Kunnen honden avocado eten?

In deze blog gaan we het hebben over de vraag: “Kunnen honden avocado eten?” We gaan ontdekken of avocado’s veilig, goed of slecht zijn voor honden en of honden avocado-olie kunnen hebben of niet…

Kan mijn hond avocado eten?

Het antwoord op de vraag of honden avocado kunnen eten is ingewikkeld, want het is ja en nee. Dat komt door de stof Persin die in avocado’s zit.

Persin is een gifstof die schimmels bestrijdt en in veel dieren dodelijk kan zijn. Honden zijn er over het algemeen wel beter tegen bestand, maar er blijft een risico bestaan.

Persin zit in avocado’s in de plant, bladeren, schil en pit. Het zit ook in het vruchtvlees, maar in veel kleinere hoeveelheden. Het is niet precies bekend hoeveel Persin giftig is voor honden. Als honden grote hoeveelheden eten, kan dit vrijwel zeker leiden tot maag- en darmproblemen (zoals diarree en braken) en zelfs hartproblemen veroorzaken.

Avocado-vlees bevat ook veel vet (hoewel het wel “goed” vet is), wat ook kan leiden tot maag- en darmproblemen, gewichtstoename en zelfs alvleesklierontsteking.

Het is meestal geen groot probleem als je jouw hond kleine stukjes rijpe avocado geeft, zonder de schil en de pit (op dezelfde manier zoals mensen een avocado zouden eten). Het risico op Persin-vergiftiging van dit deel van de vrucht is namelijk erg laag. Avocado’s kunnen een goede bron van voedingsstoffen zijn, zoals vitamines B6, C, E en A, niacine, kalium, foliumzuur en antioxidanten. Ze zijn ook rijk aan vezels en essentiële vetzuren.

Maar over het algemeen is het misschien beter om avocado helemaal te vermijden als het gaat om het trakteren van je harige vriend. Focus in plaats daarvan op gecertificeerd veilig voedsel dat ook rijk is aan voedingsstoffen, zoals bosbessen, sperziebonen en wortels.

Mogen honden avocado olie?

Avocado-olie zou geen persin moeten bevatten en kan daarom meestal in matige hoeveelheden aan honden worden gegeven met vertrouwen. Geen enkel soort olie mag echter in grote hoeveelheden aan een hond worden gegeven vanwege het hoge vetgehalte.

Als je je zorgen maakt over de voedingsbehoeften van je hond, neem dan contact op met je dierenarts.

Conclusie

Hoewel honden in kleine hoeveelheden rijp avocado-vlees kunnen eten zonder schil en pit, blijft er een risico op maag- en darmproblemen. Het vermijden van avocado’s als traktatie is over het algemeen veiliger. Avocado-olie kan in matige hoeveelheden worden gegeven, maar overdosering moet worden vermeden. Raadpleeg altijd een dierenarts voor voedingsadvies voor je hond.

Bronnen

  1. Anna Burke (17 augustus, 2022) Can Dogs Eat Avocado? American Kennel Club
    Can Dogs Eat Avocado? Are Avocados Bad for Dogs? (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *