Leestijd: 5 min.

Merk je iets vreemds op aan de ademhaling van je hond? In deze blog ontdek je de drie meest voorkomende soorten ademhalingsproblemen bij honden! We zullen leren wat de symptomen zijn, wat de oorzaken van deze ademhalingsproblemen zijn en hoe je kunt helpen. Lees verder om meer te weten te komen over ademhalingsproblemen bij honden…

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat de normale ademhaling is bij honden
 • Waarom je oude hond snel ademt
 • Waarom je hond zwaar ademt

Als je je pup zwaar ziet hijgen na een wandeling of snel ziet ademen terwijl hij slaapt, kan dit normaal gedrag zijn. Maar als hondenouders is het onze taak om te weten wanneer het hijgen en snelle ademhaling meer is dan alleen maar ‘normaal’.

Wat is normale ademhaling bij honden?

Allereerst moeten we weten wanneer je hond normaal ademt of wanneer er reden tot bezorgdheid is.

Normaal gesproken zou je hond ongeveer 20-35 keer per minuut adem moeten halen, zonder onderbrekingen, zonder te hijgen of te worstelen om in te ademen of uit te ademen. Af en toe, net als bij ons mensen, kan het zijn dat je pup diep uitademt. Dit is vergelijkbaar met een zucht. Dit is volkomen normaal en hoef je je geen zorgen over te maken (het kan je alleen laten denken dat je hond zich verveelt).

Wanneer je pup begint te worstelen of moeite heeft met ademhalen, dan kan er een probleem zijn…

Mijn hond ademt snel

Snelle ademhaling bij honden, ook wel tachypneu genoemd, is niet hetzelfde als hijgen, hoewel het vaak als hetzelfde wordt beschouwd. Wat is het verschil, vraag je je misschien af? Wanneer je hond hijgt, heeft hij vaak zijn mond wijd open en hangt zijn tong uit, terwijl snelle ademhaling plaatsvindt met de mond ofwel gesloten of iets geopend. Elke ademhaling is normaal gesproken oppervlakkig en snel. Veel sneller dan 20-35 ademhalingen per minuut.

De hond ademt snel in slaap

Het is normaal voor honden om tijdens het slapen sneller te ademen dan wanneer ze wakker zijn. Maar wat is de reden waarom honden snel ademen tijdens het slapen en wat dit gedrag kan betekenen?

Snelle ademhaling bij een hond die slaapt in een mandje.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat honden verschillende fasen van slaap doorlopen, vergelijkbaar met mensen. Ze hebben de zogenaamde REM (Rapid Eye Movement) slaap, waarin hun ogen snel bewegen en honden levendige dromen kunnen hebben. Tijdens deze REM-slaap kunnen honden sneller ademen, hun spieren kunnen trillen of bewegen en ze kunnen zelfs geluiden maken, zoals blaffen, grommen of piepen. Dit is volkomen normaal en duidt op een actieve droomstaat bij honden.

De exacte redenen waarom honden snel ademen tijdens het slapen zijn niet volledig begrepen. Sommige experts geloven dat het te maken kan hebben met de intense droomactiviteit tijdens de REM-slaap, waarbij de ademhaling van de hond kan versnellen als gevolg van verhoogde hersenactiviteit. Dit kan vergelijkbaar zijn met wat er gebeurt wanneer mensen in hun slaap sneller ademen tijdens dromen of nachtmerries.

Daarnaast kan de ademhaling van een hond tijdens het slapen ook worden beïnvloed door factoren zoals de omgevingstemperatuur en de lichamelijke conditie van de hond. Honden hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, dus als de omgevingstemperatuur warm is, kunnen ze sneller ademen om overtollige warmte kwijt te raken en zichzelf af te koelen. Evenzo kunnen honden die zwaarlijvig zijn, kortademig zijn of een bepaalde medische aandoening hebben, sneller ademen, zelfs tijdens het slapen, als gevolg van verhoogde ademhalingsinspanning.

Het is belangrijk om te beseffen dat snel ademen tijdens het slapen bij honden meestal onschadelijk is en geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. Het kan eenvoudigweg een normaal onderdeel zijn van hun slaapcyclus en droomactiviteit. Het kan echter verstandig zijn om op andere symptomen te letten, zoals snurken, luidruchtig ademen, hoesten of andere tekenen van ademhalingsmoeilijkheden, omdat deze kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht vereist.

Mijn oude hond ademt snel

Oude honden kunnen snel ademen tijdens het slapen om verschillende redenen. Naarmate honden ouder worden, kunnen ze gezondheidsproblemen ontwikkelen die van invloed kunnen zijn op hun ademhaling, zelfs tijdens het slapen. Een veelvoorkomende oorzaak van snel ademen bij oudere honden is hartfalen. Bij hartfalen is het hart niet in staat om efficiënt bloed rond te pompen, waardoor de ademhaling kan versnellen om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Andere aandoeningen zoals longproblemen, obesitas en artritis kunnen ook de ademhaling van oudere honden beïnvloeden, zelfs tijdens het slapen.

Om artritis te kunnen verminderen, heeft Suppdog de Joint Care+ ontwikkeld. De Joint Care+ zorgt ervoor dat de gewrichten soepel gehouden worden, herstelt kraakbeen en voedt stijven gewrichten.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Ondersteunt botten & gewrichten
 • Bevat de natuurlijke superfoods glucosamine en groenlipmossel
 • Helpt artritis & artrose te bestrijden

Daarnaast kunnen oude honden last hebben van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdelijk stopt tijdens het slapen. Dit kan leiden tot snurken, luidruchtig ademen en zelfs abrupt ontwaken om te ademen, wat kan resulteren in een snelle ademhaling. Oudere honden zijn vatbaarder voor slaapapneu vanwege de afname van spierspanning en de veranderingen in de anatomie van de luchtwegen die optreden met de leeftijd.

Oude hijgende hond buiten op een grasveld

Mijn hond ademt zwaar

Zwaar ademen bij honden kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, ademhalingsaandoeningen zoals larynxparalyse of brachycefaal obstructief syndroom (BOS), stress, angst, hoge temperaturen en fysieke inspanning. Het kan vooral voorkomen bij honden met korte snuiten, zoals Franse bulldogs, mopshonden en Engelse bulldogs. Het is belangrijk om de oorzaak van het zware ademen te achterhalen en indien nodig medische hulp in te schakelen. Behandeling kan variëren en kan medicatie, gewichtsbeheersing, veranderingen in levensstijl en andere aanbevelingen omvatten. Het is cruciaal om de ademhaling van jouw hond goed in de gaten te houden en eventuele veranderingen op te merken, en indien nodig professionele zorg te zoeken voor de gezondheid van jouw hond.

Mijn hond is kortademig

Kortademige honden, zoals brachycefale rassen, zoals de Engelse buldog, de Franse buldog en de mopshond, hebben vaak te maken met ademhalingsproblemen. Deze hondenrassen hebben van nature een platte snuit en een kortere luchtpijp, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden. Kortademigheid bij honden uit zich in symptomen zoals snurken, snuiven, piepen en hijgen, zelfs bij minimale inspanning. Het kan ook leiden tot oververhitting en uitputting tijdens warm weer of intensieve lichaamsbeweging. Kortademigheid kan ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken bij kortademige honden en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de speciale zorg die ze nodig hebben, zoals beperkte fysieke activiteit, regelmatige rustpauzes en een koele en goed geventileerde omgeving. Als eigenaar van een kortademige hond is het belangrijk om samen te werken met een dierenarts om de gezondheid van je huisdier te monitoren en de juiste maatregelen te nemen om het welzijn van je harige vriend te waarborgen.

Conclusie

In deze blog hebben we de drie meest voorkomende soorten ademhalingsproblemen bij honden besproken, namelijk snelle ademhaling, snelle ademhaling tijdens het slapen en snelle ademhaling bij oude honden. Hoewel snelle ademhaling tijdens het slapen meestal normaal is en geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn, is het belangrijk om op andere symptomen te letten die kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Als je merkt dat je hond symptomen heeft van ademhalingsmoeilijkheden, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen om de oorzaken te achterhalen en gepaste zorg te bieden aan je trouwe viervoeter.

Bronnen

 1. Melody Schamble (23 mei, 2021) Why Do Dogs Pant? American Kennel Club
  Why Do Dogs Pant? – American Kennel Club (akc.org)
 2. Katie Grzyb (15 december 2022) Heavy Breathing in Dogs. PetMD
  Heavy Breathing in Dogs | PetMD
 3. Danielle (27 september, 2022) Why is my dog breathing heavy? What to do
  Why Is My Dog Breathing Heavy? What to Do | PawLeaks

Misschien ook interessant


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *