Is banaan goed voor honden?

Ja! Bananen kunnen zeker goed zijn voor honden! Net zoals voor mensen, kunnen bananen veel gezondheidsvoordelen bieden voor honden als ze met mate gegeven worden.

Wat zit er in banaan?

Bananen zijn rijk aan vezels (wat veel honden ontbreken in hun dieet), bevatten weinig vet en zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, B6, biotine, magnesium en kalium. Echter, bananen bevatten ook natuurlijk veel suiker, dus ze moeten op een gecontroleerde manier aan een hond gegeven worden, ofwel als een kleine beloning of een paar stukjes toegevoegd of gemengd met het hoofdmaaltijd als voedzame topper.

Vanwege hun hoge suikergehalte, mag een grote hond niet meer dan een halve banaan per dag hebben en mag een kleine hond alleen een paar stukjes banaan krijgen. Honden met nierproblemen of diabetes moeten alleen met toestemming van de dierenarts bananen krijgen, omdat de hoeveelheid kalium en suiker verergeringen van deze aandoeningen kan veroorzaken. Bovendien, als je je afvraagt of je bananen aan een pup kunt geven, raadpleeg dan je dierenarts over de geschiktheid en de aanbevolen hoeveelheid.

Waar moet je op letten?

Je moet altijd rustig aan doen als je een hond iets nieuws geeft om te eten om het maagproblemen te voorkomen, vooral bij pups. Geef een zeer klein stukje banaan elke paar dagen gedurende een week voordat je overweegt om blijvend kleine hoeveelheden ervan aan je hond te geven. Je moet ze nauwlettend in de gaten houden na hun eerste introductie ervan, omdat sommige honden gevoelig kunnen zijn voor bananen. Als je hond jeukende huid, netelroos of begint te hoesten of te niezen na het eten van een stukje banaan, kan dit een intolerantie reactie aangeven. In dat geval moet je even langs de dierenarts.

Net als bij mensen zullen alle honden anders reageren op verschillende voedingsmiddelen, dus wees altijd bewust van dit als je ze nieuwe voeding, snacks en traktaties geeft, ongeacht of ze als veilig worden beschouwd.

Kunnen honden banaanschillen eten?

Banaanschillen zijn niet giftig om door honden opgenomen te worden, maar het is niet aanbevolen om ze aan je hond te geven. De schil van een banaan bevat extreem veel vezels en kan je hond daardoor moeite geven met de vertering. De schillen kunnen ook blokkades veroorzaken vanwege hoe moeilijk het voor het lichaam is om ze te verwerken.

Als je bezorgd bent over de gezondheid van je hond nadat ze een stukje banaan of de schil hebben opgegeten, neem dan contact op met je dierenarts.

Wat betreft banaanchips?

Banaanchips zijn een zeer energierijk tussendoortje waar wij misschien af en toe van nemen als we een boost nodig hebben. Meestal is het oké als een hond af en toe een chipje met je deelt, maar dat is alleen als de eventuele conserveermiddelen die erin zitten niet giftig zijn voor honden, dus lees altijd het etiket. Wees ook bewust van de hoeveelheid suiker in deze gedroogde banaanchips, want dat is ook niet goed voor de gezondheid van de hond.

Conclusie

Ja, honden kunnen bananen eten! Maar niet alle honden houden van de smaak ervan. Dus als jouw hond niet zo geïnteresseerd is in je aanbod van een banaan, is het misschien beter om iets anders te proberen wat veilig is om te eten voor honden, zoals pompoen of appels (zonder kern of zaadjes).

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Bananas? Are Bananas Good For Dogs? Can Dogs Have Bananas? (akc.org)
    Auteur: Liz Donovan ”Can dogs eat bananas? Are bananas good for dogs? Can dogs have bananas?

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *