hond voelt zich niet goed ivm wormen

Het idee van wormen in onze honden is altijd vervelend. Niemand wil nadenken over enge beestjes die de interne organen van hun hond besmetten. Maar het begrijpen van de risico’s, symptomen en behandelingsmogelijkheden voor wormen bij honden is een belangrijk onderdeel van verantwoord hondenbezit.

“Er kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan als wormen bij honden onbehandeld blijven,” zegt Dr. Jerry Klein, de belangrijkste dierenarts van AKC. “Wormen kunnen worden opgepikt uit de ontlasting van jouw hond en besmette grond. Ze kunnen andere honden infecteren en in sommige gevallen kunnen mensen bepaalde soorten wormen oplopen. Daarom is het belangrijk dat je altijd de ontlasting van jouw hond zorgvuldig opruimt.”

Er zijn vier belangrijke soorten wormen die vaak voorkomen bij huishonden: spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Leer wat je moet weten over wormen bij honden om je hond veilig te houden.

Symptomen van honden met wormen

Hoewel elke parasiet honden anders beïnvloedt, zijn er enkele algemene waarschuwingssymptomen waar hondeneigenaren van op de hoogte moeten zijn. Darmparasieten kunnen veroorzaken:

Spoelwormen

Spoelwormen zijn enkele van de meest voorkomende darmparasieten bij honden. Er zijn twee soorten spoelwormen bij honden: Toxocara canis (T. canis) en Toxascaris leonina. T. canis komt vaker voor bij puppy’s en kan ook worden overgedragen op mensen.

Veel puppy’s worden geboren met spoelwormen die ze krijgen van hun moeder. Daarom is het van vitaal belang dat pasgeboren puppy’s de juiste diergeneeskundige zorg krijgen. Spoelwormen worden gediagnosticeerd door middel van een ontlastingsmonster en worden behandeld met ontwormingsmedicijnen. Als ze onbehandeld blijven, kunnen spoelwormen leiden tot slechte groei en in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

Een zeldzame soort spoelworm die honden kan infecteren, is de wasbeer-spoelworm, Baylisascaris procyonis (B. procyonis), die voorkomt in delen van Noord-Amerika. Honden kunnen besmet raken door het inslikken van besmette eieren of andere geïnfecteerde dieren zoals knaagdieren, konijnen en vogels. Volgens de Merck Veterinary Manual is het vanwege het potentieel voor de verspreiding van de eieren van B. procyonis van dieren naar mensen belangrijk om infecties bij honden tijdig te diagnosticeren en onmiddellijk de juiste behandeling toe te dienen.

Lintwormen

Lintwormen zijn een darmparasiet die honden krijgen door besmette vlooien te eten of door wilde dieren te consumeren die zijn besmet met lintwormen of vlooien. Zodra de hond de vlo opeet, komt het lintwormei uit en hecht het zich aan de darmwand van de hond. Dipylidium caninum is het meest voorkomende type lintworm bij honden. Het kan van vlooien op honden worden overgedragen, wat nog een reden is om vlooienpreventie serieus te nemen.

Besmette honden kunnen segmenten van lintwormen in hun ontlasting uitscheiden. Deze kunnen zichtbaar zijn en lijken op kleine stukjes rijst. Soms kunnen aangetaste honden over de grond schuren met hun achterwerk. Als je tekenen in de ontlasting van je hond ziet of merkt dat je hond zich schuurt, breng dan een ontlastingsmonster naar je dierenarts voor diagnose.

Als je dierenarts eieren of lintwormsegmenten vindt, krijgt je hond een behandelingsregime om de lintwormen te bestrijden. Een medicijn wordt oraal of door injectie toegediend. De behandeling omvat ook het verwijderen van eventuele vlooien bij je hond en in je huiselijke omgeving.

Haakwormen

Haakwormen zijn darmparasieten die bloedarmoede veroorzaken bij honden en fataal kunnen zijn voor puppy’s als ze onbehandeld blijven. Verschillende soorten haakwormen kunnen honden aantasten. Ze zijn erg klein (ongeveer 1 centimeter), maar nemen grote hoeveelheden bloed op wanneer ze zich aan de darmwand van de hond hechten.

Je hond kan haakwormen krijgen door het inslikken van haakwormlarven uit de omgeving of, in het geval van Ancylostoma caninum, kunnen de besmettelijke larven van een teef via haar melk naar haar puppy’s worden overgedragen. Besmette honden kunnen honderden microscopische eieren in hun ontlasting uitscheiden, waar ze uitkomen en enkele maanden in de grond kunnen overleven. Een hond kan de besmette grond eten of ervan likken vanaf de onderkant van zijn poten, of besmette hondenpoep besnuffelen. Mensen kunnen ook besmet raken met haakwormen.

Haakwormen worden gediagnosticeerd met een microscopisch onderzoek van een ontlastingsmonster, dat fecale flotation wordt genoemd. Hierbij wordt de ontlasting gemengd met een oplossing die ervoor zorgt dat de haakwormeieren naar de oppervlakte drijven. Honden worden behandeld met ontwormingsmedicijnen, meestal tweemaal – om de volwassen wormen te vangen en vervolgens twee tot vier weken later om de nieuw ontwikkelde wormen te vangen.

Haakworm, die zich mogelijk in een hond kan bevinden.

Zweepwormen

Zweepwormen zijn een soort wormen bij honden die in het blinde darm (het begin van de dikke darm) en de dikke darm leven, waar ze hun eieren in de ontlasting van de hond afgeven. Honden krijgen zweepwormen door het inslikken van besmet materiaal, zoals aarde, voedsel, water, ontlasting of dierlijk vlees.

De eieren kunnen tot vijf jaar overleven in geschikte omgevingen (warm en vochtig), wat een van de redenen is waarom het direct opruimen na je hond zo belangrijk is voor de algemene hygiëne en gezondheid.

Zweepwormen veroorzaken niet noodzakelijk symptomen bij milde gevallen. Maar in ernstige gevallen kunnen ze leiden tot ontsteking, gewichtsverlies, diarree en soms bloedarmoede. Je dierenarts kan je hond diagnosticeren op zweepwormen met een ontlastingsmonster en zal een behandelingsplan voorschrijven dat geschikt is voor de behoeften van je hond – vaak zijn drie maandelijkse behandelingen nodig. Zweepwormeieren zijn niet zo gemakkelijk te vinden in alle ontlastingsmonsters en fout-negatieve resultaten zijn niet ongewoon, daarom worden herhaalde ontlastingsonderzoeken aanbevolen als je hond tekenen van bloed in zijn ontlasting vertoont.

Hoe wormen te diagnosticeren

Hoewel lintwormen zichtbaar kunnen zijn in de ontlasting van de hond, moeten andere soorten darmparasieten meestal worden gediagnosticeerd door op zoek te gaan naar eieren via het microscopisch onderzoek van een ontlastingsmonster. Als je hond een van de hierboven genoemde symptomen vertoont, zal je dierenarts je vragen om een ontlastingsmonster mee te nemen zodat wormen als oorzaak kunnen worden gedetecteerd of uitgesloten. Zelfs als er geen symptomen zijn, is het verstandig om een ontlastingsmonster naar je dierenarts te brengen tijdens de jaarlijkse controle van je hond.

Je dierenarts kan ontwormingsmedicijnen aanbevelen om verschillende soorten darmparasieten en hartwormen te behandelen, evenals preventieve medicijnen. Omdat puppy’s vatbaar zijn voor het krijgen van wormen van hun moeders, moeten ook zij regelmatig hun ontlasting laten testen.

“Samengevat bieden preventie, regelmatige tests, vlooienbestrijding en hygiëne de beste aanpak om ernstige gevolgen voor je hond als gevolg van wormen te voorkomen,” adviseert Dr. Klein.

Wat te doen als je vermoedt dat je hond wormen heeft

Als je vermoedt dat je hond wormen heeft, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Negeer de symptomen niet, zelfs als ze mild lijken. Contacteer je dierenarts en bespreek je zorgen. Je dierenarts zal je begeleiden bij het verzamelen van een ontlastingsmonster voor analyse. Op basis van de resultaten zal de dierenarts het juiste behandelingsplan voor je hond opstellen. Vergeet niet dat vroegtijdige detectie en behandeling essentieel zijn om ernstige complicaties te voorkomen.

Blijf ook alert op preventie. Praat met je dierenarts over geschikte preventieve maatregelen tegen wormen en volg het aanbevolen schema voor ontworming en vaccinaties. Door de gezondheid van je harige vriend nauwlettend in de gaten te houden en regelmatig veterinaire zorg te zoeken, kun je ervoor zorgen dat je hond een gelukkig en wormvrij leven leidt.

Conclusie

Het begrip van de risico’s, symptomen en behandelingsmogelijkheden voor wormen bij honden is van cruciaal belang voor verantwoord hondenbezit. Worminfecties kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze onbehandeld blijven. Het is essentieel om alert te zijn op symptomen, zoals diarree, braken, gewichtsverlies, en bloed in de ontlasting, en onmiddellijk actie te ondernemen als je vermoedt dat je hond wormen heeft. Regelmatige veterinaire controles zijn ook van vitaal belang om potentiële infecties vroegtijdig te detecteren en het juiste behandelingsplan op te stellen. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals ontworming en vlooienbestrijding, kun je ervoor zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt. Samengevat bieden preventie, regelmatige tests, vlooienbestrijding, en hygiëne de beste aanpak om ernstige gevolgen voor je hond als gevolg van wormen te voorkomen. Het welzijn van je harige metgezel staat voorop, en het begrijpen en beheren van worminfecties is een belangrijk aspect van zorgzaam hondenbezit.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *