Kunnen honden de hik krijgen? In deze blog leer je of honden de hik kunnen krijgen, waarom honden de hik krijgen en wat je moet doen als je hond de hik heeft…

Kunnen honden de hik krijgen?

Net als mensen kunnen honden ook de hik krijgen! Wanneer we ademen, trekt onze middenrif (de belangrijkste spier die betrokken is bij de ademhaling, gelegen net onder de longen) samen en beweegt naar beneden. Dit maakt ruimte voor onze longen om uit te zetten en bij het uitademen keert dit mechanisme om.

Soms veroorzaakt echter een spasme het middenrif en deze spasmen veroorzaken de hik. Op hun beurt zorgt deze spasme er ook voor dat de opening tussen de stembanden abrupt sluit, wat het “hik” geluid maakt.

Maar wat zijn de oorzaken die het soepel functioneren van het middenrif bij onze honden kunnen verstoren…?

Waarom krijgen honden de hik?

Dingen die het middenrif van honden kunnen doen samentrekken en spasmen kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Snel eten
 • Over enthousiasme
 • Stress
 • Bepaalde medicijnen (zoals corticosteroïden, sommige antibiotica en benzodiazepines)
 • Te warm of te koud voedsel
 • Overmatig gas in de maag
 • Maagzuur
 • Aerofagie
 • Astma (zeldzaam)
 • Hittestress of longontsteking (zeldzaam)

Heeft je hond vaak last van de hik? Hik kan relatief normaal zijn, net als bij mensen, en duurt meestal ongeveer 10-15 minuten. Maar als de hik van je hond langer dan een uur aanhoudt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Hoe kunnen honden van de hik afkomen?

Eerst en vooral is het zeer onwaarschijnlijk dat menselijke remedies om van de hik af te komen ook werken bij je harige vriend. Het laten schrikken of trekken aan de tong zal hen waarschijnlijk alleen maar meer angstig maken, dus doe dit niet.

Voordat je probeert je hond te helpen met zijn of haar hik, denk na over wat dit zou kunnen hebben veroorzaakt. Als ze bijvoorbeeld per ongeluk pittig voedsel hebben gegeten, kan een schoteltje sojamelk het meest nuttige zijn in deze situatie.

Als ze te opgewonden zijn geworden of erg gestrest zijn, hebben ze misschien hun baasje nodig om hen aan te moedigen om een pauze te nemen en hen te kalmeren. Langzaam, ritmisch strelen van hun buik kan helpen om hun ademhaling te kalmeren.

Als je niet zeker weet wat de hik van je hond heeft veroorzaakt, probeer hem dan iets koels te drinken te geven, wat hun lichaamstemperatuur kan verlagen en kan helpen hun ademhaling te reguleren. Je kunt je hond ook wat gekookte witte rijst aanbieden, omdat dit in de maag kan opzwellen en mogelijk een beetje druk op het middenrif kan uitoefenen en de hik vertragen.

Een andere theorie is dat een rustige, langzame wandeling je hond kan helpen herstellen van zijn hik.

Mijn hond hikt veel

Als je hond vaak de hik heeft, kan dit erop wijzen dat ze te snel eten. Probeer een speciaal ontworpen langzame eetbak voor honden te gebruiken die hen zal vertragen, en dingen zoals likmatten voor honden.

Als de hik van je hond echt frequent is en je je zorgen maakt dat er een onderliggend gezondheidsprobleem is dat ze veroorzaakt, neem dan contact op met je dierenarts.

Conclusie

Honden kunnen zeker de hik krijgen, net als mensen! De oorzaken kunnen variëren van snel eten en stress tot medicijnen en maagproblemen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen voordat je probeert je hond te helpen van de hik af te komen. Raadpleeg een dierenarts als de hik vaak voorkomt of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond.

Bronnen

 1. Can Dogs Get Hiccups? – American Kennel Club (akc.org)
  Auteur: Katherine Ripley

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *