Puppy op het toilet

Het verwelkomen van een schattige, pluizige pup in je huis is een opwindende ervaring. Je kunt niet wachten om quality time met je nieuwe metgezel door te brengen, en je bent vastbesloten om een sterke band op te bouwen. Maar er is één uitdaging die vrijwel elke pupbezitter tegenkomt: het zindelijk maken van je pup. Het kan een frustrerende taak lijken, maar met de juiste aanpak en wat geduld kun je je pup met succes zindelijk maken. In deze uitgebreide gids bespreken we alles wat je moet weten over het zindelijk maken van je pup, van de basisprincipes tot geavanceerde tips.

Wat betekent “zindelijkheid” voor een hond?

Voordat we dieper ingaan op het zindelijk maken van je pup, is het belangrijk om te begrijpen wat zindelijkheid eigenlijk betekent voor een hond. Een zindelijke hond is in staat om zijn behoeften op een gecontroleerde en passende manier te bevredigen, meestal door naar buiten te gaan om te plassen en te poepen. Dit is van cruciaal belang voor het welzijn van je hond en het gemak van het samenleven.

Waarom is zindelijkheid belangrijk?

Zindelijkheid is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Hygiëne: Een zindelijke hond voorkomt dat je huis bezaaid raakt met ongewenste verrassingen.
 2. Comfort van de hond: Het stelt je hond in staat om comfortabel te leven zonder zichzelf te bevuilen.
 3. Levenskwaliteit: Een zindelijke hond kan vrij en zonder zorgen in huis rondlopen, en jij kunt genieten van een schoner en aangenamer huis.
 4. Sociale Interactie: Het vergemakkelijkt sociale interacties, zowel thuis als buitenshuis, omdat je hond geen ongewenst gedrag vertoont.

Nu we begrijpen waarom zindelijkheid belangrijk is, laten we ons richten op hoe je een pup zindelijk kunt maken.

Hoe maak je een pup zindelijk?

Het proces van het zindelijk maken van een pup kan enige tijd en inspanning vergen, maar het is zeker de moeite waard. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om je pup met succes zindelijk te maken:

1. Begin vroeg

Zindelijkheidstraining moet zo vroeg mogelijk beginnen, bij voorkeur wanneer je pup nog maar een paar weken oud is. Jonge pups hebben nog geen volledige controle over hun blaas en darmen, dus wees geduldig en begripvol.

2. Stel een routine in

Het instellen van een consistente routine is essentieel bij het zindelijk maken van je pup. Breng je pup op vaste tijdstippen naar buiten om te plassen en te poepen. Dit kan onder meer na het eten, drinken, spelen en slapen zijn.

3. Gebruik een vaste plaats

Kies een vaste plek buiten waar je pup zijn behoeften kan doen. De geur van eerdere uitwerpselen zal je pup aanmoedigen om op dezelfde plaats te gaan.

4. Geef lof en beloningen

Beloon je pup enthousiast wanneer hij buiten zijn behoefte doet. Geef lof en kleine traktaties om positief gedrag te bevestigen. Je pup zal snel begrijpen dat buiten plassen en poepen loont.

5. Wees geduldig

Verwacht niet dat je pup vanaf dag één volledig zindelijk is. Ongevallen zullen gebeuren. Wees geduldig en reageer niet boos. Schreeuwen of straffen zal je pup alleen maar angstig maken en het leerproces vertragen.

6. Hou toezicht

Houd altijd toezicht op je pup wanneer hij binnen is. Dit kan betekenen dat je hem aan de lijn houdt of hem in dezelfde kamer houdt waar jij bent. Op deze manier kun je snel ingrijpen als je pup tekenen vertoont dat hij moet plassen of poepen.

7. Gebruik een kooi of bench

Een bench of kooi kan handig zijn bij het zindelijk maken van je pup. Honden hebben van nature de neiging om hun slaapplaats schoon te houden, dus een kooi kan je pup ontmoedigen om binnen te plassen of te poepen. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is voor je pup om comfortabel te staan, liggen en draaien, maar niet groot genoeg om een aparte hoek te maken voor plassen of poepen.

8. Leer de tekenen

Let op de tekenen dat je pup moet plassen of poepen, zoals snuffelen, rondlopen of onrustig gedrag. Als je deze tekenen herkent, breng je pup dan onmiddellijk naar buiten.

9. Opruimen van ongelukken

Als er toch een ongeluk binnen gebeurt, reinig het dan grondig met een enzymatische reiniger om alle geur te verwijderen. Dit voorkomt dat je pup dezelfde plek opnieuw als toilet gebruikt.

10. Volharding en consistentie

Het belangrijkste bij zindelijkheidstraining is volharding en consistentie. Blijf dezelfde routine volgen en wees geduldig, zelfs als het even duurt voordat je pup volledig zindelijk is

Wanneer is een pup zindelijk?

De tijd die nodig is om een pup zindelijk te maken, kan variëren van pup tot pup. Over het algemeen kunnen de meeste pups tussen de vier en zes maanden oud zijn voordat ze als volledig zindelijk worden beschouwd. Sommige pups kunnen echter sneller leren, terwijl anderen wat langer nodig hebben.

Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op hoe snel je pup zindelijk wordt:

 • Leeftijd van de pup
  Jongere pups hebben over het algemeen meer tijd nodig om zindelijk te worden, omdat ze nog niet de volledige controle over hun blaas en darmen hebben.
 • Ras
  Sommige rassen leren sneller dan andere. Kleinere rassen hebben vaak een kleinere blaas, wat betekent dat ze vaker moeten plassen.
 • Individuele verschillen
  Elke pup is uniek, en sommige pups leren sneller dan andere. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het leerproces van je pup te respecteren.
 • Consistentie in training
  Hoe consequenter je bent in het volgen van de trainingsroutine, hoe sneller je pup zindelijk zal worden.
 • Vorige ervaringen
  Als je pup al in een omgeving heeft geleefd waarin zindelijkheidstraining was begonnen, kan hij sneller leren.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs nadat je pup als volledig zindelijk wordt beschouwd, er af en toe nog steeds ongelukjes kunnen gebeuren, vooral als je pup gestrest is of zich in een nieuwe omgeving bevindt.

Zindelijkheidstraining: Veelvoorkomende fouten om te vermijden

Terwijl je werkt aan het zindelijk maken van je pup, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden. Deze fouten kunnen het leerproces van je pup vertragen of zelfs negatief beïnvloeden.

 1. Bestraffing
  Het straffen van je pup voor ongelukjes in huis is een grote fout. Het zal je pup alleen maar angstig maken en het vertrouwen tussen jou en je pup beschadigen. In plaats van straffen, blijf geduldig en focus op positieve versterking.
 2. Onvoldoende toezicht
  Laat je pup nooit zonder toezicht in huis rondlopen totdat hij volledig zindelijk is. Onvoldoende toezicht kan leiden tot meer ongelukjes.
 3. Te lange periodes tussen pauzes
  Als je te lange periodes tussen de pauzes laat, zal je pup het moeilijk vinden om zijn behoefte buiten te doen. Zorg ervoor dat je pup regelmatig de kans krijgt om naar buiten te gaan.
 4. Veranderingen in routine
  Het veranderen van de trainingsroutine kan verwarrend zijn voor je pup. Probeer de routine zo consistent mogelijk te houden.
 5. Onvoldoende reiniging van ongelukjes
  Het niet grondig schoonmaken van ongelukjes kan leiden tot herhaaldelijk plassen op dezelfde plek. Gebruik een enzymatische reiniger om alle geur te verwijderen.

Geavanceerde tips voor zindelijkheidstraining

Als je de basisprincipes van zindelijkheidstraining onder de knie hebt, kun je overwegen enkele geavanceerde tips toe te passen om het proces te versnellen en te verbeteren:

1. Leer je hond een signaalwoord

Sommige hondeneigenaren leren hun hond een specifiek woord of commando aan dat aangeeft dat het tijd is om naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld, zeg “buiten” elke keer als je je pup naar buiten brengt. Je pup zal snel leren om het woord te associëren met naar buiten gaan om te plassen of te poepen.

2. Gebruik een bel

Een bel bij de deur kan een handig hulpmiddel zijn om je pup te laten weten dat hij naar buiten moet. Leer je pup om tegen de bel aan te tikken met zijn poot of neus als hij naar buiten wil.

3. Let op de timing

Als je weet wanneer je pup meestal moet plassen of poepen, kun je de kans op ongelukjes verminderen. Hou een dagboek bij van de tijdstippen waarop je pup gewoonlijk naar buiten gaat, en zorg ervoor dat je op die momenten beschikbaar bent.

4. Spelen na het uitlaten

Laat je pup na het plassen of poepen buiten nog even spelen en rondrennen. Op deze manier zal hij leren dat buiten zijn ook leuk is en niet alleen bedoeld is voor het toilet.

5. Maak gebruik van geurherkenning

Je kunt speciale geurbepalingssprays gebruiken om de plek waar je pup zijn behoeften moet doen, aantrekkelijker te maken. Deze sprays bevatten feromonen die je pup aanmoedigen om daar te plassen of te poepen.

6. Wees geduldig met nachtelijke pauzes

Jonge pups kunnen ‘s nachts nog niet volledig de controle over hun blaas hebben. Wees geduldig en wees bereid om ‘s nachts op te staan om je pup naar buiten te brengen als dat nodig is.

7. Leer commando’s voor plassen en poepen

Sommige eigenaren leren hun hond commando’s aan die specifiek aangeven of ze moeten plassen of poepen. Dit kan handig zijn in situaties waarin je je pup snel naar buiten moet brengen.

Conclusie

Het zindelijk maken van een pup kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en veel geduld kun je succesvol zijn. Begin vroeg, stel een routine in, gebruik positieve versterking en vermijd veelvoorkomende fouten zoals straffen. Wees geduldig en begripvol, en onthoud dat elke pup zijn eigen tempo heeft bij het leren. Met de juiste begeleiding en consistentie zal je pup uiteindelijk volledig zindelijk worden en kun je samen genieten van een schoon en harmonieus huis.

Het zindelijk maken van je pup is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een gezonde, gelukkige hond. Neem de tijd om je pup te helpen dit belangrijke levensvaardigheid onder de knie te krijgen, en je zult beloond worden met een loyale metgezel die zich op zijn gemak voelt in huis en daarbuiten.

Dus, als je je afvraagt hoe je een pup zindelijk moet maken, onthoud dan deze belangrijke stappen en tips, en je bent goed op weg naar een succesvolle zindelijkheidstraining voor je nieuwe harige vriend.

Bronnen

 1. Mara Bovsun (18 september, 2023) How to Potty Train Puppies: A Comprehensive Guide for Success. Amercian Kennel Club
  Potty Training a Puppy: How to House Train Puppies (akc.org)
 2. Stephanie Gibeault (28 augustus, 2023) Expert Tips for Potty Training Your Puppy. American Kennel Club
  Puppy Potty Training Tips from Expert Dog Trainers (akc.org)
 3. Courtney Montgomery (4 november, 2016) 5 Key Tips for How to Potty Train a Puppy Effectively. PrepScholar
  5 Key Tips for How to Potty Train a Puppy Effectively (prepscholar.com)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *