In deze blog gaan we leren waarom honden mensen likken! Wat betekent het als een hond je likt, hoe kun je dit gedrag ontmoedigen (als je dat wilt!) en of er een specifieke reden is waarom jouw hond jou zo vaak likt! Lees verder om te ontdekken waarom honden mensen likken…

Wat bekent het als een hond aan jou likt?

We hebben allemaal wel eens een natte kus van onze hond gekregen, of een paar keer een likje op onze handen of voeten (soms als we het niet verwachten!) Maar waarom likken honden mensen eigenlijk? Is het een teken van genegenheid, een verzoek om aandacht, of is het gewoon omdat we zo lekker smaken…?

Ze zijn aan het onderzoeken

Een hondentong zit vol met sensoren, wat betekent dat hun smaak en geur samenwerken om informatie te geven over hun omgeving. Wanneer ze je likken of ruiken, leren ze over waar je bent geweest en wat je hebt gedaan.

Ze vinden je smaak lekker

Onze huid, vooral wanneer we hebben gezweet, kan behoorlijk zout smaken en sommige honden vinden dit erg lekker! Bovendien hebben we misschien wat eten op onze armen / handen / benen gekregen en jouw hond maakt gewoon gebruik van deze kans…

Ze vervelen zich en willen aandacht

Likken kan helpen om endorfine vrij te maken (het gelukshormoon) wanneer jouw hond zich eenzaam of verveeld voelt en kan hen helpen zich getroost te voelen. Deze actie eindigt meestal in een reactie van ons, hun eigenaars, ook al is dit een negatieve reactie (bijvoorbeeld door ze te vragen om “eraf” of “weg te gaan”). Toch is het nog steeds het gewenste resultaat voor hen: aandacht.

Het is hun manier van communiceren

Wanneer honden het gezicht van mensen likken, proberen ze te bepalen wat de bedoeling van die persoon is. Ze willen laten weten dat ze geen kwaad willen en dat ze veilig zijn, maar ze zijn ook de baas. Dit gedrag komt voort uit hun puppytijd. Een puppy zal het gezicht van zijn moeder likken om instinctief om eten te vragen. Dit gedrag is geëvolueerd van toen honden nog wilde wolven waren. Een wolvenmoeder zou voedsel opgeven van haar jacht voor haar jongen en zij zouden haar gezicht likken om te vragen om het voedsel.

Ze verzorgen jou

Honden hebben een veel beter reukvermogen dan wij, dus ze ruiken misschien vuil of iets anders wat niet op je hoort te zitten, en ze helpen je om het eraf te krijgen. Hun tong biedt enkele antibacteriële eigenschappen, wat verklaart waarom ze hun eigen vacht likken, maar het is een mythe dat het speeksel van een hond antiseptisch is. Hondenmondjes, net als die van ons, bevatten zowel slechte als goede bacteriën.

Ze houden van jou

Het eerste wat een moederhond doet als haar pups worden geboren, is ze schoonlikken van hun vruchtzak, zodat ze kunnen ademen en om de bloedstroom in hun lichaam op gang te krijgen. Likken ontwikkelt zich vervolgens tot een uiting van genegenheid tussen andere honden en hun vertrouwde mensen om de band van de roedel te versterken.

Mijn hond likt overmatig. Wat moet ik doen?

Als je hond je, een object of zichzelf overmatig likt, vooral als het steeds op dezelfde plek is, laat hem dan nakijken door een dierenarts om medische problemen uit te sluiten. Nadat je groen licht hebt gekregen van de dierenarts, kun je je richten op het omleiden van dit gewoontegedrag.

Een goed startpunt is om ze af te leiden met een activiteit waarbij ze niet kunnen likken. Bijvoorbeeld een spelletje apporteren of een interactieve hondenpuzzel met een beloning aan het einde. Ze zullen dan beginnen te associëren dat niet likken met een beloning!

Straf een hond nooit voor het likken. Honden begrijpen straf niet. Dit zal ze alleen maar bang of angstig maken. Positieve versterking en lof zijn de vriendelijkste methoden en meest waarschijnlijk om het gewenste resultaat te behalen bij het aanmoedigen van nieuw of ander gedrag bij een hond.

Conclusie

Honden likken mensen om verschillende redenen, waaronder onderzoek, genegenheid, communicatie en verzorging. Het kan een normaal en natuurlijk gedrag zijn, maar als het overmatig wordt, is het belangrijk om mogelijke onderliggende oorzaken te onderzoeken en passende maatregelen te nemen om het gedrag te beheren. Positieve versterking en professioneel advies kunnen hierbij helpen.

Bronnen

  1. Why Is My Dog Licking Me? Tips To Identify And Alleviate Problem Licking (akc.org)
    Auteur: Mary Robins

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *