wil zijn

Probeer je hond tijdens de warmste uren van de dag (meestal rond de middag) mee te nemen voor kortere wandelingen en bedenk creatieve manieren om binnen te bewegen zodat ze hun energie kwijt kunnen en geen kou vatten. Een leuk spelletje apporteren of mentaal stimulerende speeltjes (zoals die waarvan de beloning verborgen is en je hond moet uitzoeken hoe hij eraan kan komen) kunnen geweldig zijn voor die super ijzige dagen waarbij de lucht bijt. Je kunt ook overwegen om binnen socialisering of gehoorzaamheidstrainingen te volgen die bij jou in de buurt zijn. Dit zijn ook nuttige opties om ervoor te zorgen dat je hond beweegt en gestimuleerd wordt, ondanks de kou.

Zorg ervoor dat je je hond aanmoedigt om een trui of jas te dragen als ze echt weigeren naar buiten te gaan als het koud is. Dit helpt ze om warm te blijven. Zorg ervoor dat wat je ze aantrekt goed past, comfortabel is en dat ze er niet ongelukkig uitzien. Gebruik aanmoedigende, lof gevende stemtoon!

Wat kun je doen als je hond de sneeuw haat?

Als het gaat sneeuwen, probeer dan tijdelijk een stukje van je tuin te bedekken met een zeil zodat er een plek is waar je hond naar het toilet kan gaan zonder sneeuw aan te raken.

Blijf bij sneeuw korter wandelen met je hond en doe dit het liefst op plaatsen waar de sneeuw is weggehaald. Zorg dat je hond binnen voldoende afleiding heeft als hij minder buiten kan bewegen. Oudere honden en honden met kortere poten hebben het moeilijker om door de sneeuw te lopen.

Sneeuw is moeilijker te doorkomen als je kleine poten hebt. Als je een kleine hond hebt, let er dan op dat ze snel moe worden in de sneeuw en risico lopen om uitgedroogd te raken als ze geen mogelijkheid hebben tot water als ze thuiskomen. Een hond moet altijd bij vers water kunnen komen, elke dag. Moedig ze aan om te drinken na het spelen/wandelen in de sneeuw.

Je moet ook opletten voor strooizout op de stoep. Zout wordt gebruikt om te voorkomen dat wegen en stoepen bevriezen, maar het zout kan aan de pootjes van onze huisdieren blijven plakken en ze ongemak of irritatie bezorgen als ze hun pootjes daarna likken. Maak hun pootjes grondig schoon als ze in contact zijn gekomen met strooizout, met name tussen hun teenkussentjes.

Wanneer is het buiten te koud voor honden?

Volgens academici van de Tufts University in Massachusetts zijn temperaturen tussen de -1 en +4 graden Celsius ‘mogelijk onveilig’ voor kleine en middelgrote honden, afhankelijk van hun ras en vachtlengte. Voor grotere honden geldt dat temperaturen tussen -6 en -12 graden Celsius ‘mogelijk onveilig’ zijn. Je moet je hond met voorzichtigheid laten bewegen als dit de temperatuur is.

Temperaturen worden ‘mogelijk levensbedreigend’ als het onder -18 graden Celsius is voor kleine honden, onder -18 en -25 graden Celsius voor middelgrote honden en onder -25 graden Celsius voor grote rassen, weer afhankelijk van ras en vachtlengte. Je moet je hond alleen laten uitgaan voor korte toiletbezoekjes als dit de temperatuur is.

Wat kun je doen als je hond de regen haat?

Als je hond de regen haat, haat hij de regen en moet je dat feit accepteren. Dan moet je erkennen dat het beheren van je hond rond het weer een strategie van jou zal vergen als baasje. Houd de buitentemperatuur in de gaten via het raam of een betrouwbare weer-app, zodat je momenten op de dag kunt vaststellen waarop de regen afneemt tot motregen zodat je je hond naar buiten kunt laten voor een toiletbezoek of een korte wandeling.

Als ze een bepaalde plek in de tuin hebben waar ze graag naar toe gaan, overweeg dan om die af te dekken zodat de regen niet bij die sectie kan komen. Of je kunt proberen om een ethisch, vriendelijk trainingsregime te implementeren om je pup op verzoek te laten plassen/poepen. Dit is moeilijk, maar mogelijk met geduld en vriendelijkheid en de juiste stijl van positieve versterking training.

Moedig je hond aan met lof en lekkernijen om een goed passend hondenregenjas te dragen, of waterdichte laarsjes als ze de regen het meest op hun pootjes haten, voordat ze naar buiten gaan. Dwing ze niet om iets te dragen waar ze van in de stress raken, want dat is wreed.

Zorg dat er warme handdoeken klaarliggen als je thuiskomt, zodat je ze meteen met warmte en een massage kunt verwennen zodra ze terug zijn in het huis. Zorg ervoor dat je je hond doet denken dat jullie het buiten leuk hebben gehad, zodat ook voor hen het naar buiten gaan in de regen als positief kan worden ervaren.

Hond die via het raam naar de regen staart

Conclusie

Als je hond niet van de kou houdt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze toch naar buiten gaan en de verrijking, toiletpauzes en oefening krijgen die ze nodig hebben. Dit omvat het aanmoedigen van positieve associaties met naar buiten gaan in de kou, het dragen van een jas of trui en creatieve manieren om binnen te bewegen. Het is ook belangrijk om op te letten voor mogelijke problemen met hun gewrichten en om de impact van sneeuw en strooizout te minimaliseren. Onthoud dat het belangrijk is om je hond gezond en gelukkig te houden, ongeacht het weer buiten.

Bronnen

  1. Nathan Standley (3 februari, 2019) How cold is to cold for your dog to be outside? Derby telegraph
    How cold is too cold for your dog to be outside? – Derbyshire Live (derbytelegraph.co.uk)
  2. Marissa Taffer (21 december, 2020) What to do if your dog hates the cold, rain or snow? Ollie
    What to do if Your Dog Hates the Cold, Rain, or Snow – Ollie Blog (myollie.com)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *