Heb je wel eens goed naar de poten van je hond gekeken? Hoeveel nagels zie je daar? De meeste honden hebben vier nagels op elke achterpoot en vijf op hun voorpoten. Die extra nagel aan de binnenkant van de poot is de wolfsklauw van jouw hond. Heb je een ander aantal nagels geteld? Geen zorgen, sommige honden hebben wolfsklauwen op hun achterpoten of zelfs dubbele wolfsklauwen. Maar wat is een wolfsklauw nu precies en kan het problemen veroorzaken?

Leestijd: 4 min.

Wat is een Wolfsklauw bij honden?

Een Wolfsklauw, ook wel Hubertusklauw genoemd, is eigenlijk de duim en de vijfde teen in de wereld van honden. Hoewel ze niet exact overeenkomen met menselijke structuren, vertonen ze wel gelijkenissen. Als je naar de voorpoot van een hond kijkt, zul je zien dat de tenen die de grond raken overeenstemmen met onze pink, ringvinger, middelvinger en wijsvinger. De wolfsklauw fungeert als de “duim”. Een vergelijkbare rol speelt de wolfsklauw op de achterpoot van de hond, indien aanwezig, waar het de “grote teen” is.

Wolfsklauw van een hond

Een belangrijk punt om te overwegen is of de wolfsklauwen goed vastzitten aan de poot van je hond. Meestal, als je hond een enkele voorste wolfsklauw heeft, is dit het geval. Je kunt de wolfsklauw enigszins bewegen (voornamelijk heen en weer), maar je zult ook de botten en ligamenten voelen die hem verbinden met de poot. Wolfsklauwen aan de achterpoten en een dubbele Hubertusklauw zijn vaak alleen met huid verbonden en daardoor veel beweeglijker.

Doel van Wolfklauw bij honden

Een wolfsklauw die met bot aan de voorpoot van een hond is bevestigd, heeft een duidelijk doel. Tijdens het rennen buigen de voorpoten van honden vaak zodanig dat hun wolfsklauwen de grond raken. Vooral bij hoge snelheden of tijdens het draaien, en op gladde oppervlakken, zorgen deze wolfsklauwen voor extra grip en stabiliseren ze het polsgewricht.

Sommige honden gebruiken hun wolfsklauwen ook om bomen te beklimmen of voorwerpen vast te houden om er beter op te kunnen kauwen. Het nut van wolfsklauwen die alleen door huid zijn bevestigd, is minder duidelijk.

Het verwijderen van Wolfsklauwen bij de hond

Omdat de voorste wolfsklauwen meerdere belangrijke functies hebben, moeten ze niet worden verwijderd tenzij er een heel goede reden voor is. In zeldzame gevallen kan een wolfsklauw van een hond ernstig beschadigd raken of een ziekte ontwikkelen, zoals een tumor. In die situaties is verwijdering in het beste belang van de hond. Aangezien dergelijke problemen echter zelden voorkomen, heeft het preventief verwijderen van gezonde voorste wolfsklauwen weinig nut.

Verwijdering van wolfsklauw bij de dierenarts

Sommige fokkers verwijderden routinematig de voorste wolfsklauwen van bepaalde rassen om hun uiterlijk te “verbeteren”. Echter is sinds 1 juli 2014 het verwijderen van de wolfsklauw verboden in Nederland. Dierenartsen mogen ze niet meer verwijderen, tenzij er sprake is van een medische noodzaak.

Dierenartsen bevelen soms aan om loszittende dubbele of achterste wolfsklauwen te verwijderen om verwondingen te voorkomen. Maar het daadwerkelijke aantal van deze problemen is ook vrij laag, dus de waarde van deze operaties is ter discussie.

Behandelen van verwondingen aan Wolfsklauwen bij de hond

Hoewel verwondingen aan wolfsklauwen relatief zeldzaam zijn, komen ze zeker voor. Elke nagel kan gedeeltelijk of volledig losraken, breken, scheuren, splijten, geïnfecteerd raken of ingroeien (als deze niet goed wordt bijgehouden).

Omdat de meeste nagelletsels extreem pijnlijk zijn en vatbaar voor infecties (denk aan alle plekken waar de poten van uw hond zijn geweest), is het meestal het beste om ze snel door een dierenarts te laten beoordelen. Zij kunnen een beschadigde nagel verwijderen of een ingegroeide nagel knippen, en eventueel benodigde antibiotica en pijnstillers voorschrijven.

Behandeling van wolfsklauw bij de dierenarts

Het onderhouden van Wolfsklauwen bij de hond

Wat betreft onderhoud zijn wolfsklauwen vergelijkbaar met de andere nagels van je hond. Zeer actieve honden slijten hun nagels, inclusief hun wolfsklauwen, soms zoveel af dat knippen niet nodig is. Maar voor de meeste huisdieren zijn regelmatige knipbeurten vereist om hun lange nagels op een gezonde lengte te houden, vooral de wolfsklauwen, die minder vaak contact maken met de grond dan de andere nagels. Wolfsklauwen hebben mogelijk vaker een knipbeurt nodig en zonder de juiste aandacht en zorg kunnen ze snel te lang worden.

Conclusie

Wolfsklauwen zijn cruciale onderdelen van de anatomie van een hond, die bijdragen aan stabiliteit en mobiliteit. Hoewel het verwijderen van loszittende of dubbele wolfsklauwen soms wordt aanbevolen om verwondingen te voorkomen, is het in Nederland verboden om gezonde voorste wolfsklauwen te verwijderen, tenzij er een medische noodzaak is. Regelmatige verzorging van wolfsklauwen is essentieel om problemen zoals overgroei en infecties te voorkomen. Bij eventuele verwondingen is het belangrijk om snel de dierenarts in te schakelen.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *