Leestijd: 3 min.

In deze blog gaan we leren waarom honden op takken kauwen. Doen ze dit omdat ze de smaak lekker vinden? Is het de textuur, of is het een aangeboren gedrag dat van nature komt bij onze honden? Blijf lezen om erachter te komen waarom honden op stokken kauwen…

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waarom je hond het leuk vindt om op takken te kauwen
 • Of je je hond op takken kan laten kauwen
 • De gevaren van je hond die op takken kauwt

Honden en stokken zijn twee dingen die vaak samengaan (of poot in poot!). Honden en hun eigenaren spelen al jaren met stokken, maar wat is er zo leuk aan stokken voor honden?

Waarom vinden honden het leuk om op takken te kauwen?

Niet elke hond houdt ervan om op takken te kauwen, maar het is een heel gewoonte onder onze viervoetige vrienden…

Er zijn ontelbare video’s op social media van baasjes die hun hond filmen terwijl ze rondrennen met een enorme stok die driemaal zo groot is als zijzelf en velen van ons hebben onze eigen honden wel eens een stok zien vinden en er urenlang op kauwen (soms zelfs opeten)! Maar wat zijn dan de 3 redenen waarom honden zo houden van stokken?

Ze willen gewoon kauwen

Een reden waarom jouw hond op stokken kauwt, is simpelweg omdat ze het leuk vinden! Kauwen is een normaal en natuurlijk gedrag voor honden. Al eeuwenlang gebruiken honden en hun wilde voorouders kauwen als een handige manier om hun tanden schoon te maken en hun kaken sterk te houden. Wanneer een hond op een stok kauwt, gebruiken ze hun kauwspieren en verwijderen ze ook tandplak en tandsteen.

Twee andere manieren om tandplak en tandsteen te verwijderen, zijn de Dental Formula+ en Dental Sticks+ van Suppdog. Deze natuurlijke producten zijn speciaal ontwikkeld om tandplak en tandsteen te verwijderen, te zorgen voor sterke witte tanden en een frisse adem.

Dental Formula+ flesje op transparante achtergrond

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Bevordert sterke & witte tanden
 • Vermindert stinkende adem
 • Verwijdert tandplak & bacteriën
Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Bevordert sterke & witte tanden
 • Vermindert stinkende adem
 • Verwijdert tandplak & bacteriën

Kauwen kan ook endorfine in de hersenen van jouw hond vrijmaken, wat kan helpen om stress en angst te verminderen. Bovendien is de textuur van een stok opwindend en interessant, waardoor het erg leuk is om op te kauwen.

Ze zijn aan het leren

Honden hebben een geweldig reukvermogen. Met hun neus en mond kunnen honden informatie verzamelen uit hun omgeving en op manieren leren die voor ons onmogelijk zijn.

Als bijvoorbeeld een andere hond op de stok heeft gekauwd of deze met zijn geur heeft gemarkeerd, kan jouw hond zijn nieuwsgierigheid willen bevredigen en verder onderzoeken, wat betekent dat ze er graag op willen kauwen.

Ze vervelen zich

Jouw hond kan op een stok kauwen simpelweg omdat ze zich vervelen en iets te doen willen hebben. Honden zijn intelligente, actieve dieren die mentale en fysieke stimulatie nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. Als jouw hond zich onder gestimuleerd voelt, kunnen ze beginnen met het kauwen op stokken als een manier om de tijd te doden en zichzelf te vermaken.

Dit gebeurt vaak tijdens de vroege jeugdfase. Puppy’s houden ervan om op alles te kauwen wat ze te pakken kunnen krijgen en wanneer een puppy zich verveelt, kan hun behoefte om te kauwen intens worden!

Moet ik mijn hond takken laten kauwen?

Dus, is het veilig voor honden om op stokken te kauwen? Nu wordt het een beetje ingewikkelder.

Aan de ene kant kan op stokken kauwen voordelig zijn voor de tandheelkundige gezondheid van een hond en mentale en fysieke stimulatie bieden. Er zijn echter ook enkele mogelijke risico’s verbonden aan het kauwen op stokken…

De gevaren van een hond dat op takken kauwt?

Van de grootste boomstam tot de kleinste takjes, op stokken kauwen brengt veel risico’s en gevaren met zich mee…

Verstikkingsgevaar

Terwijl jouw pup kauwt, kan de stok splinteren of grote stukken worden ingeslikt, wat kan resulteren in een potentieel letsel aan de mond of het spijsverteringssysteem van de hond. Bovendien kan als het ingeslikt wordt, de splinter van hout vast komen te zitten in hun keel of darm, wat ernstige problemen kan veroorzaken en kan leiden tot een operatie om het te verwijderen.

Giftige planten

Sommige stokken kunnen eigenlijk giftig zijn voor jouw hond. Taxus, walnoot, vlierbes en zwarte kers bomen kunnen giftig zijn voor honden. In ernstige gevallen kunnen de stokken van deze bomen de maag van jouw hond beïnvloeden of mogelijke ademhalingsproblemen veroorzaken.

Conclusie

Van genot en verveling tot verkenning, honden kauwen om verschillende redenen op stokken. Hoewel stokkauwen op sommige manieren voordelig kan zijn, is het belangrijk om te weten dat het ook potentiële risico’s met zich mee kan brengen en als ouder van een puppy moet je stappen ondernemen om de veiligheid van jouw hond te waarborgen. Met een beetje toezicht en voorzichtigheid kan stokkauwen een onschadelijke en plezierige activiteit zijn voor jouw viervoeter.

Om alle risico’s volledig te vermijden maar toch de gezondheidsvoordelen van kauwen te krijgen, probeer jouw hond veiligere alternatieven te bieden, zoals kauwspeeltjes – dan kunnen jij en jouw pup genieten van het beste van beide werelden!

Bronnen

 1. Frontiers | Dog Stick Chewing: An Overlooked Instance of Tool Use? (frontiersin.org)
  Auteur: James Brooks, Shinya Yamamoto
 2. Is it Safe for Dogs to Chew on Sticks and Rocks? – American Kennel Club (akc.org)
  Auteur: Denise Flaim

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *