Puppy kauwt op voorwerp vanwege het tandenwisselperiode

Wanneer gaat mijn puppy tanden wisselen?

Puppy’s lijken op sommige manieren op menselijke baby’s. Ze hebben allebei veel rust nodig (behalve ‘s nachts wanneer je diep slaapt), hebben een grote eetlust, moeten vaak plassen en poepen, en maken de tandenwisselperiode door.

Hoewel puppy’s tanden wisselen een natuurlijk proces is, is het handig om te weten wat je kunt verwachten. We zijn hier om je door het hele proces te begeleiden, tips te geven die door dierenartsen worden aanbevolen om je nieuwe puppy zo comfortabel mogelijk te laten voelen, en gedrag en symptomen aan te wijzen die mogelijk dierenartsaandacht vereisen. Zoals altijd, praat met je dierenarts als je vragen hebt of als iets abnormaal lijkt.

Hebben honden melktanden?

Honden hebben net als wij twee sets tanden, permanente volwassen tanden en puppytanden, ook wel melktanden genoemd. Puppy’s hebben 28 tanden terwijl volwassen honden 42 tanden hebben, 20 aan de bovenkant en 22 aan de onderkant, zegt Dr. Jerry Klein, hoofddierenarts bij de American Kennel Club. Mensen hebben als baby’s 20 tanden en als volwassenen 32 tanden.

Puppytanden beginnen door te komen rond 3 weken oud en zijn volledig zichtbaar rond 6 weken, zegt Dr. Katie Pagan, een dierenarts bij Heart + Paw in Fells Point, Maryland. Ze beginnen die melktanden te verliezen tussen de 12 en 13 weken oud, en tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, hebben ze al hun melktanden verloren.

Hoewel er verschillen zijn in het aantal en het uiterlijk van de twee tandensets, hebben beide sets dezelfde functies, zegt Dr. Donnell Hansen, een dierenarts bij BluePearl Veterinary Partners in Eden Prairie, Minnesota. “Sommige tanden zijn ontworpen om te grijpen, sommige om vast te houden, sommige om te snijden en sommige om te malen. Het hele scala aan tanden is aanwezig bij de melktanden en de volwassen tanden.”

Puppytanden zijn veel scherper dan volwassen tanden. “Als je ooit een puppy hebt gehad, zul je merken dat hun tanden extreem scherp en naaldachtig zijn,” zegt Pagan.

Wanneer verliezen puppy’s hun melktanden?

Klein zegt dat puppy’s beginnen met het verliezen van hun melktanden rond 3 maanden oud, meestal beginnend met de snijtanden.

“Op 4-5 maanden leeftijd zouden de meeste melktanden eruit moeten zijn en beginnen de kiezen door te komen. Tegen 6 maanden leeftijd zouden alle melktanden eruit moeten zijn en zouden de meeste volwassen tanden op hun plek moeten zitten,” zegt Klein.

Hond kauwt op tak vanwege tandenwisselperiode

Hoe zien de tanden van puppy’s eruit als ze uitvallen?

Melktanden zijn klein, fragiel en vaak moeilijk te vinden wanneer ze uitvallen, zegt Pagan. “De meeste eigenaren merken zelfs niet op dat [hun puppy] een tand heeft verloren. Ze kunnen op de grond vallen, of puppy’s slikken ze in, wat geen probleem veroorzaakt.”

Melktanden worden meestal niet verkleurd wanneer ze uitvallen, zegt Hansen. “Hoewel ze soms hun glans kunnen verliezen voordat ze uitvallen, kan een verkleurde melktand geïnfecteerd of dood zijn en moet worden beoordeeld door een dierenarts.”

Verschilt het tandjes krijgen per hondenras?

Kleinere hondenrassen zoals Chihuahua’s en Yorkshire Terriërs staan erom bekend dat ze achtergebleven melktanden ontwikkelen. Dit betekent dat de puppytanden ofwel later uitvallen dan normaal of helemaal niet uitvallen, zegt Pagan.

Achtergebleven melktanden kunnen leiden tot malocclusie, waarbij tanden scheef komen te staan. “Er zouden nooit twee tanden op dezelfde plek moeten zijn”, zegt Hansen.

Rond de leeftijd van 6 maanden zou het volledige tandjeskrijgen proces voltooid moeten zijn en moeten eventuele ontbrekende, misvormde of abnormaal geplaatste tanden worden onderzocht. “Verstrikte tanden en afwijkende beet (malocclusies) kunnen een groot probleem zijn en zijn veel gemakkelijker te behandelen als ze op tijd worden ontdekt”, zegt Hansen.

Puppy Tandjes Krijgen Tijdlijn en Schema

Hoewel het kan verschillen, duurt het hele proces van tandjes krijgen, vanaf het moment dat de puppytanden beginnen te groeien tot de volledige ontwikkeling van de blijvende tanden, meestal ongeveer vier tot zes maanden, zegt Klein. Het volgt over het algemeen dit patroon:

Puppy tandjes krijgen schema

puppy tandjes krijgen schema van geboorte t/m 7 maanden

Gedrag dat je kunt verwachten van een puppy die tandjes krijgt

Tijdens het tandjes krijgen van een puppy zul je waarschijnlijk merken dat ze meer bijten en kauwen. “Het is normaal dat ze willen knagen aan de hoek van je bank, dus het is belangrijk om de toegang tot ongeschikte kauwspeeltjes te voorkomen en ze te sturen naar geschikte keuzes,” zegt Hansen.

Sommige puppy’s kunnen pijn hebben, zich een beetje neerslachtig voelen en hoewel zeldzaam, kunnen ze zelfs een lichte koorts krijgen op het hoogtepunt van het tandjes krijgen, zegt Hansen. “De meeste puppy’s vertonen geen symptomen, maar af en toe kan een puppy zich behoorlijk beroerd voelen tijdens het tandjes krijgen.”

Symptomen van tandjes krijgen bij puppy’s

Hoewel het krijgen van tandjes bij puppy’s meestal een probleemloos proces is, kunnen sommige honden de volgende symptomen vertonen:

  • Toenemend kauwen
  • Pijn en ongemak
  • Rode of opgezwollen tandvlees
  • Lusteloosheid

Toenemend kauwen

Wanneer de tandjes van een puppy beginnen uit te vallen, zul je waarschijnlijk merken dat je hond steeds meer kauwt en bijt, zegt Pagan. “Soms kan een baasje een druppeltje bloed opmerken in de voerbak of op een speeltje, maar over het algemeen gaat het goed tijdens het tandjes krijgen.”

Pijn en ongemak

Net zoals bij baby’s kan het krijgen van tandjes moeilijk zijn voor puppy’s, zegt Hansen. “Zoals we weten bij onze pijnlijke spieren, verlicht druk de pijn. Dus net zoals baby’s graag aan de kettingen van hun moeder knabbelen, geldt dit ook voor puppy’s. Puppy’s onderzoeken niet alleen alles met hun mond, maar ze zijn ook erg gevoelig als er tandjes doorkomen.”

Rode of opgezwollen tandvlees

Honden kunnen bultachtige zwelling op hun tandvlees ontwikkelen wanneer hun volwassen tanden doorkomen, zegt Hansen.

Lusteloosheid

Een blije, gezonde puppy heeft meestal geen interventie nodig, zegt Klein. “Als een puppy echter aarzelt om te spelen of te eten, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts. Hoewel het te maken kan hebben met tandjes krijgen, is het het beste om ervoor te zorgen dat er niets anders medisch mis is met de puppy.”

Hoe je een puppy kunt helpen bij het krijgen van tandjes

Hoewel het krijgen van tandjes bij een puppy een natuurlijk proces is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het ongemak van je hond te verlichten.

Geef kauwspeeltjes

Puppy’s die tandjes krijgen, houden ervan om te kauwen, wat ook helpt bij het proces, zegt Klein. “Het is altijd aan te raden om genoeg geschikte kauwspeeltjes te hebben tijdens deze belangrijke (en soms destructieve) fase.”

puppy kauwt op speeltje vanwege tandewisselperiode

Vermijd speeltjes die te hard zijn

Sommige kauwspeeltjes die als geschikt worden beschouwd, kunnen tijdens het tandjes krijgen te hard zijn voor puppy’s, zegt Hansen. “Dingen zoals botten en harde kauwspeeltjes staan erom bekend tanden te breken en kunnen het beste vermeden worden. Kies liever iets dat een beetje meegeeft. Je duimnagel moet erin kunnen drukken.”

Probeer bevroren lekkernijen aan te bieden

Bevroren lekkernijspeeltjes werken erg goed bij het tandjes krijgen, zegt Pagan. “Mijn favoriet is een bevroren Kong gevuld met pindakaas.”

Let op

Laat een puppy nooit zonder toezicht met kauwbare voorwerpen voor langere tijd, zegt Klein. “Ze zouden stukjes vreemd materiaal kunnen inslikken die in de keel, maag of darmen kunnen blijven steken. Dit geldt vooral voor sokken en lappen.”

Blijf positief

Alles in de puppytijd moet positief zijn, zegt Hansen. “Geef ze veel toegang tot geschikte speeltjes, voorkom dat ze in de problemen komen (het is beter om een ​​klein barrièresysteem op te zetten om kauwen op de eettafel te voorkomen dan ze te berispen voor gedrag dat normaal is voor hen, bijvoorbeeld), en leid ze af met spelen of een wandeling.”

Begin vroeg met goede gewoonten

Laat nieuwe puppy’s wennen aan het aanraken en vasthouden van hun mond en lippen, zegt Klein. “Begin door lichtjes over het tandvlees te wrijven en til dan voorzichtig hun lippen op. Door dit op jonge leeftijd te doen, wennen ze makkelijker aan de juiste gebitsverzorging door jou en je dierenarts.”

Als je ongewone symptomen opmerkt of twijfelt of een gedrag of symptoom normaal is, is het altijd een goed idee om met je dierenarts te praten.

Conclusie

Het is normaal dat puppy’s tandjes krijgen, maar je kunt wel helpen om hun ongemak te verlichten. Geef ze geschikte kauwspeeltjes om op te bijten en vermijd te harde speeltjes die hun tanden kunnen beschadigen. Bevroren lekkernijen, zoals een bevroren Kong gevuld met pindakaas, kunnen ook verlichting bieden. Zorg ervoor dat je puppy nooit zonder toezicht kauwbaar materiaal heeft, om te voorkomen dat ze iets inslikken. Blijf positief en geef ze voldoende afleiding met speelgoed en activiteiten. Begin al vroeg met het aanleren van goede gewoonten, zoals het laten wennen aan het aanraken van hun mond en lippen. Raadpleeg altijd je dierenarts als je ongewone symptomen opmerkt of twijfelt over het gedrag van je puppy.

Bronnen

  1. Paula Fitzsimmons (30 maart, 2022) When Do Puppies Kose Their Baby Teeth? Great Pet Care
    When Do Puppies Lose Their Baby Teeth? | Great Pet Care
  2. Liz Donovan (30 april 2021) A Timeline of Puppy Teething. American Kennel Club
    Puppy Teething Timeline — How Long Does Puppy Teething Last? (akc.org)
  3. Mallory Kanwal (7 februari, 2023) Everything You Need to Know About Puppy Teething. PetMD
    When Do Puppies Stop Teething? Everything to Know About Puppy Teething | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *