Een hond die in een veld staat met grasaren om hem heen.

Grasaren, ook wel bekend als kruipertjes of “mean seeds,” kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken voor honden vanwege hun unieke structuur en de manier waarop ze zich aan een hond hechten. Deze grasaren hebben scherpe, weerhaakachtige uitsteeksels die ervoor zorgen dat ze gemakkelijk aan de vacht, huid of inwendige delen van een hond kunnen hechten. Dit kan leiden tot een reeks ernstige gezondheidsproblemen. Maar wat te doen als je hond grasaren heeft, en hoe gevaarlijk zijn ze precies?

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor honden?

Er zijn verschillende problemen wat veroorzaakt kan worden bij een hond door een grasaar, waaronder:

 • Infecties: Grasaren kunnen ernstige bacteriële infecties veroorzaken als ze in de huid of inwendige organen van een hond binnendringen. De scherpe puntjes van de grasaren fungeren als een transportmiddel voor bacteriën, wat kan leiden tot ontstekingen, zwelling, pusvorming en algemene ziekteverschijnselen.
 • Ademhalingsproblemen: Als een hond een grasaar inademt, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen. De grasaren kunnen vast komen te zitten in de luchtwegen, wat resulteert in symptomen zoals aanhoudend niezen, hoesten en zelfs kortademigheid. In ernstige gevallen kunnen grasaren in de longen terechtkomen, wat een levensbedreigende situatie vormt.
 • Oogletsel: Grasaren kunnen irritatie en letsel aan de ogen van een hond veroorzaken als ze in contact komen met deze gevoelige organen. Dit kan resulteren in roodheid, zwelling, afscheiding en ongemak voor het dier.
 • Pijn en ongemak: Grasaren die vast komen te zitten tussen de tenen, in de oren of in andere gevoelige gebieden van de hond veroorzaken vaak ernstige pijn, jeuk en ongemak. Dit kan leiden tot overmatig likken, krabben en onrustig gedrag.

Hoe kun je problemen door grasaren voorkomen?

Om problemen veroorzaakt door grasaren te voorkomen, is het belangrijk om proactief te handelen en preventieve maatregelen te nemen:

 • Houd je tuin grasvrij: Zorg ervoor dat je tuin vrij is van hoog gras, onkruid en grassen die grasaren kunnen bevatten, vooral tijdens het groeiseizoen van grasaren. Regelmatig maaien en onkruidverwijdering kan het risico verminderen dat je hond in contact komt met deze gevaarlijke zaden.
 • Trim het haar van je hond: Tijdens het seizoen waarin grasaren gedijen, zoals de lente en de zomer, kun je overwegen het haar van je hond korter te houden, vooral tussen de tenen en rond de oren. Dit maakt het moeilijker voor grasaren om zich vast te klampen en zich in de vacht te verbergen.
 • Vermijd gebieden met grasaren: Als je gaat wandelen, wandelingen maakt in de natuur of andere buitenavonturen onderneemt met je hond, vermijd dan gebieden waar je grasaren ziet groeien. Kies in plaats daarvan voor goed onderhouden paden en open velden zonder hoog gras.
 • Grasaren controleren: Na elke buitenactiviteit waarbij je hond in contact kan zijn gekomen met grasaren, inspecteer je je hond grondig. Dit betekent controleren tussen de tenen, in de oren, in de vacht en rond de ogen, neus en mond. Verwijder eventuele zichtbare grasaren met behulp van een borstel of pincet.
 • Zoek onmiddellijk medische hulp: Als je vermoedt dat je hond een ingebedde grasaar heeft of als je hond vreemde symptomen vertoont, zoals aanhoudend niezen, hoesten, ademhalingsproblemen of andere onverklaarbare gezondheidsproblemen, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. De dierenarts is getraind in het veilig verwijderen van grasaren en kan de nodige behandeling bieden om eventuele infecties te bestrijden.
Een poot waar verband om gedaan wordt na het hebben van een grasaar in de poot

Symptomen van grasaren bij honden

Om te begrijpen wanneer je hond mogelijk getroffen is door grasaren, is het belangrijk om op de volgende symptomen te letten:

 • Zwelling en pijn tussen de tenen: Als een graszaadje zich tussen de tenen van je hond heeft gehecht, kan dit leiden tot zwelling, pijn en mank lopen. Je hond kan ook aan het getroffen gebied likken of bijten.
 • Hoofdschudden en oorproblemen: Als een grasaar in het oor van je hond terechtkomt, kan dit leiden tot symptomen zoals overmatig hoofdschudden, oorpijn en oorontsteking. Soms kan je hond zelfs proberen de aar uit zijn oor te krabben.
 • Oogirritatie: Grasaren kunnen in het oog van je hond terechtkomen en leiden tot symptomen zoals roodheid, zwelling, afscheiding en jeuk. Je hond kan het aangedane oog wrijven of krabben.
 • Niesbuien en ademhalingsproblemen: Als een graszaadje wordt ingeademd, kan dit niesbuien en ademhalingsproblemen veroorzaken bij je hond. In sommige gevallen kunnen ze zelfs leiden tot hoesten en ernstige ademhalingsmoeilijkheden.
 • Likken van de geslachtsdelen: Grasaren kunnen zich ook in het genitale gebied van je hond vastzetten, wat kan leiden tot overmatig likken en ongemak in dat gebied.

Veilig verwijderen van grasaren

Als je vermoedt dat je hond een grasaar heeft opgepikt en symptomen vertoont, is het belangrijk om de aar veilig te verwijderen om verdere problemen te voorkomen. Hier is hoe je dit veilig kunt doen:

 1. Kalmeer je hond: Probeer je hond rustig te houden en zorg voor afleiding om te voorkomen dat hij aan de grasaar gaat likken of bijten.
 2. Onderzoek de aangedane plek: Inspecteer de getroffen plek grondig. Gebruik eventueel een felle lamp om beter te kunnen zien.
 3. Gebruik een pincet of pincet met een schuine punt: Als je de grasaar kunt zien en deze niet diep in de huid of vacht is verdwenen, kun je proberen deze voorzichtig te verwijderen met een schone pincet. Zorg ervoor dat je de hele aar verwijdert en dat er geen resten achterblijven.
 4. Raadpleeg een dierenarts: Als de grasaar diep in de huid zit, als je het niet veilig kunt verwijderen of als de symptomen aanhouden, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Een dierenarts kan de aar veilig verwijderen en verdere behandeling bieden indien nodig.

Conclusie

Grasaren, ook wel bekend als kruipertjes of “mean seeds,” vormen een aanzienlijk gevaar voor honden vanwege hun scherpe, weerhaakachtige structuur en hun vermogen om diverse gezondheidsproblemen te veroorzaken. Het begrijpen van deze gevaren en het nemen van preventieve maatregelen is van vitaal belang om de gezondheid en veiligheid van je hond te waarborgen. Dit omvat het houden van je tuin grasvrij, het trimmen van het haar van je hond en vermijden van gebieden met grasaren tijdens wandelingen. In geval van vermoeden van grasaren bij je hond, is het cruciaal om ze veilig te verwijderen en zo nodig professionele medische hulp in te schakelen om de gezondheid van je hond te waarborgen. Door goed op te letten, en de juiste stappen te ondernemen, kun je je trouwe viervoeter beschermen tegen de risico’s van grasaren.

Bronnen

 1. Dacvecc, C. F. D. (2022, 30 augustus). Foxtail plants: how to find them on dogs and why they’re so dangerous. https://www.petmd.com/dog/care/how-protect-your-dog-foxtails
 2. Foxtails and dogs. (2023, 8 mei). Animal Health Topics / School of Veterinary Medicine. https://healthtopics.vetmed.ucdavis.edu/health-topics/foxtails
 3. Germain, N. (2023, 24 april). Foxtails and dogs: What pet parents need to know | Veterinary Emergency Group. Veterinary Emergency Group. https://veterinaryemergencygroup.com/blog/foxtails-and-dogs-what-pet-parents-need-to-know/
 4. Staff, A. (2023, 23 september). Foxtails & Dogs: Why they’re dangerous. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/foxtails-theyre-dangerous-dogs/
 5. Cvt, C. C. (2022, 22 augustus). Beware of foxtails: How to protect your dog. Outdoor summer fun is a great way to bond and exercise with your pet, but beware of hazards like foxtails. Here’s where you’ll find foxtails and how to remove them. https://www.akcpetinsurance.com/blog/foxtails-protect-your-dog

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *