Als liefdevolle eigenaar van een viervoeter ben je waarschijnlijk bekend met de diverse geluiden die je hond kan vertonen. Maar wanneer je hond plotseling begint te snuiven, alsof hij zijn nies inhaleert, kan dat zorgen baren. Dit fenomeen staat bekend als “reverse sneezing” en kan voor de onwetende eigenaar een bron van angst en verwarring zijn. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat reverse sneezing precies is, waarom het optreedt, en wat je als zorgzame hondenouder kunt doen om je harige vriend te helpen.

Leestijd: 5 min.

Wat is reverse sneezing bij honden?

Reverse sneezing, ook bekend als “omgekeerd niezen” of “achterwaarts niezen”, is een abrupte, onvrijwillige ademhalingsreflex. Het kan optreden wanneer het zachte gehemelte van een hond (het zachte deel dat de neusgang scheidt van de mondholte) geïrriteerd raakt. Deze irritatie leidt tot samentrekking van de spieren in het zachte gehemelte, wat resulteert in een tijdelijke vernauwing van de luchtpijp.

De hond strekt zijn nek terwijl hij probeert zijn borst uit te zetten om te ademen, maar de vernauwde luchtpijp maakt het moeilijk voor de hond om volledig in te ademen. De hond zal vervolgens krachtig proberen door zijn neus in te ademen, wat resulteert in reverse sneezing. Reverse sneezing aanvallen bij honden duren meestal slechts ongeveer 30 seconden of minder, hoewel het veel langer kan lijken. De hond zal volledig normaal handelen voor en na de episode.

twee mopshonden

Reverse sneezing kan voorkomen bij alle hondenrassen, maar komt mogelijk vaker voor bij brachycefale honden zoals Boxers, Bulldogs, Mopshonden en Shih Tzu’s. Ondanks dat reverse sneezing alarmerend kan klinken, is het geen pijnlijke of schadelijke aandoening. Incidentele episoden van reverse sneezing worden over het algemeen als normaal beschouwd en vormen geen gezondheidsrisico.

Hoewel het geen medisch noodgeval is, is het belangrijk om alle gevallen van reverse sneezing en de frequentie ervan te bespreken met je dierenarts. Als je hond ook andere ademhalingssymptomen vertoont, zoals hoesten, neusafscheiding, verstikking of moeite met ademhalen, zoek dan onmiddellijk diergeneeskundige hulp.

Hoe klinkt reverse sneezing bij honden?

Reverse sneezing klinkt alsof de hond zijn nies inhaleert, vandaar de naam “reverse sneezing.” Het is een luid snuivend geluid dat soms kan klinken als een gakkende gans of zelfs alsof de hond iets vast heeft in zijn neus of keel.

De eerste paar aanvallen van het reverse sneezing van je hond kunnen eng zijn als je het nog nooit eerder hebt gehoord. Daarom is het het beste om je hond te laten beoordelen door een dierenarts om te bepalen of het simpelweg om reverse sneezing gaat of iets ernstigers zoals hoesten of verstikking. Indien mogelijk, maak een video van de aanval om aan je dierenarts te laten zien. En als je vermoedt dat je hond stikt, bel dan onmiddellijk je dierenarts.

Wat veroorzaakt reverse sneezing bij honden?

Net als bij hoesten of normaal niezen, ervaren honden reverse sneezing om een irriterend middel uit te drijven. Een normale nies helpt bij het verwijderen van een irriterend middel in de neusholte, terwijl hoesten helpt bij het verdrijven van irriterende stoffen die dieper in de luchtpijp zitten. Reverse sneezing is het lichaam’s manier om een irriterend middel uit te drijven dat zich iets dieper bevindt, bij de nasofarynx (het gebied bij het zachte gehemelte).

Enkele mogelijke oorzaken van irritatie van het zachte gehemelte die leiden tot reverse sneezing zijn:

 • Allergieën
 • Huishoudelijke producten (parfum, schoonmaakproducten, luchtverfrissers)
 • Trekken aan de lijn terwijl deze aan een halsband vastzit
 • Veel opwinding
 • Inspanningstolerantie
 • Voorwerpen in de keel
 • Neusmijten
 • Verlengd zacht gehemelte (komt vaak voor bij brachycefale rassen)
 • Eten of drinken

Diagnose van reverse sneezing bij honden

Als een hond nog nooit een aanval heeft gehad, moet deze een dierenarts raadplegen om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk reverse sneezing was en niet iets anders dat ernstiger kan zijn.

Je dierenarts zal beginnen met een grondige geschiedenis van eventuele irriterende stoffen aan de luchtwegen, seizoensgebonden allergieën of het inslikken van vreemde voorwerpen. Als je de episode op video hebt kunnen vastleggen, is dit zeer nuttig voor de dierenarts om vast te stellen of je hond reverse sneezing ervoer. De kans is namelijk groot dat je hond dit niet opnieuw zal doen terwijl hij bij de dierenarts is.

Dierenarts voert tests uit op hond

Je dierenarts zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren om het hart en de longen van je huisdier te beoordelen, en ze zullen zoeken naar andere ademhalingssymptomen zoals neusafscheiding of een verhoogde ademhalingsfrequentie of inspanning. Aanvullende tests kunnen worden uitgevoerd om andere oorzaken van vergelijkbare snurkende geluiden uit te sluiten, zoals:

 • Instortende luchtpijp
 • Neustumor of poliepen
 • Vreemd voorwerp in de neus
 • Bovenste luchtweginfectie
 • Rhinitis (ontsteking)

Behandeling voor reverse sneezing bij honden

Over het algemeen vereist reverse sneezing geen medicatie of behandeling en is het meestal een vrij onschuldige aandoening, zolang het maar incidenteel voorkomt.

Bij frequente of ernstige gevallen van reverse sneezing kan je dierenarts overwegen medicijnen voor te schrijven om de onderliggende oorzaak te behandelen of symptomatische zorg te bieden. Veel gebruikte medicijnen zijn ontstekingsremmers, steroïden, antihistaminica of decongestiva. Hoewel zeldzaam, als neusmijten worden gediagnosticeerd, zal je dierenarts je hond behandelen met een antiparasitair middel om ze te elimineren.

Hoe kan je reverse sneezing stoppen?

Er zijn verschillende trucjes die huisdierouders gebruiken om een ​​aanval van reverse sneezing te proberen te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld kort van een afstandje in de neus van je hond blazen (zorg ervoor dat je niet te dichtbij met je gezicht komt!). Of je kunt de mond van de hond openen en voorzichtig op de tong drukken totdat ze slikken. Een andere optie is om zachtjes over de keel van je hond te wrijven totdat hij slikt, wat het spasme kan stoppen.

Als het probleem chronisch is, zal een dierenarts de onderliggende oorzaak moeten diagnosticeren en een passende behandeling moeten bieden.

Reverse sneezing proberen te stoppen bij hond

Conclusie

Reverse sneezing een veelvoorkomend fenomeen bij honden dat, hoewel het alarmerend kan lijken, meestal niet schadelijk is. Het is belangrijk voor hondenbezitters om zich bewust te zijn van reverse sneezing, vooral bij brachycefale rassen die vatbaarder lijken te zijn. Terwijl incidentele episodes als normaal worden beschouwd, is het raadzaam om bij frequent voorkomende of aanhoudende reverse sneezing de hond door een dierenarts te laten onderzoeken om eventuele onderliggende oorzaken uit te sluiten. Door alert te zijn op mogelijke ademhalingsproblemen en de juiste reacties te kennen, kunnen hondenbezitters hun viervoeters comfort bieden en hun welzijn optimaliseren.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *