Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van tandsteen bij honden, dat donkere laagje op de tanden van honden dat ze verkleurt en beschadigt. Het is de oorzaak van veel mondproblemen bij je hond en zorgt voor die verschrikkelijke hondenadem waar niemand van houdt. Tandsteen begint als tandplak, dat plakkerige spul dat op de tanden van je hond ontstaat na het eten. Tandsteen kan leiden tot tandvleesziekte, wat niet alleen pijn en ernstige tandproblemen veroorzaakt in de latere stadia, maar ook nier- en leverproblemen en veranderingen in de hartspier kan veroorzaken.

Wat is het verschil tussen tandplak en tandsteen bij honden?

Tandplak is een zachte, plakkerige film die gedurende de dag op de tanden en het tandvlees van je hond ontstaat bij elke maaltijd. Het zit vol met miljoenen bacteriën en moet minstens twee keer per dag worden verwijderd door te poetsen of met speciale kauwsnacks.

Aan de andere kant begint tandplak te veranderen in tandsteen wanneer het niet van de tanden wordt verwijderd. Als het op de tanden van je hond blijft zitten, verhardt de tandplak zich tot tandsteen en dit is vaak veel moeilijker te verwijderen.

Omdat het verwijderen van tandsteen lastig is, moeten dierenartsen honden en katten verdoven tijdens een tandreiniging. In tegenstelling tot tandplak, dat kan worden verwijderd door de tanden van je huisdier te poetsen met een tandenborstel, moet tandsteen met speciale instrumenten worden weggeschraapt.

Dit kan niet worden gedaan als je huisdier bij bewustzijn is, omdat het te overweldigend voor ze kan zijn. Daarom wordt het aanbevolen om de tanden van je hond te poetsen om een goede mondgezondheid te behouden.

Hoe ziet tandsteen bij honden eruit?

Tandsteen bij honden ziet eruit als een harde, bruinige of grijsachtige substantie die zich vaak op de tanden van je hond vormt. Het kan eruit zien als een ruwe, korrelige laag die moeilijk te verwijderen is. Na verloop van tijd kan tandsteen zich ophopen en dikker worden, waardoor het de tanden bedekt en het gebit van je hond er onverzorgd uit kan zien.

Het is belangrijk om tandsteen bij honden te herkennen en te voorkomen, omdat het kan leiden tot tand- en tandvleesaandoeningen. Tandsteen kan ook zorgen voor een slechte adem en pijnlijke problemen in de mond van je hond veroorzaken. Regelmatige tandheelkundige zorg en reiniging kunnen helpen om tandsteen te voorkomen en de mondgezondheid van je hond te behouden.

De bruinige, grijsachtige substantie genaamd tandsteen op het gebit van een hond

Tandsteen bij mijn hond verwijderen

Er zijn een paar technieken die gebruikt kunnen worden om tandsteen van de tanden van je hond te verwijderen. Het zal echter erg moeilijk zijn voor je hond om stil te blijven zitten tijdens het proces. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop je tandsteen bij je hond kunt verwijderen:

 1. Gebruik een vingertandenborstel: Dit is een van de meest gebruikte manieren om tandsteen van de tanden van je hond te verwijderen. Er kan echter meer tandplak en tandsteen aanwezig zijn langs de tandvleesrand van je hond. Een vingertandenborstel kan lastig zijn voor je hond en het kan training vereisen om stil te blijven zitten terwijl ze hun tanden schoonmaken.
 2. Tandheelkundige reiniging: Je hond naar de dierenarts brengen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de tanden goed worden gereinigd en verzorgd. De dierenarts zal je hond licht verdoven en de tanden reinigen, vergelijkbaar met wat er bij mensen wordt gedaan. Naast het verwijderen van de tandsteenopbouw kan de dierenarts ook röntgenfoto’s maken om te zien of er iets mis is met een van de tanden.
 3. Tandheelkundige kauwsnacks: Hondentandheelkundige snacks en kauwsnacks kunnen effectief de opbouw van tandplak verminderen en ziektes zoals gingivitis voorkomen, naast andere tandheelkundige problemen. Ze voorkomen ook vroegtijdig tandverlies en verbeteren de adem van je hond. Naast deze preventieve maatregelen kun je ook profiteren van de Dental Sticks+ van SuppDog NL, speciaal ontworpen om de mondgezondheid van je hond te ondersteunen. Hoewel deze snacks en sticks geen vervanging zijn voor professionele reiniging, kunnen ze het werk wel gedaan krijgen, tot opluchting van huisdiereigenaren. Je kunt ook gebruik maken van speelgoed voor het reinigen van hondentanden of kauwspeeltjes om de mondgezondheid van je trouwe metgezel te bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige methoden niet effectief zijn om tandsteen bij je hond te verwijderen. Hier zijn enkele dingen die meestal niet werken:

 • Voeding alleen: Het veranderen van het dieet van je hond kan helpen bij het voorkomen van tandplak en tandsteen, maar het zal bestaande tandsteen niet verwijderen.
 • Mondwater: Hoewel mondwater de adem van je hond kan verbeteren en bacteriën kan verminderen, zal het tandsteen niet effectief verwijderen.

Het is belangrijk om de gezondheid van het gebit van je hond serieus te nemen en indien nodig professionele tandheelkundige zorg te zoeken bij de dierenarts voor effectieve verwijdering van tandsteen.

Is zelf tandsteen verwijderen bij je hond verstandig?

Als het gaat om tandsteen bij je hond, sta je voor de keuze: zelf proberen het weg te halen of professionele hulp inschakelen. Het verwijderen van tandsteen is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van je huisdier, maar het is niet altijd een klus die je zelf moet aanpakken. Hier zijn enkele overwegingen die je moet maken:

 • Ervaring en training: Het verwijderen van tandsteen vereist geduld, precisie en kennis van de juiste technieken. Zelfs met de beste bedoelingen kan onjuist gebruik van gereedschappen of technieken schade toebrengen aan het tandvlees of de tanden van je hond. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het waarschijnlijk verstandiger om een professional in te schakelen.
 • De toestand van het gebit: De hoeveelheid en hardheid van het tandsteen kan variëren, en soms is professionele reiniging nodig om zwaar tandsteen te verwijderen. Als het tandsteen zich diep in de tanden of onder het tandvlees bevindt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en een dierenarts kan de juiste apparatuur en verdoving gebruiken om dit veilig te verwijderen.
 • Risico op letsel: Het is belangrijk om te beseffen dat tandsteen verwijderen bij je hond riskant kan zijn als je huisdier niet meewerkt of bang is. Het vasthouden van een onrustige hond terwijl je probeert tandsteen te verwijderen, kan leiden tot ongelukken en letsel voor zowel jou als je hond.

In het algemeen is het verstandig om tandheelkundige zorg voor je hond over te laten aan professionals, vooral als je niet bekend bent met de juiste technieken en hulpmiddelen. Routine tandheelkundige controles bij de dierenarts kunnen tandsteen in een vroeg stadium identificeren, wat ernstige problemen kan voorkomen. Als je merkt dat je hond symptomen heeft zoals slechte adem, tandvleesproblemen of moeite met eten, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts voor professionele tandheelkundige zorg. Het welzijn van je huisdier staat voorop, en het inschakelen van experts op dit gebied kan ervoor zorgen dat je hond de best mogelijke zorg krijgt voor zijn gebit.

Is tandsteen pijnlijk voor honden?

Tandsteen op zich is niet pijnlijk voor honden.

Maar naarmate het tandsteen zich ophoopt langs de tandvleesrand, duwt het het tandvlees weg van de tanden, waardoor uiteindelijk de wortels van de tanden bloot komen te liggen en tandheelkundige problemen kunnen ontstaan.

Bovendien verwijdert tandsteen het glazuur, waardoor de tanden gevoeliger worden en je hond pijn en ongemak kan ervaren.

Is ophoping van tandsteen schadelijk voor honden?

Ja, tandsteenopbouw bij honden is schadelijk.

Tandsteen kan leiden tot tandheelkundige ziekten, die meestal voorkomen kunnen worden. Problemen zoals abcessen, tandvleesaandoeningen en tandbederf kunnen gemakkelijk worden voorkomen.

Huisdiereigenaren kunnen kiezen voor een grondige tandreiniging met hulp van een dierenarts. Dit is de eerste stap om de tanden van je hond gezond te houden.

Kan kokosolie tandplak verwijderen van hondentanden?

Nee, kokosolie is niet geschikt om tandplak van de tanden te verwijderen of infecties in het tandvlees te behandelen.

Maar wanneer je het als tandpasta gebruikt, kan de olie wonderen verrichten en de tanden van je hond mooi wit houden. Breng gewoon wat kokosolie aan op de tandenborstel van je hond en poets de tanden met een cirkelvormige beweging.

Kokosolie bevordert ook een gezonde mond en gezond tandvlees. Als je hond echter ook een slechte adem heeft, kan een tandheelkundige reiniging nodig zijn. Na de reiniging kun je dagelijks de tanden poetsen om ze schoon en netjes te houden.

Wanneer moet ik naar de dierenarts voor tandplak bij mijn hond?

Het wordt aanbevolen om minstens één keer per jaar met je hond naar de dierenarts te gaan voor tandheelkundige controles.

Tijdens deze bezoeken kunnen dierenartsen grondige tandreiniging voor de tanden en het tandvlees van je hond uitvoeren. Dit is een uitstekende manier om tandplak en tandsteen bij je hond onder controle te houden.

Daarnaast is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen als je hond de volgende symptomen vertoont:

 • Slechte adem (halitose)
 • Problemen met eten, verlies van eetlust (alleen in de meest ernstige gevallen)
 • Rood, gezwollen, bloedend tandvlees (meestal bij de kiezen achter in de mond)
 • Losse, gebroken of ontbrekende tanden
 • Bloed in speeksel of neusafscheiding
 • Zweren in de mond
De dierenarts reinigt grondig de tanden van de hond

Als je hond een of meer van deze symptomen vertoont, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor een tandheelkundige controle.

Kun je tandplak en tandsteen voorkomen bij je hond?

Om tandsteen bij honden te voorkomen, kun je regelmatig de tanden van je hond poetsen tijdens het tandplakstadium.

Zorg ervoor dat je de tanden van je hond dagelijks poetst en afveegt. Het is het beste om tandplak te verwijderen voordat het tandsteen wordt.

Houd er rekening mee dat tandpasta voor mensen niet geschikt is voor honden, omdat het ingrediënten bevat die giftig kunnen zijn voor honden.

Daarnaast bieden sommige hondenvoeders unieke brokjes in speciale vormen die helpen bij het reinigen van de tanden van je hond. Praat met je dierenarts over hondenvoer dat gericht is op tandheelkundige problemen en gezonde tanden.

Baasje poetst de tanden van haar hond

Tips voor tandenpoetsen bij honden

 • Begin op jonge leeftijd met het wennen van je hond aan het tandenpoetsen, zodat het een normaal onderdeel van hun routine wordt.
 • Gebruik speciale hondentandpasta die veilig is voor inslikken. Menselijke tandpasta kan schadelijke ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden.
 • Gebruik een zachte tandenborstel of een vingertandenborstel die speciaal is ontworpen voor honden.
 • Poets voorzichtig en in cirkelvormige bewegingen, met name langs de tandvleesrand waar tandplak zich vaak ophoopt.
 • Beloon je hond na elke poetsbeurt met lof, aandacht of een kleine traktatie om positieve associaties met tandenpoetsen te creëren.

Onthoud dat tandheelkundige zorg een belangrijk onderdeel is van de algehele gezondheid van je hond. Door regelmatige controle en preventieve maatregelen kun je tandsteen bij je hond verminderen en een gezonde mond behouden.

Conclusie

Tandsteen bij honden is een hard, bruinachtig of grijsachtig laagje dat zich op de tanden van je hond vormt. Het kan leiden tot tand- en tandvleesaandoeningen, slechte adem en pijnlijke problemen in de mond van je hond. Het is belangrijk om tandsteen te herkennen en te voorkomen door regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen, tandheelkundige reinigingen bij de dierenarts en het gebruik van tandheelkundige kauwsnacks. Kokosolie kan helpen bij het behouden van een gezonde mond, maar tandheelkundige reiniging kan nodig zijn voor honden met slechte adem. Raadpleeg altijd een dierenarts als je hond symptomen vertoont zoals slechte adem, problemen met eten, bloedend tandvlees of losse tanden. Door tandsteen te voorkomen en tijdig te behandelen, kun je de mondgezondheid van je hond optimaliseren en tandheelkundige problemen voorkomen.

Bronnen

 1. Veternary Dental Services, LLC
  The Truth About Tartar on Your Dog’s Teeth | Veterinary Dental Services, LLC
 2. Katelyn Son (26 juni, 2023) Dog Teeth Tartar: Causes, Symptoms, and Remedies Veterinarians.org
  Dog Teeth Tartar: Causes, Symptoms, and Remedies – Veterinarians.org
 3. (9 juli, 2021) How to Remove Tartar from A Dog’s Teeth. Alpha Paw
  How To Remove Tartar From A Dog’s Teeth: The Basics (alphapaw.com)
 4. Wegenast, C. A., Meadows, I. D., Anderson, R. E., Southard, T., González Barrientos, C. R., & Wismer, T. A. (juli, 2022) Acute kidney injury in dogs following ingestion of cream of tartar and tamarinds and the connection to tartaric acid as the proposed toxic principle in grapes and raisins. PubMed
  Acute kidney injury in dogs following ingestion of cream of tartar and tamarinds and the connection to tartaric acid as the proposed toxic principle in grapes and raisins – PubMed (nih.gov)
 5. Andrew Pietraniec, Amy Bauer, Judith Stella, and Candace Croney (october, 2017) Preventing Periodontal Disease in Dogs. Perdue Extension
  Preventing Periodontal Disease in Dogs (purdue.edu)
Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *