Dierenarts kijkt in de oor van een hond met oorontsteking

Veel hondenbezitters hebben geleerd hoe ze de duidelijke tekenen van een oorontsteking kunnen herkennen: piepen, krabben en met het hoofd schudden zijn vaak de eerste symptomen van oorontstekingen bij honden.

Oorontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij honden, vooral bij diegenen met hangende oren zoals Basset Hounds en Cocker Spaniels. Ongeveer 20 procent van de honden heeft in zekere mate last van ooraandoeningen, die één of beide oren kunnen aantasten. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om de duur en ernst van deze episodes voor je hond te verminderen. Er zijn producten voor de verzorging van hondenoren die kunnen helpen om herhaalde problemen te voorkomen.

Er zijn drie soorten oorontstekingen, formeel bekend als otitis externa, media en interna. De meest voorkomende is otitis externa, waarbij ontsteking de laag cellen aantast die de externe delen van de gehoorgang bekleden. Otitis media en interna verwijzen naar infecties van het midden- en binnenoor. Deze infecties ontstaan vaak door de verspreiding van infectie vanuit het externe oor. Otitis media en interna kunnen erg ernstig zijn en kunnen leiden tot doofheid, gezichtsverlamming en tekenen van evenwichtsstoornissen. Daarom is het belangrijk om infecties te voorkomen en vroegtijdige behandeling te zoeken wanneer er problemen optreden.

Hond met oorontsteking heeft jeuk aan zijn oor

Symptomen van oorontstekingen bij honden

Sommige honden vertonen geen symptomen van een oorontsteking, behalve een ophoping van oorsmeer en afscheiding in de gehoorgang. Maar oorontstekingen veroorzaken vaak aanzienlijke ongemakken en getroffen honden kunnen tekenen vertonen zoals:

  • Met het hoofd schudden
  • Krabben aan het aangetaste oor
  • Donkere afscheiding: mengsel van bloed, oorsmeer en ontstekingspus
  • Geur
  • Roodheid en zwelling van de gehoorgang
  • Pijn
  • Jeuk
  • Korstvorming of korstjes in de oren

Dus, als je merkt dat je hond deze symptomen vertoont, is het belangrijk om de oren van je harige vriend goed in de gaten te houden en indien nodig vroegtijdige zorg te zoeken.

Wat veroorzaakt oorontstekingen bij honden?

Het oor kanaal van een hond staat rechter op dan dat van een mens en vormt een L-vorm die vocht kan vasthouden. Hierdoor zijn honden vatbaarder voor oorontstekingen. Oorontstekingen worden doorgaans veroorzaakt door bacteriën, gisten, of een combinatie van beide. Bij puppy’s kunnen oormijten ook een bron van infectie zijn.

Factoren die je hond vatbaar kunnen maken voor oorontstekingen zijn onder andere:

  • Vochtigheid, wat een ideale omgeving creëert voor de groei van bacteriën en gisten.
  • Allergieën, die leiden tot ooraandoeningen bij ongeveer 50 procent van de honden met allergische huidaandoeningen en 80 procent van de honden met voedselgevoeligheden.
  • Endocriene stoornissen, zoals schildklierziekte.
  • Auto-immuunstoornissen.
  • Ophoping van oorsmeer.
  • Vreemde voorwerpen: plantenresten (gras en stokjes), insecten, kraaltjes etc.
  • Letsel aan de gehoorgang.
  • Overmatig schoonmaken.

Dit zijn allemaal zaken waar je op moet letten om te voorkomen dat je hond last krijgt van oorontsteking. Zorg ervoor dat je de oren van je hond regelmatig controleert en raadpleeg een dierenarts als je merkt dat er problemen zijn.

De rood en gezwollen gehoorgang van een hond met een oorontsteking

Nauwkeurige diagnose nodig voor de oorontstekingen van je hond

Als je hond een van de veelvoorkomende tekenen van oorontsteking vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Snelle behandeling is niet alleen nodig voor het comfort van je hond (deze aandoeningen kunnen pijnlijk zijn!), maar ook om de verspreiding van infectie naar het midden- en binnenoor te voorkomen. Probeer geen oorontsteking thuis te behandelen.

Bereid je voor om je dierenarts een grondige geschiedenis van het probleem te geven. Dit is vooral belangrijk bij eerste infecties, of als je een nieuwe dierenarts raadpleegt. Je dierenarts wil het volgende weten:

  • Duur van eventuele symptomen, zoals pijn, zwelling, afscheiding en geur.
  • Of je hond allergieën heeft of andere onderliggende medische aandoeningen heeft.
  • Of je hond medicijnen gebruikt.
  • Wat je hond heeft gegeten: voer en beloningen
  • Hoe vaak je de oren van je hond schoonmaakt en welke producten je daarvoor gebruikt.
  • Of je het haar in de oren van je hond hebt geknipt of geplukt.
  • Recente activiteiten, zoals baden, verzorging of zwemmen.
  • Of je hond een geschiedenis heeft van oorontsteking, wanneer is deze opgetreden en hoe ze is het behandeld.

Na het verkrijgen van de geschiedenis van je hond zal je dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. In ernstige gevallen kan je dierenarts ook aanbevelen om je hond te verdoven om het onderzoek diep in de gehoorgang te vergemakkelijken. Je dierenarts zal beide oren evalueren, en het onderzoek kan het volgende omvatten:

  • Visuele beoordeling om te zoeken naar tekenen zoals roodheid, zwelling en afscheiding.
  • Onderzoek met een otoscoop, waarmee de gehoorgang en het trommelvlies kunnen worden beoordeeld.
  • Zachtjes voelen aan het oor om het niveau van pijn te beoordelen.
  • Microscopisch onderzoek van monsters die zijn genomen door de gehoorgang te deppen.
  • Kweek van monsters uit het oor.
  • Biopsieën of röntgenfoto’s in ernstige of chronische gevallen.

Hoe worden oorontstekingen bij honden behandeld?

Je dierenarts zal de oren van je hond grondig reinigen met een medicinale oor reiniger. Je dierenarts kan ook voorgeschreven oordruppels voor je hond voorschrijven die je thuis kunt gebruiken. Hiervoor zouden de Clear Ears+ oordruppels van Suppdog ook een krachtige optie voor kunnen zijn. In ernstige gevallen van oorontstekingen bij honden kan je dierenarts ook orale antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

De meeste ongecompliceerde oorontstekingen lossen zich op binnen 1-2 weken, zodra de juiste behandeling begint. Maar ernstige infecties of die veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen kunnen maanden duren om op te lossen, of kunnen chronische problemen worden. In gevallen van ernstige chronische ziekte waarbij andere behandelingen hebben gefaald, kan je dierenarts een operatie zoals een TECA (Total Ear Canal Ablation) aanbevelen. Een TECA-operatie verwijdert de gehoorgang, waardoor het zieke weefsel wordt verwijderd en herhaling van de infectie wordt voorkomen.

De dierenarts maakt de oor van de hond schoon met een medicinale oor reiniger

Het is belangrijk om de instructies van je dierenarts nauwgezet op te volgen en terug te keren naar de dierenkliniek voor eventuele aanbevolen controle afspraken. Onderbrekingen in de behandeling van je hond kunnen leiden tot herhaling van de infectie. Het is vooral belangrijk om de volledige kuur van de medicijnen voor je hond af te maken, zelfs als je hond er beter uitziet. Het niet voltooien van de volledige behandelingskuur kan leiden tot extra problemen zoals resistente infecties.

Kun je oorontstekingen bij honden voorkomen?

Zoals bij de meeste ziekten, is preventie altijd het beste. Overmatige vochtigheid is een veelvoorkomende oorzaak van oorontstekingen, dus zorg ervoor dat je de oren van je hond goed afdroogt na het zwemmen en baden. Vraag je dierenarts of een oorpoeder voor honden een goede optie zou zijn om de oren van je hond droog te houden. Als je hond gevoelig is voor chronische of terugkerende oorontstekingen, kan het identificeren en beheren van eventuele onderliggende oorzaken zoals allergieën ook helpen om nieuwe infecties te voorkomen.

Het thuis schoonmaken van de oren van je hond kan ook helpen om oorontstekingen te voorkomen. Jeff Grognet, DVM, een columnist voor AKC Family Dog, adviseert de volgende stappen voor het schoonmaken van de oren: “Vul eerst het kanaal met een oplossing voor het reinigen van hondenoren en masseer het verticale oorkanaal van buitenaf. Veeg het kanaal schoon met absorberend gaas. Gebruik geen keukenpapier of katoen, omdat deze vezels kunnen achterlaten en irritatie kunnen veroorzaken.” Wattenschijfjes kunnen ook nuttig zijn voor het schoonmaken van de oorschelpen van je hond (de externe oorflappen), maar vermijd het gebruik ervan in de gehoorgang, omdat dit onbedoeld vuil dieper in het kanaal kan duwen. Je kunt ook hondenoorreinigingsdoekjes vinden die handig zijn voor het verwijderen van vuil en rommel van de externe oorschelpen.

Oorontstekingen zijn een veelvoorkomend en vaak terugkerend probleem bij veel honden, maar met hulp van je dierenarts kun je de oren van je hond schoon en comfortabel houden. Als je hond tekenen van een oorontsteking vertoont, praat dan altijd met je dierenarts en zoek meteen behandeling om te zorgen dat het probleem niet ernstig wordt.

Naast het voorkomen van oorontstekingen is het ook essentieel om regelmatige gezondheidscontroles bij je hond in te plannen. Door je dierenarts de gezondheid van de oren van je viervoeter te laten controleren, kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Het bewustzijn van de gezondheid van de oren van je hond kan veel ongemak voor je harige vriend voorkomen en een betere levenskwaliteit bieden.

Bovendien is het handig om jezelf te voorzien van kennis over de specifieke behoeften van het ras van je hond. Sommige rassen hebben van nature meer kans op oorproblemen vanwege hun oorvorm of haargroei in de gehoorgang. Door te begrijpen welke specifieke zorg je hond mogelijk nodig heeft, kun je proactief stappen ondernemen om problemen te voorkomen.

Geef je hond de beste zorg en voorkom oorontstekingen met Clear Ears+ van Suppdog! Klik nu om te bestellen en houd de oren van je trouwe metgezel gezond en gelukkig. Zorg goed voor je hond, want hij verdient het!

Conclusie

Een goede zorg voor de oren van je hond is van vitaal belang voor zijn algehele welzijn. Door waakzaam te zijn voor de symptomen van oorontstekingen, zoals hoofdschudden, krabben en ongemak, kun je snel handelen en zo het lijden van je trouwe metgezel verminderen. Voorkomen is beter dan genezen. Neem maatregelen zoals het drooghouden van de oren na waterpret, regelmatige reiniging volgens de aanbevelingen van je dierenarts, en het identificeren van eventuele onderliggende problemen zoals allergieën. Het kennen van de specifieke behoeften van je hond, gebaseerd op zijn ras, kan ook helpen om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. Met de juiste zorg, aandacht en samenwerking met je dierenarts kun je ervoor zorgen dat de oren van je hond gezond en gelukkig blijven, waardoor jullie beiden van jullie tijd samen kunnen genieten.

Bronnen

  1. Elizabeth Racine (12 juli, 2023) Dog Ear Infections: Symptoms, Causes, Treatment, and Prevention. American Kennel Club
    Dog Ear Infections: Symptoms, Causes, Treatment, and Prevention (akc.org)
  2. Amanda Simonson (8 februari, 2021) How to Identify, Treat, and Prevent Dog Ear Infections. PetMD
    Dog Ear Infections: Causes, Treatment, and Prevention | PetMD
  3. Jangi Bajwa (januari, 2019) Canine otitis externa- Treatment and complications. PubMed
    Canine otitis externa – Treatment and complications – PubMed (nih.gov)
  4. Louis N Gotthelf (maart, 2004) Diagnoses and treatment of otitis media in dogs and cats. PubMed
    Diagnosis and treatment of otitis media in dogs and cats – PubMed (nih.gov)
  5. Brian Faulkner (18 januari, 2022) Ear infections in dogs: symptoms, causes and treatment. Petplan
    Ear infections in dogs: symptoms, causes and treatment | Petplan

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *