Oorzaken van een slechte adem bij honden

Er zijn weinig geuren zo vervelend als de geur van een hond met een slechte adem. Misschien denkt jouw hond dat je het fijn vindt als hij je kust, maar als hij een slechte adem heeft, wil je niet dichtbij hem zijn.

Een slechte adem bij honden is niet alleen vies – het kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Voordat je jouw hond een ademverfrisser geeft, is het belangrijk om uit te zoeken waarom jouw hond een slechte adem heeft en wat je kunt doen om het te behandelen en te voorkomen.

Mijn hond heeft een slechte adem: wat kan ik doen?

Als jouw hond last heeft van een slechte adem, kan dit niet alleen onaangenaam zijn voor jou als eigenaar, maar het kan ook wijzen op gezondheidsproblemen bij jouw hond. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de slechte adem van jouw hond te behandelen en te voorkomen.

Ten eerste is het belangrijk om de mondgezondheid van jouw hond te verbeteren. Zorg ervoor dat je regelmatig de tanden van je hond poetst en gebruik daarbij een tandpasta die speciaal voor honden is ontworpen. Gebruik voor je hond dus géén mensen tandpasta. Ook kun je jouw hond kauwspeeltjes geven die helpen om de tanden schoon te houden. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan je de oorzaak van de slechte adem aanpakken.

Als de slechte adem van jouw hond aanhoudt, kan het ook een teken zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening, zoals tandvleesontsteking of een infectie. In dat geval is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen om de oorzaak van de slechte adem vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

In elk geval is het belangrijk om de slechte adem van jouw hond niet te negeren en actie te ondernemen om de mondgezondheid van jouw hond te verbeteren. Met de juiste stappen kun je jouw hond helpen om fris te blijven ruiken en gezond te blijven.

Bruine tand bij hond als mogelijke oorzaak voor een slechte adem

Oplossingen voor een stinkende honden adem

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je hond last heeft van een slechte adem, maar wat we echt willen is natuurlijk weten hoe we er vanaf kunnen komen. Gelukkig zijn er veel behandelingsopties beschikbaar voor het behandelen van slechte adem bij honden.

Een van de behandelingsopties is de Dental Formula + van Suppdog. Deze formule is speciaal ontworpen om de mondgezondheid van jouw hond te bevorderen en zorgt voor een frisse adem. Het kan helpen bij het verminderen van tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking, waardoor de slechte adem van je hond kan worden verminderd.

Als tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking de oorzaak zijn van de slechte adem van jouw hond, kan je een afspraak maken bij de dierenarts om te zien of jouw hond geschikt is voor een gebitsreiniging. Jouw dierenarts zal bloedonderzoek doen om er zeker van te zijn dat jouw hond de verdoving aankan en dit is ook een goed moment om andere mogelijke oorzaken van de slechte adem uit te sluiten.

Als het gaat om onbewaakte tussendoortjes, helpt het om de prullenbak goed afgesloten te houden en de toegang van jouw hond tot onaangename buitenvondsten, zoals aangereden dieren, te beperken. Het buiten bereik plaatsen van de kattenbak is een eenvoudige oplossing die het eten van kattenpoep voorkomt, tenzij de katten ook buiten hun behoeften doen, en direct na het poepen van jouw hond opruimen kan helpen om het eten van poep te voorkomen.

Diabetes, nier- en leverziekte zijn allemaal aandoeningen die behandeling door een dierenarts vereisen. Als het onderliggende probleem is opgelost, zou de slechte adem van jouw hond ook moeten verdwijnen. Maar vergeet niet dat de Dental Formula + van Suppdog kan helpen bij het voorkomen van slechte adem en het bevorderen van een gezonde mondgezondheid bij jouw hond.

Welke voeding helpt mijn hond bij een slechte adem?

Er zijn bepaalde soorten voeding die kunnen helpen bij het verminderen van de slechte adem van jouw hond. Voedingen die speciaal zijn ontworpen om de tanden van je hond schoon te maken, kunnen helpen bij het voorkomen van tandplak en tandsteen, wat kan leiden tot een slechte adem. Kies voedingen die verrijkt zijn met calcium, fosfor en vitamine D, omdat deze voedingsstoffen helpen bij het behouden van sterke tanden en botten.

Voedingen met een hoog gehalte aan vlees en dierlijke eiwitten kunnen ook helpen bij het verminderen van de slechte adem van je hond. Deze voedingen hebben een laag gehalte aan koolhydraten en zetmeel, die bacteriën kunnen voeden die leiden tot een slechte adem. Kies voedingen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals visolie, omdat deze helpen bij het verminderen van ontstekingen in de mond en het verbeteren van de algehele mondgezondheid van je hond.

Daarnaast kan het geven van rauwe groenten en fruit, zoals wortels en appels, ook helpen bij het reinigen van de tanden en het verminderen van de slechte adem van je hond. Het kauwen op deze gezonde snacks kan helpen bij het verwijderen van tandplak en tandsteen, terwijl ze ook nog eens een lekkere en gezonde traktatie zijn voor je harige vriend.

Onthoud dat voeding alleen geen oplossing is voor een slechte adem bij honden en dat een bezoek aan de dierenarts voor een grondige controle en behandeling altijd de beste optie is.

Hond eet groente tegen een slechte adem

Wat te doen bij een puppy met een stinkende adem?

Als jouw puppy last heeft van een slechte adem, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te weten dat een beetje slechte adem bij een puppy normaal kan zijn vanwege het tanden wisselen. Maar als de geur te sterk is of aanhoudt, dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Een veelvoorkomende oorzaak van slechte adem bij een puppy is tandplak en tandsteen. Het is belangrijk om de tanden van jouw puppy regelmatig te poetsen en te controleren op tandproblemen. Daarnaast kan je ook kiezen voor speciale voeding en kauwsnacks die helpen bij het reinigen van de tanden en het voorkomen van tandplak.

Een andere oorzaak van slechte adem bij een puppy kan een maagprobleem zijn. Als jouw puppy last heeft van diarree, braken of een verminderde eetlust, kan dit duiden op een maagprobleem. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Als jouw puppy slechte adem heeft door bijvoorbeeld het eten van ontlasting of andere vieze dingen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw puppy geen toegang heeft tot deze dingen. Zorg ervoor dat jouw puppy onder toezicht staat tijdens het uitlaten en ruim de uitwerpselen direct op.

In het algemeen is het belangrijk om de gezondheid van jouw puppy goed in de gaten te houden. Een regelmatig bezoek aan de dierenarts kan helpen om eventuele problemen op tijd op te sporen en te behandelen, inclusief slechte adem.

Conclusie

Een slechte adem bij honden kan niet alleen onaangenaam zijn voor hun eigenaren, maar het kan ook een teken zijn van gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de mondgezondheid van je hond te verbeteren door regelmatig te poetsen en kauwspeeltjes te gebruiken om de tanden schoon te houden. Als de slechte adem aanhoudt, kan het wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen en is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder de Dental Formula + van Suppdog, speciaal ontworpen om de mondgezondheid van honden te bevorderen en een frisse adem te geven. Bepaalde soorten voeding kunnen ook helpen bij het verminderen van slechte adem. Het is belangrijk om de oorzaak van de slechte adem vast te stellen en de juiste stappen te nemen om de mondgezondheid van je hond te verbeteren en zo hun algehele gezondheid te waarborgen.

Bronnen

  1. Anna Burke ( 8 juli, 2021) How to get rid of stinky dog breath. American Kennel Club
    How to Get Rid of Stinky Dog Breath – American Kennel Club (akc.org)
  2. Becca Trigg (11 augustus, 2022) How to freshen bad dog breath. PetLabCo.
    PetLab Co. – Dog Bad Breath? Here’s How To Help (thepetlabco.com)
  3. Riley Sugg ( 15 february, 2022) Bad brath in dogs: caucus and treatment. PetMD
    Bad Breath in Dogs: Causes and Treatment | PetMD

Misschien ook interessant


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *