Het is een opwindende tijd als je een nieuwe puppy in huis hebt. Maar het is niet alleen maar schattigheid en spelen – al snel zal je puppy alles proberen te bijten wat hij in zijn bek kan krijgen. Maar waarom bijten puppy’s zo veel als ze jong zijn? Is dat normaal? Moet je proberen je puppy te laten stoppen met bijten? Wanneer is het een teken dat er een probleem is?
Hier leggen we uit waarom puppy’s bijten en wat je kunt doen om je puppy te leren hoe ze hun mond op de juiste manier kunnen gebruiken (en wanneer!).
Waarom bijten puppy’s?
Het is normaal voor puppy’s om hun tanden te gebruiken tijdens het spelen en ontdekken. Het is hoe ze de wereld leren kennen, en het speelt een belangrijke rol in hun sociale ontwikkeling. Bovendien kauwen puppy’s ook op alles – inclusief jou en je kleren – terwijl ze aan het wisselen zijn.
Hier zijn een paar redenen waarom puppy’s bijten.
- Ze ontdekken de wereld
Puppy’s leren veel door dingen te bijten, zoals andere puppy’s, hun baasjes en voorwerpen. Ze krijgen sensorische informatie over hoe hard ze op dat specifieke object kunnen bijten, hoe het smaakt en of ze hun gedrag moeten aanpassen.
Afhankelijk van de feedback die een puppy krijgt, zoals de smaak en de consistentie van het object of de reactie die ze krijgen, kan een puppy blijven bijten, de bijtdruk veranderen of helemaal stoppen met bijten.
- Je puppy heeft last van tandjes
De tanden van volwassen honden beginnen te groeien wanneer je puppy ongeveer 12-16 weken oud is, en de tandvlees van je puppy kunnen een beetje pijnlijk zijn tijdens deze periode. Daarom bereikt het bijten van puppy’s meestal zijn hoogtepunt wanneer een pup ongeveer 13 weken oud is.
Tijdens deze periode zul je waarschijnlijk merken dat je puppy meer op dingen kauwt, inclusief jou, je kleren en misschien zelfs je haar.
- Het is speelgedrag
Sommige puppy’s happen of bijten om te proberen te spelen. Wanneer puppy’s elkaar bijten, leren ze een heel belangrijke vaardigheid: het beheersen van hun bijtkracht. Met speels bijten leren puppy’s hoeveel druk ze kunnen uitoefenen met hun tanden en wat er gebeurt als ze te hard bijten.
Stel je bijvoorbeeld voor dat Puppy A en Puppy B samen spelen. Als Puppy A te hard bijt en pijn veroorzaakt bij Puppy B, zal Puppy B uitschreeuwen en weigeren verder te spelen met Puppy A. Puppy B kan zelfs bij Puppy A vandaan gaan.
Door deze interactie leert Puppy A dat als hij te hard bijt, andere puppy’s niet meer met hem willen spelen. Dus maakt Puppy A zijn speelse beten zachter, zodat ze niet leiden tot het stoppen van het spel met Puppy B.
Sommige puppy’s leren dit misschien al na één keer, terwijl andere puppy’s meerdere speelsessies met verschillende puppy’s nodig hebben om te leren hun beet te verzachten.
Je puppy zal proberen met jou te spelen door te bijten, omdat dit voor hen normaal hondengedrag is. Als dit gebeurt, moet je begrijpen hoe je moet reageren zodat je puppy duidelijke en vriendelijke begeleiding krijgt.
Hoe je een puppy kunt laten stoppen met bijten
Het indammen van het bijten en knabbelen van je puppy hangt grotendeels af van waarom hij het in de eerste plaats doet. Hier is hoe je je puppy kunt laten stoppen met bijten om veelvoorkomende redenen.
Als je puppy aan je spullen knaagt
Plan oefeningen, speeltijd en sessies voor mentale stimulatie in voor je puppy. Bovendien hebben ze tijd nodig om ongestoord te slapen. Wanneer ze extra energie hebben, zich vervelen of oververmoeid zijn, kan je puppy op willekeurige voorwerpen (of jou) kauwen als gevolg daarvan.
Geef je puppy een ruime keuze aan puppy speeltjes om op te kauwen, en ruim andere huishoudelijke voorwerpen op die binnen hun bereik liggen en die ze niet zouden moeten kauwen. Als je ziet dat je puppy op ongeschikte objecten in huis bijt, leid ze dan rustig af naar een speeltje. Zodra ze met het speeltje bezig zijn, prijs ze dan.
Als je puppy aan het wisselen is
Puppy bijtspeeltjes verlichten pijnlijke tandvlees en zijn meestal gemaakt van zachter plastic, zodat ze de melktanden en aankomende volwassen tanden niet beschadigen. Enkele speeltjes die geschikt zijn voor de tandwisselperiode zijn:
- N-Bone Puppy Tandjes Ring
- Nylabone Puppy Kauwvriezer Hondenspeeltje
- Kong Puppy Binkie
Houd altijd toezicht op je puppy als ze met speeltjes spelen om ervoor te zorgen dat ze geen kleine stukjes afbijten en inslikken.
Als je puppy bijt om te spelen
Als je puppy bijt om het spel te beginnen of tijdens het spel en niet wordt afgeleid naar een speeltje, sta dan onmiddellijk op en verwijder jezelf uit het gebied van de puppy. Ga naar een andere kamer of naar de andere kant van een hek of barrière zodat de puppy je niet kan volgen. Blijf ongeveer 30 seconden uit het gebied. Wanneer je terugkomt, pak dan een speeltje en hervat het spel. Je moet dit proces mogelijk herhalen.
Onthoud: Als je puppy moe is, kan dit bijten verergeren. Je puppy moet misschien worden aangemoedigd om te gaan slapen.
Moedig nooit het bijten aan door een puppy uit te dagen om je handen of tenen te achtervolgen. Vroeg of laat zal je puppy groter worden en zullen zijn tanden scherper worden. De speelse beet van de puppy die vroeger onschuldig was, verandert in een beet die niet langer leuk is.
Tips om puppybijten te stoppen
Hoewel puppybijten een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van een hond, is het belangrijk dat je het gedrag op de juiste manier aanpakt. Je moet geduldig en consistent zijn. Als je gefrustreerd bent door het gedrag van je puppy, zoek dan professionele hulp bij een gecertificeerde gedragsconsulent voor dieren, een toegepaste diergedragsdeskundige, je dierenarts, of een gedragsdeskundige voor dierenartsen.
Hier zijn enkele tips voor succes bij het stoppen van het bijten van je puppy.
Vermijd harde verbale of fysieke correcties
Verbale en fysieke correcties leren je puppy niet hoe ze zich moeten gedragen; ze leren alleen een puppy om een gedrag te onderdrukken of hun gedrag te escaleren om zichzelf te verdedigen. Het gebruik van straf om je puppy te trainen zal leiden tot angst.
Gebruik altijd positieve versterking bij het trainen van je hond, of het nu is om je puppy te laten stoppen met bijten of om basiscommando’s zoals “zit” en “blijf” aan te leren.
Geef je puppy speelgoed dat bij hun leeftijd past
Begin met een goede voorraad verschillende puppy-veilige speeltjes, zoals zachte rubberen speeltjes, een rubberen bal in puppyformaat, een touwspeeltje en een knuffeldier met een piepertje. Honden hebben voorkeuren, en het is goed om deze vroeg te identificeren. Moedig je puppy aan om te spelen door hen het speeltje te laten zien en het speeltje rond te rollen of te bewegen.
Telkens wanneer je puppy het speeltje pakt, geef dan veel verbale lof. Als je puppy je hand of kleding grijpt, stop dan met bewegen of bied geen enkele weerstand. Stop in plaats daarvan het spel en vertrek, gebruikmakend van de procedure zoals hierboven beschreven.
Als de puppy je volgt en blijft bijten in je voeten, enkels of benen, verlaat dan het speelgebied en ga naar een andere kamer of achter een hek. Het zal een duidelijke boodschap sturen dat elke keer dat je puppy je bijt, je stopt met interactie.
Wacht 20-30 seconden en kom dan terug. Als je puppy naar je toe komt rennen, betrek ze dan onmiddellijk met een speeltje. Al snel zullen ze leren dat het leuker is om op speelgoed te bijten in plaats van op jou.
Probeer puppy socialisatielessen
Het bijwonen van puppy socialisatielessen is ook een nuttig (en cruciaal!) onderdeel van de opvoeding van je puppy. Hier leren puppy’s hoe ze de lichaamstaal van andere honden kunnen lezen, bijtremming en hoe ze kunnen communiceren met een breed scala aan pups van dezelfde leeftijd.
Puppylessen bieden ook een gecontroleerde omgeving waarin ze kunnen leren van interacties met andere puppy’s wat acceptabel speelgedrag is en wat niet aanvaardbaar is.
Let op: Zorg ervoor dat als socialiseren is toegestaan in een lesomgeving, dat alle deelnemers daadwerkelijk puppy’s zijn. Honden met volwassen tanden mogen niet worden opgenomen.
Bijten en knabbelen bij volwassen honden
Het is veel gemakkelijker om bijtremming aan puppy’s te leren omdat hun kaken nog niet volledig ontwikkeld zijn. Anders zou je te maken hebben met een hond die hard genoeg kan bijten om blauwe plekken of schaafwonden te veroorzaken.
Als je je puppy geen bijtremming aanleert en ze geen geschikte voorwerpen geeft om op te kauwen, kunnen ze uitgroeien tot een enthousiaste adolescent die moeilijker te beheren is vanwege hun onvermogen om hun bijten te remmen.
Als je hond zijn volwassen tanden heeft en nog steeds hard genoeg bijt om pijn, gebroken huid of bloeding te veroorzaken, en geen van je methoden voor bijtremming werkt, neem dan contact op met een diergedragsdeskundige. Zij zijn allemaal gekwalificeerd om je te helpen.
Veel gestelde vragen over puppybijten
Op welke leeftijd stoppen puppy’s met bijten?
Puppybijten bereikt zijn hoogtepunt wanneer de puppy de overgang maakt van melktanden naar volwassen tanden, meestal rond de 12-13 weken oud. Alle volwassen tanden zijn meestal aanwezig tegen de leeftijd van 7 maanden. Op dat moment is het tanden krijgen geen factor meer en zou het bijtgedrag, met duidelijke en consistente reacties van mensen en andere honden, moeten beginnen af te nemen.
Maar sommige honden leren dat bijten werkt om bepaalde dingen te laten gebeuren. Als bijten is versterkt, zelfs per ongeluk, kan het langdurig doorgaan tot in de volwassenheid.
Let op: Als je puppy op geen enkel moment iets bijt, kan er iets mis zijn. Raadpleeg je dierenarts of een gedragsprofessional voor een evaluatie om eventuele mogelijke problemen te identificeren.
Hoe krijg ik mijn puppy zover dat hij stopt met bijten in mijn handen en voeten?
Omdat onze handen en voeten veel bewegen, kunnen ze snel dingen worden waar puppy’s graag achteraan gaan en in bijten. Om een puppy te laten stoppen met bijten:
- Speel altijd met je puppy met behulp van speelgoed, zodat er iets geschikts is waar ze mee kunnen spelen.
- Loop rustig zodat je voeten geen doelwit worden.
- Als je puppy je handen bijt tijdens het aaien, leid ze dan af naar iets waar je wel op mogen kauwen (bijvoorbeeld, kauwspeelgoed)
- Als de beten ook enige combinatie van vasthouden met druk, spanning in hun lichaam, diep gegrom en/of schudden van hun hoofd van links naar rechts omvatten, neem dan contact op met een diergedragsdeskundige.
Hoe stop ik mijn puppy van het bijten in mijn enkels als ik loop?
Als je puppy in je enkels bijt, probeer dan een trekspelletje over de vloer te slepen zodat ze daarop richten. Een andere manier om puppybijten te stoppen, is om de puppy aan te moedigen je te volgen terwijl hij omhoog kijkt, terwijl je het gedrag beloont met voedsel. Dit kan ook dienen als basis voor het aanleren van je puppy om aan een losse lijn te lopen.
Als je puppy lijkt te reageren en toch blijft bijten, kunnen ze overdreven moe zijn. Zet ze in hun bench of aangewezen rustplek met een traktatie om ze aan te moedigen een dutje te doen.
Conclusie
Het is volkomen normaal voor puppy’s om te bijten als ze jong zijn, omdat dit een belangrijk onderdeel is van hun ontwikkeling en spelgedrag. Begrijpen waarom ze bijten en hoe je hiermee moet omgaan, is essentieel voor een gezonde relatie met je nieuwe huisgenoot. Het stoppen van puppybijten vereist geduld, positieve versterking en consistentie. Door het bieden van geschikt speelgoed, het vermijden van harde correcties en het mogelijk bijwonen van puppy socialisatielessen, kun je je puppy helpen om op een gezonde manier te leren bijten en spelen. Het is een investering in hun toekomstige gedrag en jouw gemoedsrust. Onthoud dat elke puppy anders is, dus wees geduldig en begripvol terwijl je samen groeit en leert.