De weerstand van je hond: Waarom het voedsel van je hond meer antioxidanten nodig heeft

Veroudering is een proces dat zowel bij mensen als honden voorkomt. Het is helaas gepaard met achteruitgang en ziektes. Echter, door goed te zorgen voor jezelf en je hond, waaronder door gezonde voeding, kan de impact van veroudering beperkt worden. In de natuurlijke gezondheidszorg wordt veroudering geassocieerd met de opbouw van toxines in het lichaam, en hier is iets aan te doen door gezonde keuzes te maken gedurende het leven, ook voor je hond. Wat doen antioxidanten voor jouw hond?

Oxidatie

Oxidatie speelt een belangrijke rol in het verouderingsproces. Wanneer zuurstof en cellen in het lichaam interacteren, kan oxidatie optreden. Hoewel dit een natuurlijk proces is, kan het soms leiden tot beschadiging van cellen. Ongeveer 1 tot 2 procent van de cellen oxideren en veranderen in oxidanten, ook wel bekend als vrije radicalen. Het lichaam is over het algemeen in staat om met oxidatie om te gaan, omdat zuurstof noodzakelijk is voor het leven.

Vrije radicalen in het lichaam van je hond

Vrije radicalen zijn beschadigde cellen in het lichaam die ontstaan door oxidatie. Dit gebeurt wanneer er zuurstof in de cel komt en de verbindingen in de cel worden verstoord, waardoor een molecuul ontbreekt. De vrije radicalen proberen zichzelf te genezen door andere cellen aan te vallen en hun moleculen te stelen. Hierdoor beschadigen ze het DNA in die cellen en dit kan leiden tot ziekte. Wanneer het DNA van een cel verandert, wordt de cel gemuteerd en groeit en reproduceert het abnormaal en snel.

De verdediging tegen vrije radicalen

In het algemeen heeft het lichaam een goede verdediging tegen vrije radicalen en worden ze geregeld door antioxidanten. Problemen ontstaan wanneer het lichaam niet in staat is om voldoende vrije radicalen te beheersen. In dat geval kunnen ze een schadelijke en snelle kettingreactie veroorzaken die het afweersysteem van het lichaam overbelast. Dit kan leiden tot verschillende aandoeningen en chronische ziekten, waaronder kanker, gewrichtsziekten, hartaandoeningen, lever- en nierziekten, en cognitieve achteruitgang. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren.

Vrije radicalen van buitenaf

Het lichaam moet vrije radicalen, die ontstaan door het oxidatieproces binnen het lichaam en door externe factoren zoals milieuvervuiling, pesticiden, farmaceutische middelen en andere lichaamsvreemde stoffen, bestrijden. Echter, als deze vrije radicalen zich blijven opstapelen, zal het lichaam niet in staat zijn om deze schade te beheersen. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat we ons blootstellen aan deze gifstoffen.

Antioxidanten in de voeding van je hond

Correct, antioxidanten in de voeding helpen om vrije radicalen te bestrijden en de gezondheid van de hond te ondersteunen. Vitamine C, vitamine E, flavonoïden en polyfenolen zijn allen bekende antioxidanten die in het dieet kunnen worden opgenomen. Het is echter belangrijk om te vermijden het aanvullen van synthetische vitamine C en E en te kiezen voor een verse, gezonde voeding, compleet met orgaanvlees, voedingskruiden en groenten of fruit.

Conclusie

Zorg goed voor de weerstand van je hond door gezonde voeding met voldoende antioxidanten. Oxidatie en vrije radicalen zijn natuurlijke processen in het lichaam, maar kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij je hond als ze niet onder controle worden gehouden. Kies voor verse, gezonde voeding met natuurlijke antioxidanten om de gezondheid van je hond te ondersteunen en de impact van veroudering te beperken. Kies voor een evenwichtig dieet met orgaanvlees, voedingskruiden en groenten of fruit voor een optimale weerstand van je trouwe viervoeter.

Bronnen

  1. article-p103.pdf (sciendo.com)
    Auteurs: Florentina Glodde, Mevlüt Günal, Mary E. Kinsel, Amer AbuGhazaleh

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *