Hond die zijn tanden laat zien

Er is geen twijfel mogelijk over het diepe, dreigende gegrom van een hond. Honden gebruiken grommen in allerlei situaties, van het bewaken van hun favoriete bot tot het spelen van touwtrekken. Maar waarom gromt een hond? Is het agressie, angst, dominantie, of iets anders? En wat kun je eraan doen? Lees verder om te ontdekken wat het betekent en hoe je ermee om kunt gaan.

Speelgrommen

Net als blaffen is grommen een vorm van communicatie bij honden die veel verschillende triggers heeft. Het hangt allemaal af van de situatie en de hond. Sterker nog, sommig grommen is positief. Veel honden grommen tijdens het spelen omdat ze plezier hebben. Heb je ooit twee honden zien stoeien? Grote kans dat je wat gegrom hebt gehoord. Misschien dacht je dat het ruige spel te ver was gegaan, maar het was waarschijnlijk allemaal onderdeel van het spel. Grommen tijdens het spelen betekent niet dat je hond agressief is. Het geeft eenvoudigweg aan dat ze het naar hun zin hebben. Je hond kan zelfs grommen tijdens een bijzonder prettige knuffel- of aaisessie. Veel honden gebruiken grommen als vorm van communicatie voor tevredenheid of als begroeting. Deze soorten grommen duiden eenvoudigweg op een hond die blij is.

Waarschuwingsgrommen

Natuurlijk hebben andere vormen van grommen een geheel andere betekenis. Een hond kan grommen om een andere hond te bedreigen, of het kan een reactie zijn op het zich ingesloten voelen. Grommen is ook een veelvoorkomend symptoom van resource guarding. Een gewonde hond zal vaak grommen om anderen op afstand te houden. In deze gevallen, geeft grommen aan dat er iets uw hond dwarszit. In tegenstelling tot speel- en praatgrommen, kunt u deze grommen beschouwen als stressgrommen. Ze vertellen u dat uw hond zich ongemakkelijk voelt. En dat is van onschatbare waarde. Nu kunt u namens uw hond ingrijpen en de situatie veranderen voordat uw hond zich genoodzaakt voelt over te gaan tot ernstigere maatregelen zoals bijten.

Hoe is het verschil te zien?

Hoe kunt u het verschil zien tussen blije grommen en stressgrommen? Let op de lichaamstaal. Als uw hond u een onderdanige grijns geeft of speelbuigingen maakt, zijn het waarschijnlijk speelgrommen. Als uw hond stijf lijkt en met een harde blik staart, is dat serieus grommen. Soms kan de toon van het gegrom ook helpen als u de hond goed kent. Een luide, hogere grom vertelt u mogelijk iets anders dan een zachte, lagere grom. Als u echter twijfelt, handel dan alsof het gegrom een dreiging is. Vooral bij honden die u niet goed kent, is het beter om eerder te stoppen met een spelletje dan verkeerd te oordelen en gewond te raken. Leer vooral jonge kinderen om alle grommen met voorzichtigheid te behandelen.

Hond die aan het spelen is met een touw en gromt tijdens het spelen

Stressgrommen

Stressgrommen is een waarschuwingssignaal. Het doel ervan is om anderen te laten terugdeinzen voordat de hond gedwongen wordt tot verdere actie. De meeste honden willen niet aanvallen of bijten. Ze gebruiken het grommen om te voorkomen dat de situatie escaleert. En dat geeft grommen grote waarde. Een hond die zonder waarschuwing aanvalt, is ongelooflijk gevaarlijk. Waardeer het gegrom om het inzicht dat het geeft in de gemoedstoestand van uw hond en voor de tijd die het u geeft om in te grijpen, uw hond te helpen en letsel te voorkomen.

Bestraf het grommen van je hond niet

Hopelijk realiseert u zich nu dat u nooit moet corrigeren voor grommen. Het is ofwel onschuldig of een symptoom van stress bij uw hond. Als u uw hond straft voor grommen, remt u alleen het grommen af. U hebt niets gedaan om het onderliggende probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld, als u uw hond straft voor grommen in aanwezigheid van andere honden, stopt het grommen wellicht. Uw hond zal echter nog steeds ongemakkelijk zijn in de buurt van andere honden. Nog erger is dat het ontbreken van grommen u misschien doet denken dat het probleem is opgelost. Ondertussen is uw hond nog steeds gestrest en zou zomaar kunnen bijten zonder waarschuwing. Helaas verergert u het onderliggende probleem wanneer u uw hond straft voor grommen. Als uw hond bijvoorbeeld gromt naar een andere hond en u het grommen bestraft, zal uw hond waarschijnlijk denken dat de andere hond de oorzaak was van uw negatieve actie. Nu zal het ongemak van uw hond nog sterker zijn. Immers, andere honden brengen uw boosheid met zich mee.

Hoe moet ik omgaan met het grommen van mijn hond?

De meest effectieve manier om met grommen om te gaan, is om te bepalen wat uw hond dwarszit en vervolgens dat onderliggende probleem aan te pakken. Allereerst, in het directe moment, doe wat u kunt om de situatie te veranderen ten gunste van uw hond. Als uw huisdier gestresst is door de aanwezigheid van een andere hond, steek de straat over, verlaat het hondenpark, of wat u ook moet doen om uw hond te helpen ontspannen. Als het te dichtbij komt bij het bot van uw hond, trek u dan terug en laat het met rust. Bepaal vervolgens wat specifiek heeft geleid tot het grommen. Als u voorlopig die situatie uit het leven van uw hond kunt elimineren, doe dat dan. Bijvoorbeeld, als andere honden uw hond stress bezorgen, neem ze dan niet mee naar het hondenpark. Als uw hond zijn botten bewaakt, stop dan met het geven van botten, enzovoort. Ten slotte, pak het grommen permanent aan met een gedragsmodificatieprogramma. Technieken zoals desensitisatie en tegenconditionering kunnen de houding van uw hond ten opzichte van het onderliggende probleem dat het grommen in de eerste plaats veroorzaakte, veranderen. Voor het welzijn van uw hond en uw eigen veiligheid moet u uw hond proberen te kalmeren met de dingen die hem ooit zoveel stress bezorgden. Dit zijn geen oplossingen voor één nacht en kunnen de hulp van een hondentrainer of gedragsdeskundige vereisen. Maar als u de omgeving van uw hond beheert terwijl u hen helpt comfortabel te worden met hun stressfactoren, zullen ze idealiter nooit meer de behoefte voelen om te stressgrommen. Maar als dat wel het geval is, weet u nu hoe u ermee moet omgaan.

Hond die een klein beetje aan het grommen is

Conclusie

In deze blog hebben we ontdekt dat het diepe gegrom van een hond verschillende motivaties kan hebben, variërend van speelsheid tot waarschuwingssignalen en stress. Het is essentieel om het verschil te herkennen tussen blije grommen en stressgrommen door naar de lichaamstaal van de hond te kijken. Stressgrommen dient als een waardevol waarschuwingssignaal, waarmee we de kans krijgen om in te grijpen en letsel te voorkomen.

Belangrijk is om grommen nooit te bestraffen, omdat het ofwel onschuldig is of een symptoom van stress. In plaats daarvan is het effectiever om de onderliggende oorzaak van het grommen aan te pakken. Door de situatie te veranderen, specifieke triggers te identificeren en een gedragsmodificatieprogramma te implementeren, kunnen we onze honden helpen comfortabeler te worden met stressfactoren. Hiermee streven we naar een situatie waarin honden idealiter niet meer de behoefte voelen om te stressgrommen. Als dat wel gebeurt, zijn we nu beter uitgerust om adequaat te reageren en de veiligheid van zowel de hond als de omgeving te waarborgen.

Bronnen

  1. My dog growls: Is he aggressive? (2023, 25 mei). PetAssure. https://www.petassure.com/new-newsletters/my-dog-growls-does-this-mean-hes-aggressive/
  2. Animal Friends. (2020, 22 juni). Growling and Snapping – Animal Friends, Inc. Animal Friends, Inc. https://www.thinkingoutsidethecage.org/pet-resources/behavior-help/dog-behavior-help/growling-and-snapping-2/
  3. Cpdt, S. G. M. (2020, 16 december). Why dogs growl and how to handle it. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/training/why-dogs-growl-and-how-to-handle-it/
  4. DiLonardo, M. J. (2017, 31 mei). Do you know what that growling dog is saying? Treehugger. https://www.treehugger.com/do-you-know-what-growling-dog-saying-4862607
  5. Clark, M. (2021, 9 maart). Dog growling: What it means & What you should do. DogTime. https://dogtime.com/dog-health/dog-behavior/51819-dog-growling-means

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *