Hond dat last heeft van gewrichtspijn in zijn voorpoot

Onze trouwe viervoeters brengen vaak vreugde en vreugde in ons leven, maar zoals elk levend wezen, zijn ze vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende zorgen bij oudere honden is gewrichtspijn. Dit ongemak kan hun levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden en heeft een impact op hun algehele welzijn. In dit uitgebreide blogartikel gaan we dieper in op gewrichtspijn bij honden, inclusief de symptomen, oorzaken en behandelingsopties. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je jouw harige vriend kunt helpen bij het omgaan met gewrichtspijn.

Gewrichtspijn bij honden: Een overzicht

Gewrichtspijn bij honden, ook wel bekend als artritis, is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten en het bewegingsapparaat van honden beïnvloedt. Deze aandoening kan honden van alle leeftijden treffen, maar komt vaak voor bij oudere honden. Gewrichtspijn kan een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van jouw huisdier, maar met de juiste zorg en behandeling kunnen ze nog steeds een gelukkig en actief leven leiden.

Symptomen van gewrichtspijn bij honden

Het herkennen van de symptomen van gewrichtspijn bij jouw hond is essentieel om tijdig actie te ondernemen en de nodige zorg te bieden. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen duiden op gewrichtspijn bij honden:

Hond loopt mank als gevolg van gewrichtspijn
 1. Kreupelheid: Een van de meest voor de hand liggende tekenen van gewrichtspijn is kreupelheid. Je hond kan moeite hebben met lopen, mank lopen of zelfs weigeren om te bewegen.
 2. Stijfheid: Als je hond moeite heeft om ‘s ochtends op te staan of na een periode van rust, kan dit wijzen op gewrichtsstijfheid.
 3. Verminderde activiteit: Honden met gewrichtspijn kunnen minder actief worden. Ze vermijden vaak springen, rennen en spelen.
 4. Pijnreacties: Je hond kan pijnreacties vertonen, zoals janken, grommen of bijten, wanneer je bepaalde delen van zijn lichaam aanraakt.
 5. Veranderingen in eetlust en gewichtsverlies: Gewrichtspijn kan ervoor zorgen dat honden minder willen eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
 6. Knakkende gewrichten: Sommige eigenaren merken op dat hun honden knakkende geluiden maken wanneer ze bewegen. Dit kan een teken zijn van gewrichtspijn.

Oorzaken van gewrichtspijn bij Honden

Om gewrichtspijn effectief te behandelen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken te begrijpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van gewrichtspijn bij honden:

 1. Leeftijd: Oudere honden zijn vatbaarder voor gewrichtspijn omdat slijtage van kraakbeen en gewrichten na verloop van tijd optreedt.
 2. Genetica: Sommige rassen zijn gevoeliger voor gewrichtsproblemen dan andere. Bijvoorbeeld, grote rassen zoals Duitse herders en Labrador retrievers hebben een verhoogd risico.
 3. Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten van je hond en kan leiden tot gewrichtspijn.
 4. Trauma: Ongevallen, stoten of vallen kunnen gewrichtsletsel veroorzaken en uiteindelijk leiden tot gewrichtspijn.
 5. Infecties: Gewrichtsinfecties, zoals Lyme-ziekte, kunnen leiden tot ontstekingen en pijn in de gewrichten.
 6. Auto-immuunziekten: Sommige auto-immuunziekten kunnen het immuunsysteem van je hond aantasten en leiden tot ontstekingen in de gewrichten.
 7. Erfelijke aandoeningen: Sommige honden worden geboren met erfelijke gewrichtsaandoeningen, zoals heupdysplasie, die later in het leven tot gewrichtspijn kunnen leiden.
 8. Onjuiste voeding: Een onevenwichtige voeding kan leiden tot groeiproblemen bij puppy’s en later in het leven tot gewrichtsproblemen.

Diagnose van gewrichtspijn bij honden

Als je vermoedt dat jouw hond aan gewrichtspijn lijdt, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een grondige diagnose. De dierenarts zal verschillende stappen ondernemen om de aandoening van jouw hond vast te stellen:

 1. Fysiek onderzoek: De dierenarts zal jouw hond onderzoeken op tekenen van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.
 2. Röntgenfoto’s: Röntgenfoto’s kunnen helpen bij het visualiseren van eventuele abnormale veranderingen in de gewrichten, zoals botwoekeringen of versleten kraakbeen.
 3. Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan helpen bij het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken van de symptomen van jouw hond.
 4. Gewrichtsvloeistofanalyse: In sommige gevallen kan de dierenarts een monster van de gewrichtsvloeistof nemen om ontsteking of infectie te detecteren.
Hond krijgt een röntgenfoto bij de dierenarts, om veranderingen in gewrichten te kunnen zien.

Zodra de diagnose is gesteld, kan de dierenarts een behandelingsplan aanbevelen op basis van de ernst van de gewrichtspijn en de specifieke behoeften van jouw hond.

Behandelingsopties voor gewrichtspijn bij honden

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de pijn en het ongemak van gewrichtspijn bij honden te verlichten. De behandeling kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele veelgebruikte behandelingsopties:

 1. Medicijnen: Dierenartsen kunnen ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om pijn en ontsteking te verminderen. Dit kunnen niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) zijn, maar ook andere pijnstillers zoals tramadol.
 2. Gewichtsbeheer: Als overgewicht een factor is bij de gewrichtspijn van jouw hond, kan de dierenarts een dieetplan aanbevelen om het gewicht van jouw huisdier onder controle te houden.
 3. Fysiotherapie: Fysiotherapie en revalidatieprogramma’s kunnen helpen de mobiliteit van jouw hond te verbeteren en de spieren rond de aangetaste gewrichten te versterken.
 4. Dieet- en voedingssupplementen: Voedingssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine kunnen helpen bij het herstellen en beschermen van kraakbeen.
 5. Acupunctuur en chiropractie: Alternatieve therapieën zoals acupunctuur en chiropractie kunnen verlichting bieden bij gewrichtspijn.
 6. Chirurgie: In ernstige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om gewrichtsproblemen te corrigeren, zoals bij heupdysplasie.
 7. Warmte- en koudebehandelingen: Het aanbrengen van warmte- of koudekompressen kan tijdelijke verlichting bieden van pijn en ontsteking.
acupunctuur bij een hond, om verlichting te bieden bij gewrichtspijn

Het is belangrijk om de behandeling te bespreken met jouw dierenarts, aangezien elke hond unieke behoeften heeft. Daarnaast is het van vitaal belang om de aanbevelingen van jouw dierenarts op te volgen en regelmatige follow-upafspraken in te plannen om de voortgang van jouw huisdier te volgen.

Gebalanceerde voeding voor de hond die de gezondheid van kraakbeen ondersteunt.

Natuurlijke remedies voor gewrichtspijn bij honden

Natuurlijke remedies, zoals het toevoegen van omega-3 vetzuren aan de voeding van jouw hond of het gebruik van kruidensupplementen zoals kurkuma, kunnen ook helpen om de ontsteking in de gewrichten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Het is echter cruciaal om deze benaderingen met jouw dierenarts te bespreken voordat je ze implementeert, om ervoor te zorgen dat ze veilig en geschikt zijn voor jouw specifieke hond. Het welzijn van jouw trouwe metgezel staat voorop, en door een holistische benadering te hanteren, kun je mogelijk de pijn en het ongemak van gewrichtspijn bij honden verlichten en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Conclusie

Gewrichtspijn bij honden is een veelvoorkomende aandoening die het welzijn van jouw huisdier kan beïnvloeden. Het herkennen van de symptomen en het zoeken naar professionele hulp is essentieel om de pijn en het ongemak van jouw hond te verminderen. Met de juiste diagnose en behandelingsopties kan jouw trouwe metgezel nog vele jaren van een gelukkig en actief leven genieten. Vergeet niet om preventieve maatregelen te nemen om het risico op gewrichtspijn te verminderen en een gezonde levensstijl voor jouw hond te bevorderen. Door goed voor jouw hond te zorgen, kun je ervoor zorgen dat hij nog vele jaren knakkende gewrichten en gewrichtspijnvrij blijft.

Bronnen

 1. J C Almansa Ruiz, R M Kirberger, G Steenkamp (januari, 2021) Temporomandibular joint injections in dogs with temporomandibular joint pain: 11 cases (2015-2019) PubMed
  Temporomandibular joint injections in dogs with temporomandibular joint pain: 11 cases (2015-2019) – PubMed (nih.gov)
 2. Nadia Musco, Giuseppe Vassalotti, Vincenzo Mastellone (Augustus, 2019) Effects of a nutritional supplement in dogs affected by osteoarthritis. PubMed
  Effects of a nutritional supplement in dogs affected by osteoarthritis – PubMed (nih.gov)
 3. Katelyn Son (30 augustus, 2023) How to Naturally Treat Dog Joint Pain using Home Remedy. Veterinarians.org
  How to Naturally Treat Dog Joint Pain using Home Remedy – Veterinarians.org
 4. Randa Kriss (3 februari, 2023) How to Manage the Symptoms of Canine Arthritis. American Kennel Club
  Arthritis in Dogs: How to Treat and Manage Pain—American Kennel Club (akc.org)
 5. Dr Rebecca MacMillan (23 maart, 2022) Joint pain in dogs: How to help with arthritis and other disorders. PetsRADAR
  Joint pain in dogs: How to help with arthritis and other disorders | PetsRadar

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *