Merk je dat je hond moeite heeft met staan of door zijn achterpoten zakt? Dit kan verontrustend zijn en wijzen op verschillende gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij honden ouder dan een bepaalde leeftijd. Lees verder om te ontdekken hoe je de mobiliteit en levenskwaliteit van je trouwe metgezel kunt verbeteren.

Leestijd: 5 min.

Mijn hond zakt door zijn achterpoten, waar komt dat door?

Als je trouwe viervoeter moeilijkheden ondervindt met staan, moeilijker loopt of door zijn poten zakt, kan dit door verschillende oorzaken komen. Eén veelvoorkomende oorzaak is ouderdom, waarbij slijtage van gewrichten en het verlies van spierkracht leiden tot instabiliteit. Dit gaat vaak gepaard met aandoeningen zoals artritis en artrose, die beide pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten veroorzaken, waardoor de mobiliteit verder afneemt. Ondanks dat dit een veelvoorkomende aandoening bij oudere honden is, kan het ook bij jongere honden voorkomen als gevolg van overgewicht of overbelasting.

Net als mensen kunnen honden ook last hebben van spiervermoeidheid, vooral na lange wandelingen of intensieve activiteit. Dit is vaak tijdelijk en verbetert simpelweg door te rusten. Het is echter belangrijk om op te merken dat overwicht een bijkomende factor kan zijn die bijdraagt aan deze vermoeidheid. Honden die te zwaar zijn dragen extra lichaamsgewicht met zich mee, wat de spieren meer belast tijdens activiteiten. Dit kan niet alleen leiden tot snellere vermoeidheid, maar ook tot langdurige gezondheidsproblemen

Hond na operatie in hondenrolstoel

Bij sommige honden kan een progressieve ziekte zoals degeneratieve myelopathie een rol spelen. Degeneratieve myelopathie1 is een ernstige, progressieve ziekte van het ruggenmerg die dodelijk is en vooral voorkomt bij oude honden. Deze aandoening veroorzaakt een geleidelijk verlies van de motorische functie in de achterpoten, wat uiteindelijk kan leiden tot verlamming. Daarnaast kan de ziekte van Cushing ook spierzwakte veroorzaken, waaronder de spieren die de achterpoten van de hond ondersteunen.

Deze mogelijke oorzaken hebben vaak overlappende tekenen, waardoor het lastig kan zijn om zelf een duidelijke diagnose te stellen. Het is daarom belangrijk om bij tekenen van zwakte of problemen met de achterpoten van je hond een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende behandeling.

Hoe herken je symptomen van gewrichtsproblemen bij honden?

Gewrichtsproblemen bij honden kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Het is cruciaal om alert te zijn op zowel subtiele als duidelijke tekenen. Hier zijn enkele symptomen om op te letten:

  • Moeite met bewegen, zichtbaar wanneer je hond door zijn achterpoten zakt na een onverwachte of onhandige beweging.
  • Regelmatig ‘struikelen’ of zwalken tijdens het lopen, wat wijst op een verlies van coördinatie of kracht in de gewrichten.
  • Moeite met opstaan na rusten of trillen bij het opstaan na het slapen, wat kan duiden op stijfheid of pijn die vaak gepaard gaat met aandoeningen zoals artritis.
  • Aarzelen of zelfs weigeren om te rennen, trappen te lopen, of in de auto te klimmen.
  • Een verhoogde neiging om aan de getroffen poten te likken. Dit gedrag kan een poging van je hond zijn om om te gaan met ongemak of irritatie in die gebieden.
  • Veranderingen in het gedrag van je hond, zoals angst of terughoudendheid bij aanraking, wat kan wijzen op pijn. Dit kan vooral merkbaar zijn in situaties die normaal comfortabel of plezierig zouden moeten zijn, zoals geaaid worden.
Hond zakt door achterpoten tijdens traplopen

Het herkennen van deze verschijnselen bij je hond is de eerste stap naar een tijdige en effectieve behandeling. Als je een van deze tekenen opmerkt, is het aan te raden zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Vroege interventie kan helpen om de kwaliteit van leven van je hond te behouden en verdere complicaties te voorkomen.

Mijn hond zakt door zijn achterpoten, wat kan ik doen?

Wanneer je hond door zijn achterpoten zakt, is een bezoek aan de dierenarts essentieel voor een juiste diagnose en behandelplan. Thuis kun je ondertussen ook maatregelen nemen om je hond te ondersteunen en zijn comfort te verhogen. Begin met enkele aanpassingen in de leefomgeving van je hond. Zorg voor een comfortabele rustplek die gemakkelijk bereikbaar is zonder dat je hond hoeft te springen of trappen te beklimmen. Een orthopedisch hondenbed kan hierbij helpen, omdat het speciaal is ontworpen om de gewrichten van je hond te ondersteunen en drukpunten te verlichten, wat het comfort aanzienlijk verbetert. Antislipmatten kunnen helpen uitglijden te voorkomen, vooral op gladde vloeren.

Hond pijn aan voorpoten en achterpoot dus op controle bij dierenarts

Gewichtsbeheersing speelt ook een cruciale rol. Als je hond te zwaar is, kan dit extra stress op zijn gewrichten leggen en de tekenen van gewrichtsproblemen verergeren. Werk samen met je dierenarts om een voedingsplan op te stellen dat niet alleen helpt bij gewichtsverlies, maar ook alle noodzakelijke voedingsstoffen biedt om de gezondheid van je hond te ondersteunen.

Naast deze aanpassingen, zijn gewrichtssupplementen2 een belangrijke overweging. De Joint Care+ van Suppdog is een uitstekend supplement dat ingrediënten zoals glucosamine, chondroïtine en MSM bevat, die helpen bij het herstel en onderhoud van kraakbeen, het smeren van gewrichten, en het terugdringen van ontstekingen. Omega-3 vetzuren uit visolie in Joint Care+ zijn effectief in het verminderen van gewrichtsontsteking en het verbeteren van de algehele mobiliteit van je hond.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Ondersteunt botten & gewrichten
  • Bevat de natuurlijke superfoods glucosamine en groenlipmossel
  • Helpt artritis & artrose te bestrijden

Preventieve maatregelen om gewrichtsproblemen bij honden te voorkomen

Het voorkomen van gewrichtsproblemen bij honden is een belangrijke taak voor elke hondenbezitter. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op deze problemen verkleinen en ervoor zorgen dat je hond een gezond en actief leven leidt.

Een van de belangrijkste stappen in het voorkomen van gewrichtsproblemen is het handhaven van een gezond gewicht. Overgewicht legt extra stress op de gewrichten, wat kan leiden tot slijtage en pijn. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat alle essentiële voedingsstoffen bevat en pas de hoeveelheid voer aan op basis van de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van je hond. Regelmatige lichaamsbeweging is ook cruciaal; dagelijkse wandelingen, spelen en andere fysieke activiteiten helpen om het gewicht onder controle te houden en de spieren sterk te houden.

Dagelijks wandelen cruciaal tegen gewrichtspijn

Het gebruik van gewrichtssupplementen kan ook preventief werken. Supplementen zoals de Joint Care+, dat ingrediënten zoals glucosamine, chondroïtine en omega-3 vetzuren bevat, kunnen helpen bij het behoud van soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Deze supplementen ondersteunen de gewrichtsgezondheid en kunnen ontstekingen verminderen, waardoor ze een waardevolle toevoeging aan het dieet van je hond kunnen zijn.

Een goede vloerbedekking in huis kan helpen voorkomen dat je hond uitglijdt en zichzelf verwondt, vooral als je hond al gewrichtsproblemen heeft of gevoelig is voor gewrichtsproblemen. Antislipmatten of tapijten kunnen een groot verschil maken, vooral op gladde oppervlakken zoals houten of tegelvloeren.

Daarnaast zijn regelmatige controles bij de dierenarts essentieel voor de vroegtijdige opsporing van gewrichtsproblemen. Door je hond regelmatig te laten onderzoeken, kan je dierenarts eventuele vroege tekenen van gewrichtsproblemen opsporen en direct actie ondernemen. Dit kan variëren van het aanpassen van de voeding tot het voorschrijven van supplementen of andere behandelingen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op gewrichtsproblemen bij je hond aanzienlijk verzachten en bijdragen aan een lang, gezond en actief leven voor je trouwe metgezel.

Conclusie

Het zakt door de achterpoten van je hond kan verschillende oorzaken hebben, van ouderdom en overwicht tot ernstige aandoeningen. Door alert te zijn op symptomen en snel te handelen, kun je je hond de nodige zorg bieden. Preventieve maatregelen zoals gewichtsbeheersing, regelmatige lichaamsbeweging, supplementen en een aangepaste leefomgeving kunnen aanzienlijk bijdragen aan het voorkomen van gewrichtsproblemen. Raadpleeg altijd een dierenarts bij tekenen van zwakte of pijn, zodat je hond een lang, gezond en gelukkig leven kan leiden.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Gerelateerd product

Al 25.092+ kwispelende honden in 🇳🇱 & 🇧🇪

Joint Care+ Snoepjes

  • Voor sterke & soepele gewrichten
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

“Mijn 15-jarige schatje doet het er zo goed op! Ze springt weer op de bank en houd van haar wandelingen. Zonder dit was ze er waarschijnlijk niet meer… Mijn dank is groot!” – Mandy K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *