Leestijd: 3 min.

Slaapt je hond ‘s nachts bij jou in bed? Onderzoek heeft aangetoond dat iets minder dan de helft van alle hondenbaasjes hun bed of slaapkamer deelt met hun trouwe viervoeter. Toch heeft waarschijnlijk minstens één persoon tegen je verteld dat je hond eigenlijk op de vloer, in zijn bench of in zijn eigen bed zou moeten slapen. Maar waarom wil een hond zo graag bij je slapen?

Na het lezen van dit artikel weet je
  • Wat de nadelen kunnen zijn als een hond bij je slaapt
  • Wat de voordelen zijn als een hond bij je slaapt
  • Wat onderzoek heeft geconcludeerd over samen slapen met je hond

In een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Human Nature, keken onderzoekers naar de gewoonte om een hond in bed of in de slaapkamer te laten slapen, en vergeleken dit met het samen slapen van volwassenen en kinderen. Het onderzoek wees erop dat samen slapen met onze huisdieren geen modern fenomeen is. Sterker nog, door de geschiedenis heen beschouwden sommige culturen samen slapen met dieren als gunstig. Bijvoorbeeld de Aboriginals uit Australië sliepen vaak naast hun honden en/of dingoes voor warmte en bescherming tegen boze geesten. Helaas richt de moderne cultuur zich vaak op de negatieve aspecten van samen slapen in plaats van op de voordelen.

Onderzoek naar samen slapen met je hond

Het is waar dat er enkele gezondheidszorgen zijn met betrekking tot samen slapen met je hond. Allergieën bij mensen kunnen bijvoorbeeld erger worden. Er is ook het risico op het overgeven van ziekten, zowel van de hond naar de mens als van de mens naar de hond. Deze overdracht is echter zeldzaam.

Voor honden met allergieën, die last hebben van jeuk, het likken aan de poten, gras eten, diarree, etc. heeft Suppdog een nieuw product ontwikkelt, de Hypoallergene Probiotics+. De Hypoallergene Probiotics+ is speciaal gemaakt zonder vlees, zodat honden met allergieën ook kunnen profiteren van de supplementen tegen al de bovengenoemde klachten.

Ook de kwaliteit van slaap kan worden beïnvloed. Sommige studies tonen aan dat eigenaren die het bed delen met hun hond meer worden verstoord in hun slaap dan mensen van wie de hond niet in hun bed slaapt. Een factor die dit verschil kan verklaren, is dat honden polyfasische slapers zijn en gemiddeld drie slaap/waakcycli per uur hebben, terwijl mensen monofasische slapers zijn (één periode van slaap over een cyclus van 24 uur). Honden blijven ook alert op geluiden, zelfs tijdens het slapen, wat hen wellicht lichtere slapers maakt dan hun baasjes.

Vaak wordt er gedacht dat als je hond bij je slaapt, dat je hond denkt dat hij dominant is ten opzichte van jou, of dat hij verwend zal worden. Hoewel er een verband kan zijn tussen het delen van het bed en gedragsproblemen, is het niet bekend of het samen slapen dit probleem ook echt creëert of dat het probleem leidt tot samen slapen in de eerste plaats. Een hond die bijvoorbeeld het bed deelt met zijn eigenaar kan problemen hebben met verlatingsangst. Maar heeft het samen slapen een te erge hechting veroorzaakt? Of heeft de erge hechting van de hond de eigenaar ertoe gebracht om hem in bed te laten slapen?

Soms zijn de problemen niet gerelateerd, en samen slapen benadrukt simpelweg al bestaand probleemgedrag. Bijvoorbeeld, een hond met problemen met zijn territorium afbakenen kan grommen en blaffen om zijn slaapplek op jouw bed te beschermen. Maar het probleem draait eigenlijk om het onnodig verdedigen van wat de hond ziet als zijn eigendommen en territorium, niet om het samen slapen. Voor een goed aangepaste, goed opgevoede hond is het zeer onwaarschijnlijk dat het slapen in jouw bed of slaapkamer iets anders zal doen dan je hond plezier doen, jou troosten en de band tussen jou en je hond versterken. Maar als je hond tekenen vertoont van agressie of ander probleemgedrag dat erger wordt door samen te slapen, geef je hond dan een eigen slaapruimte terwijl je overlegt met een professionele trainer, een gedragsadviseur of je dierenarts.

Baasje en hond die samen slapen in bed

Voordelen van samen slapen met je hond

Ondanks de nadelen van samen slapen met een hond, leggen de onderzoekers uit dat zoveel eigenaren het doen omdat de voordelen waarschijnlijk opwegen tegen de nadelen. Studies hebben veel fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van het bezitten van een hond aangetoond, en samen slapen verhoogt de tijd die je met je hond doorbrengt, en kan daarmee die voordelen nog voordeliger maken. Zo kan samen slapen het gevoel van comfort en gezelschap dat je hond geeft vergroten.

Samen slapen met je hond kan ook angst verminderen en een gevoel van veiligheid bieden. Omdat je hond licht slaapt, zal je hond je waarschuwen voor alles wat ongewoon is, zodat je rustig door kunt slapen. Honden zijn ook perfecte bedverwarmers, waardoor je het lekker warm hebt tijdens een nacht in de kou. En tot slot is er geen vervanging voor het wakker worden met een kwispelende staart.

Het onderzoek concludeerde dat hoewel de samenleving samen slapen momenteel misschien niet in het beste daglicht stelt, vanwege de vele voordelen er geen reden is voor onnodige bezorgdheid. Ik denk dat degenen onder ons die ons bed en slaapkamer delen met onze honden al weten dat eventuele verstoring of ongemak misschien wel de moeite waard is voor een nacht vol knuffels.

Conclusie

Onderzoek toont aan dat bijna de helft van de hondenbaasjes hun bed deelt met hun trouwe viervoeter, ondanks enkele gezondheidszorgen en mogelijke verstoring van slaap. Vroeger werd samen slapen met dieren als gunstig beschouwd in bepaalde culturen. Hoewel zorgen over dominantie en gedragsproblemen bestaan, duidt het onderzoek erop dat voor goed aangepaste honden, het delen van het bed eerder positieve effecten heeft. Dit zijn bijvoorbeeld het versterken van de band tussen hond en baasje en het bevorderen van comfort en veiligheid. Kortom, de voordelen van samen slapen lijken op te wegen tegen mogelijke nadelen, waardoor samen slapen met je hond eerder positief als negatief wordt beschouwd.

Bronnen

  1. Should my dog sleep in my bed? | VCA Animal Hospital | VCA Animal Hospitals. (z.d.). Vca. https://vcahospitals.com/know-your-pet/should-my-dog-sleep-in-my-bed
  2. Cpdt, S. G. M. (2023, 9 november). Should I let my dog sleep with me? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/advice/should-my-dog-sleep-with-me/
  3. Sievers, M. (2023, 15 november). Sleeping with your dog: 13 science backed tips. Casper Blog. https://casper.com/blog/sleeping-with-your-dog/
  4. Summer, J., & Summer, J. (2023, 13 september). Sleeping with pets. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/animals-and-sleep/sleeping-with-pets
  5. Sleeping with Dogs | Cummings School of Veterinary Medicine. (2021, 19 augustus). https://vet.tufts.edu/news-events/news/sleeping-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *