Een EHBO koffer en thermometer om koorts bij honden waar te nemen.

Je bent waarschijnlijk bekend met de methode die veel hondeneigenaren gebruiken om koorts bij honden te bepalen, voel aan zijn neus. Als deze nat en koud is, is het in orde. Als deze warm en droog is, heeft hij waarschijnlijk koorts. Simpel, toch? Er is niets mis met het gebruik van deze ouderwetse methode, maar soms is het iets ingewikkelder en is de neustest vaak niet voldoende voor een nauwkeurige beoordeling van de aanwezigheid van koorts.

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond?

In tegenstelling tot mensen, die een normale lichaamstemperatuur hebben tussen de 36,4 en 37,8 graden Celsius, heeft een hond een hogere normale lichaamstemperatuur. Deze ligt tussen de 37,5 en 39,2 graden Celsius. Je kunt de temperatuur van je hond meten met een dieren thermometer. Nu we weten wat normaal is, laten we kijken naar de tekenen die aangeven dat de temperatuur van onze hond te hoog is en koorts heeft.

Wat zijn de symptomen van koorts bij een hond?

Je hond kan je niet vertellen wanneer hij koorts heeft, dus je moet jezelf vertrouwd maken met de symptomen die kunnen duiden op koorts. Hier zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Rode ogen
  • Lusteloosheid/gebrek aan energie
  • Warme oren
  • Warme, droge neus
  • Rillen
  • Verminderde eetlust
  • Hoesten
  • Braken
Hond ligt met koorts op bed en temperatuur wordt gemeten

Wat veroorzaakt koorts bij honden?

Een infectie of ontsteking kan koorts veroorzaken bij huisdieren, omdat hun lichaam het probeert te bestrijden. Deze kunnen intern of extern zijn en omvatten onder andere:

– Een geïnfecteerde beet, krab of snee
Oorontsteking
– Urineweginfectie
– Geïnfecteerde of abcesvormende tand
– Een aanhoudende bacteriële of virale ziekte
– Infectie van organen, zoals nieren of longen

Inname van giftige stoffen kan ook koorts veroorzaken. Deze omvatten:

Giftige planten
– Antivries
– Menselijke medicijnen
– Menselijk voedsel dat giftig is voor honden, zoals de kunstmatige zoetstof xylitol

Als je denkt dat je hond een giftige stof heeft ingenomen, neem dan contact op met de dierenarts.

Het is niet ongewoon dat huisdieren (en mensen) een lichte koorts ervaren 24-48 uur na een vaccinatie. Dit is meestal niet gevaarlijk en verdwijnt na een dag of zo, maar houd de situatie in de gaten.

Hoe meet je de lichaamstemperatuur van je hond?

Hoewel het misschien niet de meest prettige ervaring is die jij en je hond samen zullen hebben, kan je de temperatuur nauwkeurig meten met een rectale of oorthermometer. Tegenwoordig zijn er digitale thermometers speciaal voor huisdieren verkrijgbaar. Je zou er een moeten hebben in je EHBO-kit voor je hond. Hiermee kan je de temperatuur van je hond binnen 60 seconden registreren, waardoor zijn (en jouw) ongemak wordt verminderd.

Bij een rectale thermometer moet je deze eerst smeren met vaseline of babyolie. Steek het zachtjes ongeveer 2,5 cm in de anus van je hond en verwijder het zodra je een meting hebt.

Oorthermometers zijn minder invasief, maar nog steeds een betrouwbare manier om de temperatuur van je hond te meten. Het meet de infraroodwarmtegolven die worden uitgezonden vanuit het gebied rondom het trommelvlies. De thermometer wordt diep in de horizontale gehoorgang geplaatst om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Oorthermometers zijn meestal iets duurder, maar je hond zal het waarderen dat je bereid bent om een paar extra euro’s uit te geven. Lees alle instructies zorgvuldig door. Gebruik geen glazen thermometer.

De temperatuur van de hond wordt gemeten met een rectale thermometer

Wanneer moet je met je hond naar de dierenarts gaan?

Een hond wordt beschouwd als koortsig wanneer zijn temperatuur 39 graden Celsius of hoger bereikt. Als dit het geval is, is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Een temperatuur van 41 graden Celsius of hoger kan de organen van het huisdier beschadigen en kan fataal zijn, wacht dus nooit tot het zover komt.

Eenmaal bij de dierenarts kan het lastig zijn om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Je dierenarts heeft waarschijnlijk een medische geschiedenis van je hond met informatie over vaccinaties, operaties, allergieën, medicijnen en eerdere ziektes. Maar de dierenarts moet mogelijk ook op de hoogte zijn van recente fysieke verwondingen, het innemen van planten of andere gifstoffen, insectenbeten, enzovoort. Het is ook handig om te noteren wanneer je voor het eerst koorts opmerkte.

Na een lichamelijk onderzoek kan je dierenarts routinematige laboratoriumtests bestellen, zoals urinetests, bloedonderzoeken of een biochemisch profiel. Deze kunnen nuttige informatie bieden over een onderliggende aandoening of infectie. In geval van een infectie kan je hond medicijnen voorgeschreven krijgen. Er kan ook meer specifiek onderzoek nodig zijn.

Soms kan de oorzaak van de koorts niet worden vastgesteld. Dierenartsen gebruiken zelfs een acroniem hiervoor: FUO (koorts van onbekende oorsprong).

Hoe verlaag je de koorts van een hond?

Om de koorts van een huisdier te verlagen – vanaf 39 graden Celsius – breng je eerst koel water aan rond zijn poten en oren. Je kunt een vochtige handdoek of doek gebruiken, of een koelvest voor honden. Blijf zijn temperatuur in de gaten houden en stop met het aanbrengen van water zodra de temperatuur onder de 39 graden daalt. Probeer hem wat water te laten drinken. Je moet je hond nog steeds nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat zijn koorts niet terugkeert en overweeg de dierenarts te bezoeken als hij andere symptomen vertoont.

Conclusie

Kortom, hoewel het voelen aan de neus van je hond een handige methode kan zijn om te bepalen of hij koorts heeft, is het niet altijd voldoende om een nauwkeurige beoordeling te geven. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 37,5 en 39,2 graden Celsius en symptomen zoals rode ogen, lusteloosheid en verminderde eetlust kunnen wijzen op koorts. Infecties, ontstekingen en het innemen van giftige stoffen kunnen allemaal koorts veroorzaken bij honden. Het meten van de lichaamstemperatuur van je hond kan worden gedaan met een rectale thermometer of een oorthermometer. Suppdog’s probiotics+ kan ook helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem van je hond, waardoor hij beter bestand is tegen infecties en een gezonde lichaamstemperatuur behoudt. Als de temperatuur van je hond 39 graden Celsius of hoger is, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de koorts vast te stellen, en behandeling met medicijnen kan nodig zijn. Om de koorts van je hond tijdelijk te verlagen, kun je koel water aanbrengen rond zijn poten en oren, maar blijf zijn temperatuur in de gaten houden en bezoek de dierenarts als hij andere symptomen vertoont.

Bronnen

  1. Staff, A. (2021). Fever in Dogs: Causes, Signs, and Treatment. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-fever-and-temperature/
  2. The diagnostic approach to fever of unknown origin in dogs. (2009, January 1). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19241353/
  3. Causes, diagnostic signs, and the utility of investigations of fever in dogs: 50 cases. (2012, May 1). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23115365/
  4. PetMD Editorial. (2022). Q Fever in dogs. PetMD. https://www.petmd.com/dog/conditions/neurological/c_multi_q_fever
  5. Dacvim, C. M. M. D. (2023). How to tell if your dog has a fever and what to do about it. www.petmd.com. https://www.petmd.com/dog/care/why-do-dogs-get-fevers

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *