Leestijd: 7 min.

Je hond maakt deel uit van je gezin. Hoewel je het liefst zoveel mogelijk tijd met je trouwe viervoeter doorbrengt, is dat niet altijd mogelijk. Met verantwoordelijkheden zoals werk, familie en school moet je je hond soms thuis achterlaten, en dat is prima. Maar hoe bereid je je puppy voor om alleen te zijn? Hoe lang kan een puppy alleen zijn?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Hoe lang een puppy alleen kan zijn
 • Hoe je alleen tijd kan leren aan je puppy
 • Hoe je een veilige afgesloten ruimte moet gebruiken om de puppy te laten wennen aan alleen tijd

Het gebruik van een veilige afgesloten ruimte

Waarschijnlijk is je nieuwe puppy nog nooit alleen geweest. Het is oneerlijk om van hen te verwachten dat ze van constant gezelschap naar een hele werkdag alleen gaan. Begin met het leren dat ze alleen kunnen zijn terwijl je nog thuis bent. Een veilige afgesloten ruimte, zoals een oefenpen of bench, is perfect hiervoor. Als je de bench of oefenpen op de juiste manier gebruikt, zal je puppy deze ruimte zien als een plek om te ontspannen in plaats van als straf. Je kunt je puppy ook beperken tot een kleine en veilige ruimte met behulp van veiligheidshekjes.

Om je puppy deze ruimte te laten associëren met goede dingen, voer je de maaltijden in deze ruimte. Als de ruimte groot genoeg is, kun je ook wat tijd in de ruimte spenderen met spelen. Om je puppy te lokken, kan je speciale speeltjes apart houden die ze alleen in hun bench of pen krijgen. Wanneer ze blij zijn om zelf de afgesloten ruimte binnen te gaan, ben je klaar om te beginnen met training voor alleen zijn.

Hoe lang kan een puppy alleen zijn?

 • Onder de 10 weken: 1 uur
 • 10-12 weken: 2 uur
 • 3 maanden: 3 uur
 • 4 maanden: 4 uur
 • 5 maanden: 5 uur
 • 6 maanden: 6 uur
 • Boven de 6 maanden: Maximaal 6-8 uur

Onthoud dat honden, vooral puppy’s, vaak moeten plassen. Als richtlijn kunnen nieuwe puppy’s tot 10 weken oud hun blaas meestal niet langer dan een uur ophouden. Honden tussen 10 en 12 weken oud kunnen het meestal ongeveer twee uur ophouden. Wanneer je hond drie maanden oud is, kunnen ze meestal een uur ophouden voor elke maand dat ze leven. Na zes maanden kunnen honden het meestal tot zes uur ophouden. Zelfs volwassen honden mogen echter niet veel langer dan zes tot acht uur alleen thuis zijn zonder de kans voor een plaspauze.

Alleen tijd leren

Begin met je puppy in de afgesloten ruimte te doen met een kauwspeeltje of een andere activiteit, en loop dan rustig de kamer uit. Kom daarna onmiddellijk terug en beloon ze met lof en een traktatie. Herhaal het proces en verleng langzaam de tijd dat je weg bent. In het begin kan zelfs één of twee minuten te lang aanvoelen voor je puppy, maar na drie of vier dagen zou je moeten kunnen opbouwen tot vrij lange periodes. Terwijl de tijd dat je puppy alleen is toeneemt, kom periodiek terug om op je puppy te letten. Als ze rustig zijn, beloon ze dan met rustige lof en een traktatie voordat je verder gaat. Maak niet te veel ophef wanneer je ze controleert. Je wil niet dat je puppy je mist wanneer je de kamer verlaat. Daarom is het belangrijk om dit rustig op te bouwen.

Als je puppy huilt in hun afgesloten ruimte, ben je waarschijnlijk begonnen met de training voordat ze hebben geleerd de ruimte te associëren met goede dingen, of je hebt ze te lang alleen gelaten. Maak er geen gewoonte van om ze eruit te laten als ze klagen. Anders leer je ze dat huilen de deur opent en aandacht krijgt. Verkort in plaats daarvan hun tijd in de afgesloten ruimte tot wat ze aankunnen, en bouw de tijd langzamer op. Onthoud dat afsluiting in de oefenpen of bench slechts tijdelijk is terwijl je werkt aan de training voor alleen zijn. Zodra je puppy zelfverzekerd alleen kan zijn en ze zindelijk zijn en de regels van goed gedrag begrijpen, kun je beginnen met ze toegang te geven tot je huis terwijl je weg bent, één kamer tegelijk. Het doel is een volwassen hond die ontspannen, zelfverzekerd is en met meer vrijheid kan worden vertrouwd.

Als je nerveus bent om je hond alleen te laten of nieuwsgierig bent naar hoe ze reageren als je weg bent, overweeg dan om te investeren in een hondencamera zodat je kunt inchecken bij je puppy als je niet thuis bent.

puppy die in de bench zit in huis alleen

Hoe lang kunnen oudere honden alleen zijn?

Terwijl puppy’s constante zorg nodig hebben, zullen ze geleidelijk leren hoe ze comfortabel alleen kunnen zijn gedurende een acht uur durende werkdag. Oudere honden lijken het goed te doen als ze alleen thuis zijn terwijl eigenaren aan het werk zijn en andere bezigheden hebben. Oudere honden moeten mogelijk vaker naar buiten, dus naar huis gaan voor de lunch of iemand laten komen om de hond uit te laten kan nodig zijn. Elke hond is echter anders. Zodra je je hond observeert en leert kennen, kan je dit beter inschatten, en kun je je schema daar op aanpassen.

Positieve Associaties Creëren

Een puppy alleen laten zonder iets te doen in hun veilige ruimte kan problematisch zijn. Geef ze in plaats daarvan iets om te doen wanneer ze in afzondering zijn. Dit zal ze leren gelukkig te zijn als ze alleen zijn. Een perfecte activiteit is kauwen op een kauwspeeltje gevuld met voedsel. Speelgoed zoals Kongs zijn uitstekend hiervoor omdat het voedsel uit het speeltje het kauwgedrag zal versterken. Na verloop van tijd krijg je een kauwspeeltje verslaafde hond die liever op hun speeltjes kauwt dan op de plinten.

Andere manieren om je puppy bezig te houden als ze alleen zijn, zijn het geven van eetbare kauwsnacks, voedsel verstoppen in de afgesloten ruimte of het geven van voedselrijke puzzelspeeltjes. Laat je puppy echter alleen met speelgoed of eetbare kauwsnacks waarvan je weet dat ze veilig zijn. Bijvoorbeeld kleinere objecten die je puppy volledig in hun mond kan stoppen, vormen een verstikkingsgevaar. Of voorwerpen die kunnen splinteren of in kleine stukjes kunnen breken, kunnen schade aan de darmen veroorzaken of obstructie als ze worden ingeslikt. Raadpleeg je dierenarts over veilige opties en houd altijd toezicht op je puppy met elk nieuw speeltje totdat je zeker weet dat ze er veilig mee kunnen spelen.

Wanneer je puppy al last heeft van zijn of haar darmen, heeft Suppdog de Probiotics+. Dit supplement brengt de darmflora weer in balans, en zorgt voor een gezonde maag- en darmhygiëne. Dit zorgt er onder andere voor dat je puppy minder likt aan de poten, minder jeuk heeft, minder gras eet, en minder last heeft van diarree. De Probiotics+ kunnen gegeven worden aan puppy’s vanaf 12 weken.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Bij het alleen laten van een puppy kun je ook een geluidsmachine of hartslagkussen gebruiken voor gezelschap. Het geluid kan andere storende geluiden, zoals toeterende auto’s of de vuilniswagen overschaduwen. In feite ontdekte een onderzoek van de Colorado State University dat muziek het gedrag van honden in een asiel beïnvloedde. Het effect was echter afhankelijk van het type muziek. Heavy metal muziek leek de angst bij honden te vergroten, terwijl rustige klassieke muziek de tijd die honden slapend doorbrachten verlengde. Kies je achtergrondgeluid zorgvuldig en let op hoe je puppy reageert op je keuze.

Mensen die je kunnen helpen met je puppy

Als je niet in staat bent om tijd thuis door te brengen met je puppy, overweeg dan om een puppy oppas te vinden om je te helpen met hun training voor alleen zijn. Je kunt een professionele hondenoppas inhuren om op je hond te letten. Of misschien heb je een buurman of vriend die het niet erg vindt om in je huis te zijn terwijl je puppy rust in hun afgesloten ruimte. Nog beter, je puppy oppas kan je helpen met de zindelijkheidstraining van je puppy en veel aandacht aan ze besteden tussen de afzonderingssessies door.

Als de training voor alleen zijn van je puppy ver genoeg is gevorderd dat je ze een deel van de dag alleen kunt laten, maar acht uur nog steeds te veel is, kan een hondenuitlater de perfecte oplossing zijn. Plan de wandeling halverwege de dag, wanneer je puppy gezelschap nodig heeft en het tijd is voor een plaspauze. Zelfs volwassen honden kunnen enorm profiteren van de beweging en het gezelschap dat een hondenuitlater biedt tijdens een werkdag. Overweeg tot slot om je puppy voorafgaand aan hun alleen zijn een fysieke of mentale training te geven. Een wandeling, energieke speeltijd of zelfs een trainingssessie kunnen je puppy moe maken. Ze zullen waarschijnlijk in slaap vallen zodra je weg bent. Zorg er gewoon voor dat je dezelfde activiteiten op andere momenten ook doet. Als je hond alleen dat soort aandacht krijgt vlak voordat je ze alleen laat, realiseren ze zich dat het betekent dat je op het punt staat te vertrekken.

puppy die alleen gelaten is in huis

Genieten van de Voordelen

Een hond die niet heeft geleerd om van tijd alleen te genieten, kan problematisch gedrag vertonen als ze alleen gelaten worden. Op zijn best zal een ongetrainde solitaire puppy zijn eigen plezier maken, en zeker niet op manieren die leuk zijn voor jou. In het slechtste geval kunnen ze zich ontwikkelen tot verlatingsangst. Dit is een ernstige aandoening waarbij de hond ernstig gestrest is vanaf het moment dat je vertrekt tot je eindelijk terug bent. Aan de andere kant zal het je puppy leren dat leuke dingen gebeuren als ze alleen zijn, hen helpen om niet het middelpunt van de aandacht te zijn, zelfs als je thuis bent. Sterker nog, ze zouden ernaar moeten uitkijken om alleen te zijn omdat ze het associëren met kauwspeeltjes en traktaties. Maar het belangrijkste is dat je ze hebt geleerd om alleen te zijn, zelfs als je alleen maar in een andere kamer bent, zodat ze het vertrek van het huis niet verbinden met alleen zijn. Je zou in staat moeten zijn om naar je werk of de supermarkt te gaan zonder zorgen.

Overwegingen voor het aanschaffen van een hond

Een nieuwe puppy brengt veel vreugde en opwinding met zich mee, maar je moet je huidige schema en beschikbaarheid overwegen voordat je een hond neemt. Hoe lang de puppy alleen thuis zal zijn, moet worden overwogen voordat je een nieuwe puppy in huis haalt. Honden zijn sociale dieren en mogen niet de hele dag opgesloten zitten in een kennel of vastgebonden zijn buiten. Honden zijn het gelukkigst wanneer ze bij de mensen zijn van wie ze houden.

Conclusie

In conclusie, het begeleiden van je puppy om alleen te zijn is een belangrijk onderdeel van hun opvoeding, en deze blog biedt waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces soepel te laten verlopen. Het benadrukt het gebruik van een veilige afgesloten ruimte, zoals een bench, om je puppy te leren wennen aan periodes van afzondering. Het leren van positieve associaties, zoals kauwspeeltjes en traktaties, helpt bij het creëren van een ontspannen omgeving tijdens deze momenten. De blog geeft ook nuttige richtlijnen over hoe lang een puppy alleen kan zijn op verschillende leeftijden en benadrukt het belang van geduld bij het opbouwen van deze vaardigheid.

Verder worden tips gegeven over het langzaam introduceren van alleen-tijd, het herkennen en aanpakken van eventuele problemen zoals huilen, en het creëren van een positieve associatie met het alleen zijn. De betrokkenheid van mensen, zoals puppy oppassers of hondenuitlaters, wordt aangemoedigd als ondersteuning bij het trainingsproces. Tot slot onderstreept de blog het genieten van de voordelen van een puppy die comfortabel alleen kan zijn, en benadrukt het de verantwoordelijkheid bij het overwegen van het aanschaffen van een hond. Het bevordert een bewuste aanpak van het integreren van een puppy in het gezin, waarbij iedereen hun rol in de zorg op zich neemt.

Bronnen

 1. Cpdt, S. G. M. (2023, 9 november). The importance of teaching your puppy how to be alone. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/training/leaving-puppy-alone/
 2. Driver, S. (2023, 9 november). How long can you leave a puppy alone? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/puppy-information/leave-puppy-alone/
 3. Tips for leaving your puppy alone for the first time | Bartlett Vet. (2023, 30 januari). https://www.hillcrestanimals.com/site/blog-memphis-vet/2023/01/30/leave-puppy-alone
 4. Heath, E. (2023, 3 november). How long can you leave a puppy alone? Zigzag Puppy Training App. https://zigzag.dog/blog/puppy-behaviour/separation-and-sleep/how-long-can-you-leave-a-puppy-alone/
 5. Martin, N. (2023, 10 oktober). How long can you leave a puppy alone? plus tips for safety. The Dog People by Rover.com. https://www.rover.com/blog/reviews/long-can-leave-puppy-alone/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *