Leestijd: 8 min.

De verstopte neus van je hond kan te wijten zijn aan seizoensgebonden allergieën of iets ernstigers. Want kan een hond eigenlijk wel een verstopte neus krijgen? En hoe kan je een verstopte neus bij je hond verhelpen?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Hoe een neusverstopping bij je hond eruit ziet en klinkt
 • Wanneer je naar de dierenarts moet gaan voor de verstopte neus van je hond
 • Wat je kan geven aan je hond om een verstopte neus te verminderen

Kan een hond een verstopte neus krijgen?

Het korte antwoord is ja. Van milde irriterende stoffen tot ernstigere problemen, honden hebben net als hun baasjes te maken met neusverstopping. Maar als de verstopte neus van je hond niet binnen 24 uur verdwijnt, kan dit wijzen op ernstigere gezondheidsproblemen en is mogelijk aandacht van een dierenarts vereist. Hieronder onderzoeken we hoe neusverstopping eruitziet bij honden, zowel als mogelijke oorzaken, risico’s en behandelingsopties om je hond zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.

Wat is neusverstopping bij honden?

Een verstopte neus bij een hond lijkt op de menselijke variant: ontsteking van de slijmvliezen en neusholtes van je hond. De bloedvaten in de neusholte van je hond zullen opzwellen, waardoor de luchtstroom door de neus van je hond wordt verminderd. Dit maakt het niet alleen moeilijker voor je hond om te ademen, maar het interfereert ook met het filtersysteem van het neusslijmvlies dat bacteriën en virussen buiten houdt.

Hoe ziet en klinkt neusverstopping bij honden eruit?

Het begrijpen van de symptomen van neusverstopping kan ervoor zorgen dat je hond de best mogelijke zorg en mogelijke behandelingsopties krijgt. De belangrijkste tekenen van verstopping zijn:

 • Neusafscheiding, zwelling van de neus
 • Moeilijk ademen of zwaar ademen
 • Krabben aan het gezicht
 • Depressie of lusteloosheid
 • Rusteloosheid
 • Verlies van eetlust
 • Niezen of omgekeerd niezen
 • Snurken. Hoewel de geluiden van verstopping en symptomen kunnen variëren van huisdier tot huisdier, zul je waarschijnlijk gesnuif en snel achter elkaar niezen ervaren (zoals in de video hieronder) als je huisdier rhinitis ervaart.

Oorzaken van de verstopping van de neus van je hond

Er is niet slechts één oorzaak voor neusverstopping. Net als bij mensen kan de oorzaak van neusverstopping zo eenvoudig zijn als seizoensgebonden allergieën. Immers, je hond heeft meer dan 100 miljoen sensorische receptoren die geïrriteerd kunnen raken, net als bij mensen. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom je hond aan het snotteren is:

Allergenen

Als je merkt dat je hond niest, jeuk en traanogen heeft samen met een lopende of verstopte neus, zou je hond allergieën kunnen hebben. Allergische reacties zijn doorgaans gemakkelijk te behandelen met een natuurlijk middel. Maar het is het beste om je hond te laten testen op allergieën door je dierenarts voor de beste behandeling.

Wanneer je hond last heeft van deze symptomen, heeft Suppdog ook de Probiotica+ ontwikkeld. Dit supplement zorgt ervoor dat de darmflora weer in balans komt, en zorgt voor een goede maag-darm hygiëne. Hierdoor zullen ook symptomen zoals jeuk en traanogen verminderen.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Genetica

Neusverstopping komt soms neer op de genetica van je hond. Bepaalde hondenrassen zijn vatbaarder voor neusverstopping vanwege hun gezichtsvorm. Bijvoorbeeld, brachycefale of platte gezichtshonden zoals boxers, Amerikaanse bulldogs en mopshonden kunnen moeite hebben met ademhalen vanwege hun korte snuit en vernauwde luchtwegen. In sommige gevallen kan je dierenarts een operatie aanbevelen om de ademhaling van je hond te verbeteren.

Vreemde voorwerpen

Een veelvoorkomend probleem bij huisdieren is dat kleine voorwerpen zoals kafjes of parasieten zoals grasaren of horzels de neusgangen van je hond kunnen binnendringen en een verstopte neus kunnen veroorzaken. Obstructie kan leiden tot neusbloedingen en niezen. Het is belangrijk om het vreemde voorwerp, indien mogelijk, met een pincet of een tang te verwijderen. Als je het object niet kunt zien of verwijderen, breng dan je hond naar de dierenarts.

Tandproblemen

Een verstopte neusholte kan een teken zijn van een tandheelkundig probleem bij je pup. Wanneer het tandvlees en de tanden van je hond geïnfecteerd zijn door bacteriën, kan dit ook de sinussen van je hond infecteren en een loopneus en niezen veroorzaken. Regelmatig poetsen kan je hond helpen tandheelkundige problemen te vermijden.

Wanneer je hond tandvlees en tandplak problemen heeft, zal de Dental Formula+ daarbij helpen. De Dental Formula+ zorgt voor sterke witte tanden, verwijdert tandplak en bacteriën, gaat tandsteen tegen en zorgt voor een frisse adem.

Dental Formula+ flesje op transparante achtergrond

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Bevordert sterke & witte tanden
 • Vermindert stinkende adem
 • Verwijdert tandplak & bacteriën

Infectie

Veelvoorkomende oorzaken van neusverstopping zijn bacteriën, schimmelinfecties of virale luchtweginfecties. Deze ziekten kunnen variëren van mild tot ernstig. Als je vermoedt dat je hond een infectie heeft, breng hem dan naar de dierenarts voor een diagnose en behandelingsplan.

Ziekte van Carré

Ziekte van Carré is een ernstig, besmettelijk en potentieel levensbedreigend virus dat invloed kan hebben op het zenuwstelsel van je hond. Het wordt overgedragen via direct contact met wilde dieren, oppervlakken en zwevende deeltjes. Een symptoom is een verstopte neus. De beste oplossing voor deze virale infectie is preventieve zorg, dus zorg ervoor dat je je hond laat vaccineren.

Kanker

Bijna de helft van de honden ouder dan 10 ontwikkelt op enig moment een vorm van kanker en nasale adenocarcinoma is het meest voorkomende type kwaadaardige nasale tumor bij honden. Deze neustumoren worden gekenmerkt door pusachtige of bloederige neusafscheiding uit één of beide neusgaten, zwaar ademen, gewichtsverlies en verminderde eetlust. Wanneer een tumor wordt vermoed, zal een dierenarts vaak CT-scans en röntgenfoto’s aanbevelen om een diagnose van invasieve nasale neoplasie te bevestigen.

Verstopte neus van een pug die moeilijker kan ademen

Wanneer moet ik naar de dierenarts gaan voor de verstopte neus van mijn hond?

Niet elke verstopte neus vereist een bezoek aan de dierenarts. De meeste honden zouden gemakkelijk moeten herstellen van een verstopte neus binnen een paar dagen. Als je hond echter niet op weg is naar herstel, kan dit een teken zijn van chronische neusverstopping. Chronische neusverstopping is een langdurige verstopte neus en moet worden behandeld door de dierenarts. In milde gevallen waarin je hond gezond is en slechts 24 uur symptomen vertoont, kan de verstopping een milde bovenste luchtweginfectie zijn en soms worden beheerd met thuisbehandelingen. In ernstigere gevallen zoals hondenziekte, kennelhoest of een infectie, moet je een afspraak maken met je dierenarts om je trouwe viervoeter te behandelen. Let ook op het type neusafscheiding dat je hond ervaart. Als de afscheiding langer dan een paar dagen aanhoudt en bloederig, korstig of geelgroen is, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met je dierenarts. Bij de dierenarts zullen ze details vragen over de geschiedenis van je hond, waaronder waar je hond heeft bezocht, zoals kennels of hondenuitlaatplaatsen, om een beter beeld te krijgen van mogelijke oorzaken. Ze kunnen ook een CT-scan, rhinoscopie, bloedkweken, microscopisch cytologisch onderzoek of röntgenfoto’s uitvoeren om de oorzaak van de verstopte neus van je hond vast te stellen.

Thuisremedies voor neusverstopping bij honden

Je dierenarts is altijd de beste bron als je vermoedt dat je huisdier te maken heeft met een onderliggend medisch probleem. Voor iets als een verstopte neus met milde symptomen wil je misschien enkele thuisbehandelingen proberen voordat je ze meeneemt. Hier zijn enkele door dierenartsen goedgekeurde thuisoplossingen voor de verstopping van je huisdier:

 • Luchtbevochtiger. Gebruik een schone luchtbevochtiger om de vochtigheid in de lucht te verhogen. Houd je hond voor het beste resultaat in dezelfde kamer als de luchtbevochtiger om de effecten te optimaliseren.
 • Neusaspirator. Aspirators zuigen overtollig slijm in de neusgaten van je hond. Breng de punt voorzichtig in hun neus om het slijm schoon te maken.
 • Stomen. Neem een ​​warme douche met je hond op de badkamervloer. De vochtigheid van de douche kan helpen het slijm te laten weglopen. Plaats je hond echter nooit direct onder de douche tijdens het stomen.
 • Masseren. Masseer zachtjes de neus van je hond en het gebied eromheen om het overtollige slijm te laten weglopen.

Wat kan ik nog meer aan mijn hond geven voor een verstopte neus?

Benadryl is een geweldige vrij verkrijgbare antihistaminicum om een verstopte neus bij je hond te behandelen. Dit medicijn zonder recept blokkeert histamine receptoren in het lichaam van je hond, wat op zijn beurt de symptomen van een loopneus of verstopte neus vermindert. Onze dierenartsen raden aan je hond 1 mg per kilogram lichaamsgewicht te geven en nooit meer dan 75 mg in één keer. Onthoud dat hogere doses je hond lusteloos kunnen maken. Je dierenarts kan ervoor kiezen om eerst met een lagere dosis te beginnen om ervoor te zorgen dat er geen zorgwekkende sederende effecten zijn; de dosis en frequentie verhogen indien nodig om de symptomen van je huisdier onder controle te houden.

Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je vrij verkrijgbare medicijnen aan je hond toedient.

Andere, niet-medicijngerelateerde opties die je kunt proberen, zijn:

Homeopathische druppels

Bied je hond snelle verlichting van zijn verstopping met homeopathische druppels. Deze druppels werken snel en bieden verlichting van een loopneus, verstopping en niezen.

 • Onze dierenarts beveelt dit meestal aan als een periodieke of acute ondersteuningsoptie, omdat het mogelijk niet geschikt of duurzaam is voor langdurig gebruik.

Hondenwipes

Antimicrobiële doekjes zijn een effectieve en gemakkelijk te gebruiken oplossing om de huid van je hond te reinigen en infecties veroorzaakt door bacteriën en schimmels te verwijderen. Bovendien helpen de doekjes de huid van je hond te kalmeren en de gezondheid van de huid te bevorderen.

Houd dit product altijd uit de buurt van de ogen van je huisdier en gebruik het nooit direct in de neus van je huisdier.

Spoelfles

Kalmeer de infectie van je hond met een spoelfles. Spoelflessen zijn op water gebaseerde formules die het geïnfecteerde gebied reinigen en bacteriële infecties stoppen.

hond die in bed ligt met een verstopte neus

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen tegen een verstopte neus bij mijn hond?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de verstopte neus van je hond te helpen, waaronder thuisremedies en vrij verkrijgbare medicijnen. Over het algemeen, als de symptomen aanhouden of erger worden, raadpleeg dan je dierenarts.

Wat betekent het als een hond klinkt alsof hij verstopt zit?

De verstopping bij je huisdier betekent niet per se iets. Het kan gewoon zijn dat ze seizoensgebonden verkouden zijn. Sterker nog, de meeste onschadelijke oorzaken van neusverstopping bij honden zullen binnen 48 uur verdwijnen. Een langere periode van een verstopte neus kan echter wijzen op een onderliggend probleem. Het is het beste om je hond naar de dierenarts te brengen als je nieuwe terugkerende of langdurige symptomen opmerkt.

Moet ik me zorgen maken als mijn hond verstopt klinkt?

Honden kunnen soms verstopt raken, net zoals wij. Dus het is niet per se reden tot bezorgdheid als je hond verstopt klinkt. Je kunt eenvoudig letten op nieuwe of terugkerende symptomen en ze meenemen als je enige veranderingen opmerkt of langdurige verstopping ziet.

Gaat de verstopping bij honden vanzelf over?

De verstopping van je huisdier zal waarschijnlijk met de tijd verdwijnen. Als je merkt dat de verstopping na 24-48 uur aanhoudt, overweeg dan om je dierenarts te bellen om de onderliggende oorzaak van de symptomen te achterhalen.

Waarom klinkt mijn hond alsof hij zijn neus probeert te klaren?

Een hond kan klinken alsof hij zijn neus probeert te klaren als er sprake is van blokkades, ontsteking (bijvoorbeeld bij allergieën of een onderliggende aandoening), of als ze eenvoudigweg moeten niezen. Het is niet echt reden tot bezorgdheid bij eenmalige of acute gevallen.

Conclusie

In conclusie, het feit dat een hond een verstopte neus kan hebben, wordt beïnvloed door diverse oorzaken, variërend van allergieën tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals infecties, genetica, vreemde voorwerpen, tandproblemen, hondenziekte of zelfs kanker. Het herkennen van symptomen zoals neusafscheiding, moeilijke ademhaling, krabben aan het gezicht en verlies van eetlust is cruciaal voor het welzijn van je hond.

Hoewel niet elke verstopte neus onmiddellijk aandacht van een dierenarts vereist, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de duur van de symptomen. Thuisremedies, zoals het gebruik van een luchtbevochtiger, neusaspirator, stomen, massage en antihistaminica zoals Benadryl, kunnen helpen bij milde gevallen. Echter, bij aanhoudende of ernstige symptomen is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk voor een nauwkeurige diagnose en behandeling. Onthoud altijd de aanbeveling van je dierenarts bij het gebruik van medicatie en behandelingsmethoden om de gezondheid van je huisdier te waarborgen.

Bronnen

 1. Ryan, J. (2023, 19 oktober). Dog stuffy nose: causes and treatment. Betterpet – Advice from veterinarians and actual pet experts. https://betterpet.com/dog-stuffy-nose/
 2. Stott, D. (2022, 7 september). Can dogs get a stuffy nose? https://wagwalking.com/wellness/can-dogs-get-a-stuffy-nose
 3. L, K. (2023, 28 december). Dog congestion: what to do and when to worry. Petfeed – Pet Care Tips, How-to Guides, Funny Stories, Comics, and Videos. https://petcube.com/blog/congestion-in-dogs/
 4. Fries, W. C. (2010, 4 oktober). Dog nose discharge: common causes and treatments. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/my-dog-has-discharge-from-nose
 5. Team, B. (2022, 6 januari). What can I give my dog for nasal congestion? Unclog your dog’s nose! K9 of Mine. https://www.k9ofmine.com/dog-nasal-congestion/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *