Leestijd: 3 min

Als hondenbaasjes hebben we allemaal wel eens een boterham, een broodje of een stukje brood aan onze trouwe viervoeter gegeven. Brood maakt deel uit van het dagelijkse dieet in veel huishoudens, maar mag een hond eigenlijk wel brood eten of is brood slecht voor honden?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Of het geven van brood aan je hond gevaarlijk is
 • De risico’s van het geven van brood aan je hond
 • Of brood goed werkt tegen maagproblemen bij je hond

Is brood veilig voor honden?

Het korte antwoord op de vraag “mogen honden brood eten?” is ja. Honden kunnen veilig een stukje brood eten. Maar net zoals bij mensen, moet het met mate gebeuren. Wit en volkorenbrood zijn over het algemeen veilig voor honden, als ze geen allergieën hebben, en het veroorzaakt meestal geen maagklachten.

Soms een stukje brood geven aan je hond als beloning zal niet schadelijk zijn, zolang ze ook een gebalanceerd dieet krijgen en voldoende lichaamsbeweging krijgen. Brood zal ook niet veel bijdragen aan de voeding van je hond. Brood is een vulmiddel en bevat geen extra voedingsstoffen die niet al door het normale hondenvoer worden gegeven. Net zoals bij mensen kan te veel consumptie van koolhydraten in brood leiden tot obesitas bij honden als je het niet in mate geeft.

Om je hond een extra gebalanceerd dieet te geven, worden de Probiotica+ snoepjes van Suppdog aangeraden. De Probiotica+ snoepjes zorgen ervoor dat de darmflora in balans blijft, en dient als een middel die ervoor zorgt dat je hond geen last krijgt van jeuk, gist ogen, diarree, gras eten of het likken/bijten van de poten.

Risico’s van het geven van brood aan honden

Hoewel brood op zichzelf meestal niet giftig is voor honden, zijn er uitzonderingen en risico’s die je moet kennen om ervoor te zorgen dat je hond gelukkig en gezond blijft.

Gevaarlijk brooddeeg

Als je ooit zelf brood hebt gebakken, weet je dat het deeg moet rijzen. Dit moet bij voorkeur in een warme, vochtige en tochtvrije omgeving. De maag van een hond heeft de perfecte omstandigheden voor deeg om te rijzen. Wanneer een hond brooddeeg eet, blijft door de gist het deeg rijzen, waardoor de maag van je hond wordt opgeblazen en giftige niveaus van ethanol in de bloedbaan vrijkomen. De druk van het rijzende deeg kan leiden tot een opgeblazen gevoel, maar het echte gevaar komt door de alcoholintoxicatie. Als je hond brooddeeg heeft gegeten of je denkt dat dit het geval is, bel dan meteen je dierenarts en let op symptomen van alcoholintoxicatie:

 • Zwaar ademen
 • Hartkloppingen
 • Zwakte
 • Depressie
 • Hypothermie
 • Beroerte
 • Coma
 • Onstabiel lopen

Giftige ingrediënten in brood

Tenzij je hond allergisch is voor tarwe, zal gewoon wit of volkorenbrood waarschijnlijk niet schadelijk zijn. Maar niet alle soorten brood zijn even onschuldig. Sommige broden bevatten giftige ingrediënten die nooit aan honden gegeven mogen worden.

Rozijnen zijn een groot gevaar. Rozijnen en druiven zijn zeer giftig en zitten vaak in brood en gebak. Het is niet bekend waarom sommige honden gevoeliger zijn voor rozijnen dan andere, maar zelfs een paar rozijnen kunnen problemen veroorzaken. Rozijnenbrood moet altijd buiten het bereik van honden worden gehouden en mag niet als beloning worden gegeven, zelfs als het deel gegeven wordt dat geen rozijnen bevat.

Hond die een broodje in zijn mond heeft

Knoflook is een ander ingrediënt in brood dat giftig kan zijn voor honden. Knoflookbrood kan lekker ruiken voor je hond, maar het kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals buikpijn, overgeven, diarree, zwakte en instorting.

Sommige broden bevatten noten en zaden, die voor mensen aantrekkelijk zijn vanwege hun smaak en gezondheidsvoordelen, maar deze noten en zaden kunnen problemen veroorzaken bij honden. Het grootste gevaar komt van macadamianoten, maar zelfs “veilige” noten en zaden kunnen leiden tot maagirritatie en alvleesklierontsteking vanwege het hoge vetgehalte.

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die steeds populairder wordt. Het komt het meest voor in suikervrije kauwgom en de laatste tijd kom het ook voor in bepaalde merken van pindakaas en gebak. Hoewel de stof onschadelijk is voor mensen, is xylitol giftig voor honden. Als je je hond regelmatig brood of gebak geeft, controleer dan eerst de ingrediënten. Doe dit ook voordat je je hond bijvoorbeeld pindakaas geeft.

Is brood goed voor honden met maagproblemen?

Je hebt misschien gehoord dat mensen zeggen dat brood goed is voor honden met maagproblemen. Hoewel dit soms waar kan zijn, wordt het aangeraden om honden met maagproblemen rijst en gekookte kip te geven of je dierenarts om advies te vragen.

Zoals met elk tafelrestje voegt brood calorieën toe aan het dieet van je hond. Als je hond te zwaar is, bespreek dan met je dierenarts hoe je hun dieet kunt matigen en bespreek een plan om ze gezond, gelukkig en actief te houden. Brood bevat veel koolhydraten en calorieën, dus geef je hond slechts kleine stukjes brood om ziekten gerelateerd aan obesitas, zoals diabetes, te voorkomen.

Conclusie

In conclusie, het is over het algemeen veilig voor honden om brood te eten, maar het moet met mate gebeuren en je moet oplettend zijn voor potentiële gevaren, zoals brooddeeg, rozijnen, knoflook, noten, zaden en xylitol. Als je ooit twijfelt over wat veilig is voor je harige metgezel, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor professioneel advies. Gezonde traktaties en snacks voor honden kunnen worden gevonden, maar het is belangrijk om bewust te zijn van wat je hond wel en niet kan eten om hun welzijn te waarborgen.

Bronnen

 1. Arnold, V. L. (2023a, juni 29). Can dogs eat bread? PetMD. https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-bread
 2. Burke, A. (2022a, augustus 5). Can dogs eat bread? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-bread/
 3. Villasenor, Y. (2023, 30 oktober). Can dogs eat bread? A veterinarian shares the crumby truth. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/dog-nutrition/what-can-dogs-eat/can-dogs-eat-bread
 4. Insurance, S. P. (2023, 7 juni). Can dogs eat bread? Spot Pet Insurance. https://spotpetins.com/blog/dog-tips/can-dogs-eat-bread
 5. Waynick, L. (2022, 22 augustus). Can dogs eat bread? The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/can-dogs-eat-bread-4788235

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *