Hond eet voer wat probiotica bevat voor een goede darmgezondheid

Darmgezondheid bij honden is een van de meest essentiële aspecten van het welzijn van onze trouwe viervoeters. Ze zijn niet alleen onze metgezellen, maar ook volwaardige familieleden. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Een gezond darmstelsel speelt een cruciale rol in het algemene welzijn van honden en kan een enorm verschil maken in hun kwaliteit van leven. In dit artikel zullen we uitgebreid bespreken waarom een gezond spijsverteringsstelsel zo belangrijk is voor honden en hoe probiotica kunnen helpen om dit te bereiken.

De rol van de darmen bij honden

Het spijsverteringsstelsel van honden is complex en vergelijkbaar met dat van mensen. Het begint in de mond, gaat door de slokdarm, de maag, de dunne darm en eindigt in de dikke darm. De darmen van honden spelen verschillende vitale rollen in hun algehele gezondheid:

 • Nutriëntenopname: De darmen zijn verantwoordelijk voor het opnemen van voedingsstoffen uit het voedsel dat honden eten. Dit omvat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een gezonde opname van voedingsstoffen is van cruciaal belang om een hond energiek en vitaal te houden.
 • Immuunsysteem: Ongeveer 70% van het immuunsysteem van een hond bevindt zich in de darmen. Gezonde darmen spelen dus een directe rol bij het ondersteunen van de immuunrespons van een hond en helpen bij het bestrijden van ziekten. Spijsvertering: Het darmstelsel is verantwoordelijk voor de afbraak van voedsel in eenvoudigere vormen, zodat het lichaam deze kan opnemen. Een gezonde spijsvertering voorkomt spijsverteringsproblemen zoals diarree, braken en winderigheid.
 • Microbiota: De darmen van honden herbergen een uitgebreide gemeenschap van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en virussen, die samen de darmmicrobiota vormen. Deze microbiota spelen een essentiële rol in het behouden van de darmgezondheid en het verteringsproces
Een hond met een goed werkende spijsverteringstelsel dmv goede darmgezondheid

Het belang van darmgezondheid

Nu we begrijpen hoe het spijsverteringsstelsel van honden werkt, is het belang van een gezonde darmgezondheid duidelijker dan ooit. Hier zijn enkele redenen waarom een gezond spijsverteringsstelsel zo cruciaal is voor het welzijn van honden:

 • Voedingsopname: Een gezond spijsverteringsstelsel zorgt ervoor dat honden alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hun voeding halen. Dit is essentieel voor hun groei, ontwikkeling en algehele gezondheid.
 • Spijsverteringsproblemen voorkomen: Een gezonde darmfunctie voorkomt veelvoorkomende spijsverteringsproblemen zoals diarree en braken. Deze aandoeningen kunnen pijnlijk zijn voor honden en leiden tot uitdroging en voedingstekorten.
 • Immune ondersteuning: De darmen spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem van honden. Een sterk immuunsysteem helpt hen om infecties en ziekten af te weren.
 • Gedrags- en mentale gezondheid: Er is steeds meer bewijs dat de darmgezondheid van invloed kan zijn op het gedrag en de mentale gezondheid van honden. Een ongezonde darmflora kan leiden tot stemmingsstoornissen en gedragsproblemen.

Probiotica als oplossing

Nu we begrijpen waarom darmgezondheid zo belangrijk is voor honden, is het tijd om te bespreken hoe probiotica kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en spijsvertering. Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen.

SuppDog begrijpt hoe belangrijk darmgezondheid is voor je harige vriend. Daarom hebben we Probiotica+ Darmsnoepjes ontwikkeld, speciaal voor honden. Deze snoepjes zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook gevuld met goede probiotica die kunnen helpen om de buik van je hond gezond te houden.

Onze Probiotica+ Darmsnoepjes bevatten zorgvuldig geselecteerde probiotische stammen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van honden. Deze vriendelijke microben kunnen helpen bij het herstellen en handhaven van een evenwichtige darmflora bij je viervoeter, waardoor spijsverteringsproblemen zoals diarree en braken kunnen worden verminderd.

Wat nog beter is, is dat onze snoepjes niet alleen de darmgezondheid ondersteunen, maar ze zijn ook gewoon heerlijk volgens je hond. Dus elke keer dat je je trouwe metgezel een Probiotica+ Darmsnoepje geeft, geef je hem niet alleen een smakelijke beloning, maar ook een boost voor zijn buikgezondheid.

De Probiotica+ van SuppDog voor een goede darmgezondheid
 • Balans van de darmflora: Probiotica kunnen helpen bij het herstellen en handhaven van een evenwichtige darmflora bij honden. Ze bevorderen de groei van nuttige bacteriën en remmen schadelijke bacteriën, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering.
 • Verbeterde vertering: Probiotica kunnen de vertering van voedsel verbeteren door het afbreken van complexe voedingsstoffen in eenvoudigere vormen, waardoor honden meer voedingsstoffen kunnen opnemen.
 • Immune ondersteuning: Probiotica stimuleren het immuunsysteem in de darmen, wat kan helpen bij het voorkomen van infecties en het ondersteunen van de algehele gezondheid.
 • Vermindering van spijsverteringsproblemen: Probiotica zijn gekoppeld aan een vermindering van veelvoorkomende spijsverteringsproblemen zoals diarree en braken. Ze kunnen helpen bij het herstellen van de balans na een periode van ziekte of antibiotica gebruik.

Hoe probiotica aan honden te geven

Nu we de voordelen van probiotica begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe je ze veilig aan je hond kunt geven. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Overleg met de dierenarts: Voordat je probiotica aan je hond geeft, is het altijd een goed idee om met je dierenarts te overleggen. Ze kunnen je adviseren over het juiste probioticum en de dosering voor jouw specifieke hond.
 • Kies het juiste probioticum: Er zijn verschillende soorten probiotica beschikbaar, dus kies er een die geschikt is voor honden. Zorg ervoor dat het probioticum specifieke stammen bevat die gunstig zijn voor honden.
 • Volg de doseringsinstructies: Het is belangrijk om de doseringsinstructies op de verpakking van het probioticum te volgen. Het is niet nodig om meer te geven dan aanbevolen, omdat te veel probiotica schadelijk kunnen zijn.
 • Blijf consistent: Probiotica werken het beste wanneer ze regelmatig worden gegeven. Blijf dus consistent met de toediening ervan volgens de aanbevelingen van je dierenarts.

Natuurlijke manieren om darmgezondheid te ondersteunen

Naast probiotica zijn er ook natuurlijke manieren om de darmgezondheid van je hond te ondersteunen:

 • Hoogwaardige voeding: Zorg ervoor dat je hond hoogwaardig voedsel krijgt dat specifiek is samengesteld voor hun leeftijd, grootte en behoeften. Voeding speelt een cruciale rol bij de gezondheid van het spijsverteringsstelsel.
 • Voldoende water: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers, schoon water. Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Beweging stimuleert de darmactiviteit en helpt obstipatie te voorkomen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om de darmgezondheid te bevorderen.
 • Stressmanagement: Stress kan een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid van honden. Zorg voor een rustige omgeving en vermijd situaties die stress kunnen veroorzaken.
Een blije hond dmv een goede darmgezondheid

Conclusie

Het welzijn van onze geliefde honden hangt in hoge mate af van de gezondheid van hun spijsverteringsstelsel. Een gezonde darmfunctie is essentieel voor de opname van voedingsstoffen, het voorkomen van spijsverteringsproblemen, het ondersteunen van het immuunsysteem en zelfs het beïnvloeden van hun gedrag en mentale gezondheid. Probiotica zijn een waardevol hulpmiddel om de darmgezondheid te bevorderen, maar ze moeten worden gebruikt met zorg en onder toezicht van een dierenarts. Door aandacht te besteden aan de gezondheid van het spijsverteringsstelsel van je hond en passende maatregelen te nemen, kun je bijdragen aan een lang en gezond leven voor je trouwe metgezel.

Bronnen

 1. Katelyn Son (30 augustus, 2023) Dog Gut Health: Everything You Need to Know. Veterinarinas.org
  Dog Gut Health: Everything You Need to Know – Veterinarians.org
 2. Silke Salvati Schimitz (januari, 2021) Value of Probiotics in Canine and Feline Gastroenterology. PubMed
  Value of Probiotics in Canine and Feline Gastroenterology – PubMed (nih.gov)
 3. Lisa de Buyser (22 april, 2015) Pre- en probiotica bij hond en kat. Universiteit Gent
  Microsoft Word – MP pre- en probiotica hond en kat – Lisa De Buyser.docx (ugent.be)
 4. Sam Schwab (31 augustus, 2021) A Pet Parent’s Guide To Probiotics For Dogs. The Dodo
  Probiotics For Dogs: What They Are, Benefits And Side Effects – DodoWell – The Dodo
 5. AKC Staff (5 september, 2023) Probiotics for Dogs. American Kennel Club
  Probiotics for Dogs – American Kennel Club (akc.org)


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *