Angst en stress kunnen een grote impact hebben op het welzijn van je hond. Of het nu gaat om harde geluiden of verlatingsangst, het is belangrijk om te weten hoe je je hond kunt helpen kalmeren. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over kalmeringsmiddelen voor honden en hoe je je trouwe viervoeter kunt ondersteunen in stressvolle situaties!

Leestijd: 5 min.

Veelvoorkomende Oorzaken van Angst en Stress bij Honden

Angst en stress zijn veelvoorkomende problemen bij honden en kunnen door diverse factoren worden veroorzaakt. Net als mensen kunnen honden last hebben van verschillende stressoren die hun welzijn beïnvloeden. Het is belangrijk om deze oorzaken te herkennen zodat je je hond beter kunt helpen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van angst en stress bij angstige honden1:

  • Vuurwerk, onweer en andere harde geluiden
  • Reizen
  • Dierenartsbezoeken
  • Verlatingsangst
  • Nieuwe omgevingen
  • Onvoldoende lichaamsbeweging en stimulatie
hond bang

Het herkennen van de symptomen van angst en stress bij je hond is cruciaal om tijdig in te grijpen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Overmatig hijgen of kwijlen
  • Trillen of beven
  • Overmatig blaffen of janken
  • Verstoppen
  • Proberen te ontsnappen
  • Vernietigend gedrag
  • Verlies van eetlust
  • Overmatig likken of bijten op hun lichaam

Verschillende Soorten Kalmeringsmiddelen voor de Hond

Er zijn verschillende soorten kalmeringsmiddelen beschikbaar om honden te helpen ontspannen en hun angst en stress te verminderen. Deze middelen kunnen variëren van natuurlijke supplementen tot voorgeschreven medicatie en gedragstherapieën.

Voorgeschreven Medicatie

In sommige gevallen kan de dierenarts voorgeschreven medicatie aanbevelen om ernstige angst te behandelen. Deze medicijnen werken vaak door de chemie van de hersenen te veranderen en een kalmerend effect te geven. Enkele voorbeelden zijn:

  • Benzodiazepines: Medicijnen zoals diazepam (Multipam of Valium) die snel werken om angst te verminderen, vooral in acute situaties zoals vuurwerk.
  • Antidepressiva: Medicijnen zoals fluoxetine (Prozac) die worden gebruikt voor langdurige behandeling van angst en gedragsproblemen.
Angstige hond aan medicatie

Gedragstherapie

Medicatie wordt niet zomaar voorgeschreven. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je hond angstig is. Een gedragsdeskundige kan hierbij helpen. Zo voorkom je dat je huisdier in de toekomst andere kalmeringsmiddelen nodig heeft.

Gedragstherapieën kunnen ook effectief zijn in het verminderen van angst bij honden. Dit omvat technieken zoals desensibilisatie en contra-conditionering. Deze methoden helpen honden geleidelijk te wennen aan de angstveroorzakende prikkels, zodat ze er minder op reageren. Daarnaast is er ook training voor gedragsaanpassing. Professionele training kan helpen om angstige reacties te verminderen en gewenst gedrag te versterken.

Sprays, Halsbanden en Verdampers

Pheromone producten, zoals sprays, halsbanden of verdampers, gebruiken synthetische versies van de geruststellende feromonen die de moederhond aan haar puppy’s afgeeft. Deze producten kunnen een kalmerend effect hebben op honden van alle leeftijden.

Gekalmeerde hond

Natuurlijk Kalmeringsmiddel voor een Angstige Hond

Natuurlijke kalmeringsmiddelen zijn populair omdat ze vaak minder bijwerkingen hebben en veiliger zijn voor langdurig gebruik. Een goed voorbeeld van een natuurlijk supplement is Calm & Relax+ van Suppdog.

Dit supplement combineert meerdere kalmerende ingrediënten in één gemakkelijk te geven snoepje, zonder chemische toevoegingen. Dit helpt om de stress te verminderen en hem kalmer te maken zonder dat je hond versuft. De Calm & Relax+ is speciaal ontworpen om angstige honden te helpen en bevat een mix van bewezen ingrediënten die een nauwe samenwerking hebben om het zenuwstelsel te ondersteunen en ontspanning te bevorderen.

Kosten van Kalmeringsmiddelen voor Honden

De kosten van kalmeringsmiddelen voor honden kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type middel en de specifieke behoeften van je hond.

Voorgeschreven medicatie kan wat duurder zijn, vooral als deze langdurig gebruikt moet worden. De kosten voor medicatie zoals benzodiazepines of antidepressiva kunnen variëren van €30 tot €100 per maand, afhankelijk van de dosering en het specifieke medicijn. Daarnaast zijn er vaak bijkomende kosten voor dierenartsbezoeken en eventuele bloedonderzoeken om de gezondheid van je hond te monitoren tijdens het gebruik van de medicatie.

Hond bij dierenarts voor kalmeringsmiddel

Gedragstherapieën kunnen in eerste instantie een hogere investering vergen, maar kunnen op de lange termijn kosten besparen door de noodzaak voor andere kalmeringsmiddelen te verminderen. Een sessie met een gedragsdeskundige kan variëren van €50 tot €150 per uur. Afhankelijk van de ernst van de angst kan meerdere sessies nodig zijn. Professionele training voor gedragsaanpassing kan ook variëren in prijs, afhankelijk van de duur en de intensiteit van de training.

Pheromone producten zoals sprays, halsbanden of verdampers zijn doorgaans redelijk geprijsd en kunnen variëren van €20 tot €50 per product. Deze producten moeten echter regelmatig vervangen worden, wat de kosten op de lange termijn kan verhogen.

Welke Natuurlijke Ingrediënten Helpen Mijn Hond te Kalmeren in Stressvolle Situaties?

Natuurlijke kalmeringsmiddelen kunnen een effectieve en veilige manier zijn om je hond te helpen kalmeren tijdens stresssituaties. Hier zijn enkele van de meest populaire en bewezen natuurlijke ingrediënten die vaak worden gebruikt in kalmeringssupplementen voor honden2.

Kamille

Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om angst te verminderen en ontspanning te bevorderen. Het kan helpen bij het verlichten van milde angst en nervositeit bij honden, vooral tijdens stressvolle gebeurtenissen zoals vuurwerk of dierenartsbezoeken.

Kamille

Valeriaanwortel

Valeriaanwortel is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om angst en slapeloosheid te behandelen. Bij honden helpt het om het zenuwstelsel te kalmeren en een gevoel van rust te bevorderen zonder dat ze er suf van worden.

Valeriaanwortel

L-Tryptofaan

L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het lichaam nodig heeft om serotonine aan te maken, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van stemming en angst. Door de serotonineniveaus te verhogen, kan L-tryptofaan bijdragen aan een gevoel van kalmte en welzijn bij honden, waardoor het een nuttig ingrediënt is voor het verminderen van angst en stress.

L-Tryptofaan

Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal dat helpt bij de ontspanning van spieren en het verminderen van stress. Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan verhoogde angstniveaus, dus supplementatie kan nuttig zijn voor gestreste honden.

Magnesium

Passiebloem

Passiebloem is een kruid dat vaak wordt gebruikt om angst en slapeloosheid te behandelen. Het werkt door het verhogen van de niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen, een neurotransmitter die helpt bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van angst.

Passiebloem

Haver

Haver heeft kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van angst en nervositeit bij honden. Het is een zachte, natuurlijke manier om stress te verlichten en de stemming van je hond te verbeteren.

Haver

CBD

CBD is een niet-psychoactieve stof die wordt gewonnen uit de hennepplant. Het heeft aangetoond effectief te zijn bij het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning bij zowel mensen als dieren. CBD-olie of -snoepjes kunnen een goede optie zijn voor honden die lijden aan angst.

CBD

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat bekend staat om zijn kalmerende en stressverlichtende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van een gevoel van kalmte bij honden.

Citroenmelisse

Conclusie

Het helpen van je hond om angst en stress te overwinnen is essentieel voor hun welzijn. Door de oorzaken van stress te begrijpen en gebruik te maken van kalmeringsmiddelen zoals natuurlijke kalmeringsmiddelen, voorgeschreven medicatie en gedragstherapieën, kun je je hond effectief ondersteunen. Natuurlijke ingrediënten zoals kamille, valeriaanwortel, L-tryptofaan, en Passiebloem bieden veilige en effectieve manieren om angst te verminderen. Raadpleeg altijd je dierenarts om de beste aanpak voor je hond te bepalen en overweeg natuurlijke supplementen om je hond zelf te helpen ontspannen en gelukkiger te leven.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *