Leestijd: 4 min.

Heb je problemen met het uitlaten van je hond, omdat hij niet aan de lijn wil lopen? Of blijft hij stilstaan en wil hij niet verder lopen? Maak je geen zorgen, hondenbaasjes. In deze blog leer je waarom je hond misschien weigert om met je mee te lopen en hoe je hem kunt helpen om weer in beweging te komen.

Na het lezen van dit artikel weet je
  • De oorzaken waarom je hond weigert om te lopen
  • Wat je moet doen als je hond niet wil lopen
  • Hoe je ervoor kan zorgen dat je hond in de toekomst wel wil lopen

Het kan frustrerend zijn als jouw hond tijdens het wandelen opeens stopt zonder duidelijke reden. Maar bij honden is het goed om te weten dat er altijd een reden is voor elk gedrag dat ze laten zien, of we dat nu begrijpen of niet. Dus wat kunnen de mogelijke redenen zijn dat een hond stopt met lopen en bewegen?

Hond weigert om te lopen

Ze zijn bang

Als je een puppy hebt die weigert om te lopen, kan dit komen omdat het instinct van een jonge hond is om zo dicht mogelijk bij huis te blijven. Het is een genetisch bepaald veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat puppy’s te ver weglopen. Naarmate ze ouder worden, zal het verlangen om dicht bij huis te blijven afnemen, maar houd in gedachten dat dit snel kan gebeuren, dus begin meteen met hun oproep-training!

Als je een volwassen hond hebt die weigert om te lopen, kan dit komen omdat ze bang zijn voor iets wat voor hen ligt of om hen heen en ze proberen om het te vermijden. Dit kan een andere hond, auto’s, iets wat eng uitziet wat in de wind waait, een hard geluid zoals donder, of een vreemde geur zijn. Probeer uit te vinden wat de trigger is als je hond ongemakkelijk lijkt als hij tijdens het wandelen stopt. Als je een asiel hond hebt, kan dit de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van hun weigering om te lopen en je zou misschien wat tijd moeten spenderen aan het uitzoeken wat ze bang maakt.

Ze voelen zich onprettig

Misschien voelen ze zich onprettig in hun halsband of tuigje en kan het te strak zitten zonder dat je het beseft. Het moet wel veilig zitten, maar je moet ook twee vingers comfortabel onder het tuigje/de halsband kunnen doen, anders is het te strak en kan het tegen de huid van je hond wrijven. Hetzelfde geldt voor eventueel beschermend uitrusting die ze misschien dragen (jas, laarzen voor koud weer, etc.).

Alternatief kan het zijn dat ze last hebben van spier- of botproblemen of zichzelf hebben bezeerd en dat aandacht van een dierenarts nodig heeft. Zoek naar tekenen; is het mogelijk dat ze terughoudend zijn om gewicht op hun poot te zetten? Hebben ze moeite met lopen? Als dit plotseling gedrag is en niet typisch voor je hond, is het zeker de moeite waard om hen door de dierenarts te laten nakijken.

Als je een grote pup hebt, kan het zijn dat ze groeipijn hebben omdat ze zo snel groeien en dat kan ervoor zorgen dat ze tijdens het wandelen stoppen.

Wanneer je hond slecht kan lopen door oude gewrichten, is er de Joint Care+ van Suppdog. De Joint Care+ helpt de gewrichten soepel te houden, herstelt kraakbeen, en zorgt ervoor dat je hond weer meer zin en energie heeft om te wandelen en te spelen.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Ondersteunt botten & gewrichten
  • Bevat de natuurlijke superfoods glucosamine en groenlipmossel
  • Helpt artritis & artrose te bestrijden

Ze willen iets doen

Je hond kan iemand anders of een andere hond willen begroeten en weigeren om verder te lopen totdat ze dat mogen doen. Als ze elke keer op dezelfde plek tijdens het wandelen stoppen, kan het zijn dat ze daar eerder iets leuks hebben gehad (een kruimel eten, een traktatie, of een lekkere geur!) en hopen dat het nog een keer gebeurt. Of ze willen misschien iets interessants bekijken, zoals het gedrag van een eekhoorn of vogel.

Ze willen niet weggaan

Als het probleem altijd opduikt als het tijd is om de wandeling van je hond te beëindigen, kan hun plotselinge weigering om verder te lopen komen omdat ze niet willen dat het plezier ophoudt! Je moet werken aan het positief belonen van hun gedrag met traktaties en lof als ze wel naar je toe komen door hun oproep-training te perfectioneren.

Dit kan ook andersom het geval zijn. Sommige honden houden er gewoon niet van om nat te worden of het koud te hebben, dus kunnen weigeren om te lopen vanwege de temperatuur, het feit dat het buiten nat is of omdat ze al te warm zijn.

Tip: Controleer in de zomermaanden de stoep met de achterkant van je hand. Als je je hand er niet langer dan 5 seconden op kunt houden, is het te heet voor de pootjes van je hond en te heet om buiten te zijn! Doe in plaats daarvan wat binnenshuis.

Hond wil niet lopen? Dit is wat je moet doen…

Ten eerste moet je bepalen wat je denkt dat ervoor zorgt dat je hond stopt met lopen en niet verder gaat. Zodra je begrijpt wat er aan de hand is, kun je verder gaan met het helpen van ze om vloeiender te lopen.

Neem gezonde, hoogwaardige traktaties mee op je wandeling

Als je hond zich goed gedraagt en loopt als hij opdracht krijgt of vrijwillig, geef hem dan lof en bied hem traktaties aan. Maar lok de hond niet met de traktaties, want anders kan het zijn dat hij weigert om te lopen tot hij er een krijgt! Geef traktaties alleen als hij loopt…

Als je vermoedt dat het om angst of onzekerheid gaat, investeer dan in training

Een ethische, betrouwbare hondengedragstrainer kan de training aanpassen aan de angst en de neigingen van de ras. Het is moeilijk om een hond aan te moedigen om niet bang te zijn voor iets wat bij hen angst heeft opgeroepen, dus zoek professionele hulp en training.

Dwing je hond niet door angstige situaties

Als je een trigger voor je hond op de weg vooruit ziet, zoek dan een nieuwe route om te lopen en minimaliseer de mogelijke reactie. Door een hond te dwingen door hun angst heen, help je hen niet voor ze langzaam hun zelfvertrouwen op een gecontroleerde manier hebben opgebouwd.

Begin met het oefenen van geduld

Raak niet boos op je hond omdat hij niet loopt. Dat leert hem alleen om bang te zijn van jou, omdat honden frustratie en/of discipline niet op dezelfde manier verwerken als mensen. Trek ook niet aan de lijn van je hond. Dat kan pijn doen en kan ervoor zorgen dat hij nog langer zijn hielen in het zand zet en weigert om te lopen.

Train thuis

Maak ze klaar voor wandelingen door thuis te trainen. Laat ze naast je zitten en geef dan een commando zoals “laten we gaan” en moedig ze aan om met je mee te lopen. Als ze dit doen, beloon ze dan met lof en een traktatie. Op deze manier leren ze het commando van tevoren, zodat ze moeten bewegen als ze worden verteld nadat ze zijn gestopt.

Bronnen

  1. Why Does My Puppy Refuse to Go on Walks? How to Train a Puppy to Walk (akc.org)
    Auteur:  Stephanie Gibeault

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *