Hond met een knieschijf luxatie in achterpoot

Stel je voor dat je aan het spelen bent met je hond, en je huisdier schreeuwt plotseling van pijn, houdt een achterpoot omhoog en uit achter zijn lichaam. Als je dichtbij genoeg bent, hoor je misschien zelfs een klein knappend geluid. Verschillende factoren kunnen zo’n situatie veroorzaken, maar dat geluid kan een hint zijn dat je hond mogelijk last heeft van een knieschijf luxatie.

Wat houd een knieschijf luxatie bij honden in?

Knieschijf luxatie treedt op wanneer de knieschijf uit zijn normale positie glijdt tijdens het buigen van de knie. Dr. Jerry Klein, Hoofddierenarts van de AKC, legt uit dat knieschijf luxatie optreedt wanneer de knieschijf buiten zijn normale locatie in de femorale groef glijdt bij buigen van de knie. Pijnlijk en potentieel invaliderend, treft een knieschijf luxatie bij honden één of beide achterpoten, maar nooit de voorpoten.

Volgens Dr. Klein kan de luxatie mediaal of lateraal zijn. Dat hangt af van of de knieschijf op het binnenste (mediale, dichter bij de middellijn van de hond) gedeelte van de groef glijdt, of lateraal (weg van de middellijn van de hond) als het op het buitenste gedeelte van de knie glijdt.

Men beschouwt knieschijf luxatie als een erfelijke aandoening die tijdens de skeletgroei van de hond problemen met de uitlijning veroorzaakt. Deze aandoening kan honden treffen vanaf de leeftijd van acht weken oud. Hoewel de luxatie bij de geboorte misschien niet aanwezig is, zijn de anatomische afwijkingen die luxaties veroorzaken wel aanwezig. Volgens Dr. Klein kan een knieschijf luxatie ook optreden als gevolg van traumatisch letsel, zoals verkeersongevallen of andere ongevallen die scheuren en rekken van het gewrichtskapsel en de fascia veroorzaken.

Zijn bepaalde hondenrassen vatbaar voor knieschijf luxatie?

Sommige kleine en speelgoedhondenrassen zijn het meest gevoelig voor knieschijf luxatie, wat eigenlijk betekent dat de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Boston Terriers, Yorkshire Terriers, Maltese, Bichon Frise, Chihuahuas, Pomeranians en Toy Poodles worden vaker getroffen dan andere rassen. Onderzoekers vermoeden een mogelijke genetische oorzaak voor het frequente optreden van deze aandoening bij bepaalde rassen, vooral wanneer symptomen bij puppy’s verschijnen.

Ondanks dit laten gegevens van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) en de Canine Health Foundation zien dat het aantal gevallen van knieschijf luxatie bij middelgrote en grote hondenrassen de afgelopen 10 jaar is toegenomen. Hondenrassen zoals de Shiba Inu, Chinese Shar-Pei, Flat-Coated Retriever, Akita en Great Pyrenees blijken genetisch vatbaar te zijn voor deze aandoening, maar de reden voor deze toename is onbekend. Met verdere onderzoeken en gedetailleerde gezondheidsgegevens hopen onderzoekers in de toekomst meer inzicht te krijgen in de oorzaken van toenemende knieschijf luxatie bij grotere honden.

Symptomen van knieschijf luxatie bij honden

Het meest voorkomende symptoom is dat eigenaren opmerken dat de hond korte momenten van mank lopen heeft, waarbij ze hun poot een paar stappen omhoog houden, lijken te hinken en vaak hun achterpoot naar achteren uitstrekken.

Andere symptomen zijn onder andere:

 • Zwakte in de achterpoten of hinkelen
 • Niet kunnen springen
 • Aarzeling om te rennen of te bewegen
 • Een kromme of naar binnen gebogen uitstraling van de benen
 • Plotse pijnkreten tijdens het rennen of spelen
Hond ervaart zwakte in de achterpoten tijdens het wandelen

Hoe wordt knieschijf luxatie bij honden gediagnosticeerd?

Knieschijf luxatie wordt vastgesteld tijdens een lichamelijk onderzoek door de dierenarts. “Röntgenfoto’s van de knie, tibia en bekken worden vaak uitgevoerd om de integriteit van deze structuren te beoordelen,” legt Dr. Klein uit, waarbij wordt opgemerkt dat deze vooral worden gebruikt wanneer jouw hond tekenen van mank lopen of hinkelen in de achterpoten vertoont.

Tegenwoordig wordt geavanceerde beeldvorming, zoals CT-scans – vergelijkbaar met die bij mensen – vaak toegepast bij honden. Dit helpt bij een uitgebreide evaluatie, niet alleen van de orthopedische structuren, maar ook van de belangrijke pezen en banden die een rol spelen bij het handhaven van de orthopedische stabiliteit. Veel honden hebben sedatie of verdoving nodig om de procedures goed uit te voeren.”

Er zijn vier graden van knieschijf luxatie. Hoe hoger de graad, hoe ernstiger de aandoening.

 • Graad I: De knieschijf verplaatst zich handmatig en keert willekeurig terug naar zijn normale positie met weinig ongemak.
 • Graad II: De knieschijf verplaatst zich wanneer het gewricht wordt uitgestrekt en keert dan terug naar de normale positie.
 • Graad III: De knieschijf verplaatst zich ook met gewrichtsuitrekking, maar heeft hulp nodig om naar zijn normale positie terug te keren.
 • Graad IV: De knieschijf zit permanent op een verkeerde plaats en veroorzaakt de hond veel pijn.
Hond krijgt de diagnose knieschijf luxatie bij de dierenarts

Behandelingsopties voor knieschijf luxatie bij honden

Een knieschijf luxatie is iets waarvoor diergeneeskundige zorg nodig is. “Hoewel de verplaatsing soms kan optreden, zal een knieschijf luxatie bij honden niet vanzelf verbeteren,” zegt Dr. Klein. “In sommige gevallen, vooral bij Graad I-condities, kan de hond de aandoening misschien verdragen als lichaamsbeweging beperkt is en ontstekingsremmende medicijnen helpen. Maar naarmate die honden ouder worden, zullen ze waarschijnlijk artritis in het kniegewricht ontwikkelen, wat de mobiliteit zal verminderen en de pijn zal verhogen.”

Een hond met een knieschijf luxatie heeft ook meer kans op andere knie- en beenblessures, zoals gescheurde kruisbanden en degeneratieve gewrichtsaandoeningen in de heup.

“Afhankelijk van de graad of ernst van de luxatie kan de chirurg jou verschillende opties geven, van afwachten om te zien of de luxatie erger wordt tot eerder dan later een operatie uitvoeren,” zegt Dr. Klein. In de loop van de tijd, als de luxatie verergert, zal de knieschijf steeds meer uit zijn groef glijden, kraakbeen slijten en uiteindelijk resulteren in een artritisch gewricht dat aanzienlijke pijn veroorzaakt. Omliggende structuren kunnen ook overbelast raken doordat ze meer worden gebruikt om het gewricht adequaat te stabiliseren.

Wat is de prognose voor knieschijf luxatie bij honden?

Als jouw dierenarts knieschijf luxatie vaststelt en een operatie aanbeveelt, overweeg dan om de operatie zo snel mogelijk in te plannen. Hoe sneller de operatie na de diagnose wordt uitgevoerd, des te groter is de kans op een volledig herstel van je hond. Het is het beste om te proberen artritis te voorkomen voordat de operatie wordt uitgevoerd. Eenmaal ontwikkeld, kan de operatie de artritis of de bijbehorende pijn niet meer volledig elimineren.

Instabiliteit van de knieschijf na de operatie komt zelden voor, meldt Dr. Klein. “De meeste operaties voor het herstellen van knieschijf luxatie zijn zeer succesvol, vooral bij kleinere honden. De prognose kan minder gunstig zijn als de hond andere gelijktijdige medische of fysieke problemen heeft, zoals heupdysplasie of overmatige hoekigheid van de achterpoten.”

Na de operatie kan jouw dierenarts medicijnen voorschrijven of aanbevelen om de progressie van artritis te vertragen en eventuele ongemakken te beheersen. Behandelingen omvatten ontstekingsremmende middelen, gewrichtssupplementen, therapeutische mobiliteitsdiëten of een combinatie daarvan, die de progressie van artritis kunnen vertragen en eventuele ongemakken kunnen beheersen. “Gewichtsvermindering wordt ook aanbevolen voor te zware honden. Postoperatieve fysiotherapie kan worden aanbevolen,” legt Dr. Klein uit. “Jouw dierenarts kan je helpen bij het bepalen van het beste postoperatieve plan voor jouw hond.”

Een Chihuahua na een knieschijf luxatie operatie

Kun je knieschijf luxatie bij honden voorkomen?

Er is geen manier om knieschijf luxatie te voorkomen, maar het American College of Veterinary Surgeons raadt af om honden te fokken die gediagnosticeerd zijn met knieschijf luxatie vanwege de mogelijkheid dat de aandoening erfelijk is.

“Het in goede fysieke conditie houden van jouw hond met passende lichaamsbeweging en gewichtsbeheer zal knieschijf luxatie niet voorkomen, maar kan wel helpen om artritis te voorkomen als de aandoening optreedt,” zegt Dr. Klein. “Als de hond een knieschijf luxatie heeft, wordt intensieve lichaamsbeweging afgeraden.”

Conclusie

Knieschijf luxatie bij honden is een pijnlijke aandoening die zich kan voordoen bij zowel kleine als grote rassen. Hoewel sommige hondenrassen genetisch vatbaarder lijken te zijn, kan het ook het gevolg zijn van traumatisch letsel. De symptomen variëren van mank lopen tot ernstige pijn en beperkte mobiliteit, afhankelijk van de graad van de luxatie.

Een tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal om verdere complicaties zoals artritis te voorkomen. Chirurgische ingrepen zijn vaak noodzakelijk, vooral bij ernstige gevallen, en ze hebben over het algemeen een goede kans op succes, vooral bij kleinere honden.

Hoewel het voorkomen van knieschijf luxatie niet mogelijk is, kunnen eigenaren bijdragen aan de gezondheid van hun honden door passende lichaamsbeweging en gewichtsbeheer te handhaven. Om mogelijke erfelijke overdracht te verminderen, is het aan te raden om honden met deze aandoening niet te fokken.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is, en daarom is het raadzaam om altijd advies in te winnen bij een dierenarts voor de beste behandelings- en preventiemogelijkheden op maat van jouw huisdier.

Bronnen

 1. Harriet Meyers (11 augustus, 2023) Luxating Patella: Causes, Symptoms, and Treatment. American Kennel Club
  Luxating Patella: Causes, Symptoms, and Treatment (akc.org)
 2. Matthew Everett Miller (21 oktober, 2021) Luxating Patella in Dogs (Knee Dislocation) PetMD
  Luxating Patella in Dogs (Knee Dislocation): Symptoms, Causes, Treatment, and FAQs | PetMD
 3. Giovanni Della Valle, Gerardo Fatone (24 december, 2022) Patellar luxation in dogs. Taylor & Francis Online
  Full article: Patellar luxation in dogs (tandfonline.com)
 4. K L Perry, L M Déjardin (mei, 2021) Canine medial patellar luxation. PubMed
  Canine medial patellar luxation – PubMed (nih.gov)
 5. E Castelli, F Longo, A Pozzi ( december, 2019) Treatment of a hip and patella luxation in a toy dog. PubMed
  [Treatment of a hip and patella luxation in a toy dog] – PubMed (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *