Voordat je overweegt om een hond aan te schaffen, is het belangrijk om goed na te denken of het past bij je levensstijl en of je begrijpt wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn. Het is namelijk geen korte termijn beslissing en het zou erg triest zijn als je later beseft dat het niet lukt en je de hond naar een asiel moet brengen. In deze blog gaan we het hebben over 5 hondenweetjes. lees verder om erachter te komen welke dit zijn!

5 Hondenweetjes

Een hond is een roedeldier

Een hond is van nature een sociaal dier en is gewend om in groepsverband te leven, 24 uur per dag. Hoewel de meeste honden kunnen leren om enkele uren alleen te zijn, is het belangrijk om te beseffen dat een hond hier nooit echt aan zal wennen en het met mate zou moeten gebeuren. Als je werkt en je hond gedurende de dag alleen thuis zou moeten zijn, is het af te raden om een hond aan te schaffen.

Of een hond kan plassen of poepen hangt af van jou

Een hond is volledig afhankelijk van zijn eigenaar om te kunnen plassen en poepen. Honden hebben de neiging om hun eigen leefruimte niet te bevuilen en zullen het zo lang mogelijk ophouden. Maar alleen omdat een hond in staat is om dit te doen, betekent dit niet dat hij het als prettig ervaart. Stel je bijvoorbeeld voor dat je ergens bent en je niet naar het toilet kan. In het begin is dat misschien nog wel te doen, maar hoe langer het duurt, hoe meer stress je zult ervaren. Voor honden geldt hetzelfde, dus het is belangrijk om je hond niet langer dan 4 uur alleen te laten.

Voordat je een hond aanschaft, is het dus goed om na te denken of je in situaties waarin je wat langer van huis bent, iemand in je omgeving hebt die voor je hond kan zorgen en hem kan uitlaten.

Honden zijn conflict vermijdende dieren

Honden zijn van nature conflict vermijdend. Dit betekent dat ze het niet fijn vinden als we op hen mopperen, hen voortdurend beperken, corrigeren of straffen. Het behandelen van honden op deze manier zal hun functioneren niet verbeteren. Hoewel het gedrag dat je niet prettig vindt op dat moment kan stoppen, zal dit de relatie tussen jou en je hond niet ten goede komen. In plaats van als eerste te denken aan training en gehoorzaamheid, is het beter om te denken aan zorg en aandacht voor je hond

Honden zijn sociale slapers

Honden zijn van nature sociale dieren en hebben behoefte aan gezelschap, ook wanneer het op slapen aankomt. Het is daarom belangrijk dat honden de mogelijkheid hebben om in de buurt van hun familie te slapen, vooral ‘s nachts. Het alleen laten van honden tijdens het slapen kan leiden tot slaapproblemen en een gebrek aan kwalitatief goede slaap, wat kan resulteren in een prikkelbaar humeur. Het is dus aan te raden om honden de keuze te geven om dicht bij hun familie te slapen, zodat ze zich veilig en geborgen voelen en kunnen genieten van een goede nachtrust.

Honden zijn jachtdieren

Honden hebben van nature een jachtinstinct, wat betekent dat ze er goed in kunnen worden om achter van alles aan te rennen wanneer ze de kans krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat instinctief gedrag niet gestopt kan worden door het simpelweg te negeren, corrigeren of door de hond terug te roepen en te belonen.

Bij het kiezen van een hondenras is het daarom van belang om rekening te houden met de mate van jachtpassie die het ras heeft. Het is belangrijk om uit te zoeken waar de hond oorspronkelijk voor gefokt is en of dit past bij jouw specifieke situatie. Als je bijvoorbeeld een veedrijver kiest die erom bekend staat dat hij het vee in de hakken bijt, moet je niet verbaasd zijn als deze hond in gebrek aan vee hetzelfde gedrag vertoont bij jouw kinderen die door het huis rennen.

Het is dus van groot belang om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een hond en om je te verdiepen in het specifieke ras en zijn natuurlijke gedragingen, zodat je de hond de juiste omgeving en training kunt bieden om zijn instinctieve gedrag te kanaliseren.

Wat moet je een hond kunnen bieden in het leven?

Als je overweegt om een hond in je leven op te nemen, is het belangrijk om je bewust te zijn van de basisbehoeften van honden. Deze behoeften omvatten onder andere eten, drinken, rust, toegang tot een toilet, fysiek contact en onderdak. Deze basisbehoeften zijn essentieel om de fysieke gezondheid van de hond te waarborgen, met name in het geval van puppy’s.

Naast deze basisbehoeften hebben honden ook andere behoeften die belangrijk zijn voor hun welzijn. Zo hebben honden bijvoorbeeld behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om gezond en gelukkig te blijven. Dit kan onder andere worden bereikt door regelmatig met de hond te wandelen en te spelen, en door het aanbieden van speelgoed en puzzelspelletjes.

Daarnaast hebben honden ook behoefte aan sociaal contact, zowel met hun eigenaar als met andere honden. Dit kan worden bereikt door middel van positieve interacties met de eigenaar, en door regelmatig deel te nemen aan hondentrainingen en sociale activiteiten.

Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de basisbehoeften en welzijnsbehoeften van honden voordat je besluit om er een in je leven op te nemen. Door aan deze behoeften te voldoen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond, gelukkig en goed verzorgd is.

Conclusie

Voordat je overweegt om een hond aan te schaffen, is het cruciaal om goed na te denken of het past bij je levensstijl en of je begrijpt wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn. Het is essentieel om rekening te houden met het feit dat een hond een roedeldier is, afhankelijk is van zijn eigenaar voor zindelijkheid, conflict vermijdend gedrag vertoont, sociale slaapgewoonten heeft en jachtdieren zijn. Het is van groot belang om je te verdiepen in het specifieke ras en zijn natuurlijke gedragingen, zodat je de hond de juiste omgeving en training kunt bieden. Het welzijn van de hond moet altijd voorop staan bij het nemen van de beslissing om een hond aan te schaffen.

Bronnen

  1. Hunting Dogs – PubMed (nih.gov)
    Auteur: Marcella Ridgway
  2. Should I Let My Dog Sleep With Me? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Stephanie Gibeault

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *