Leestijd: 2 min.

Champignons zijn een complexe voedselgroep. Ze zijn een vast onderdeel in veel gerechten en groeien wild in onze tuinen, parken en zelfs in huis. Maar mag een hond champignons eten? Het antwoord hangt volledig af van het soort champignon.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Of honden wilde champignons kunnen eten
 • Welke wilde champignons giftig zijn voor honden
 • Wat de symptomen zijn en behandeling is van champignonvergiftiging bij honden

Kunnen honden wilde champignons eten?

Stel je dit voor: je loopt met je hond over een bospad, en terwijl ze enthousiast de grond besnuffelen, merk je dat ze gestopt zijn om iets te eten. Je hurkt om te zien wat het is en ontdekt dat je hond een wilde champignon heeft opgegeten. Als je eerste reactie paniek is, zit je op het juiste spoor.

Sommige mensen geloven dat honden geen giftige paddenstoelen eten omdat ze de gifstoffen kunnen identificeren aan de hand van geur. Helaas is dit niet waar. Dierenartsen en paddenstoelen deskundigen geloven dat vergiftiging door wilde champignons een ondergerapporteerde oorzaak van fatale vergiftiging bij honden is. Snel reageren op een vermoedelijke paddenstoelen snack is het beste wat je kunt doen voor je hond in deze situaties.

Als je hond een wilde giftige champignon heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts of een spoedveterinair ziekenhuis.

Welke wilde champignons zijn giftig voor honden?

Er zijn slechts enkele wilde champignons die de meeste problemen lijken te veroorzaken. Amanita phalloides, ook bekend als de “death cap,” en Galerina marginata, bekend als “dodelijke Galerina” of “Galerina autumnalis,” zijn enkele voorbeelden. Het is moeilijk om giftige champignons te onderscheiden van niet-giftige champignons, dus dierenartsen raden aan alle wilde champignons als potentieel giftig te beschouwen en ze als een diergeneeskundige noodsituatie te behandelen.

Symptomen van champignonvergiftiging bij honden

De symptomen van champignonvergiftiging bij honden variëren afhankelijk van de soort champignon. Deze kunnen variëren van braken en diarree tot sedatie, neurologische symptomen en zelfs dodelijk leverfalen. Als je vermoedt dat je hond champignons heeft gegeten, let dan op symptomen zoals overgeven, diarree, zwakte, lethargie en andere tekenen van ongemak.

Wanneer je hond geen champignon heeft gegeten, maar wel last heeft van diarree, heeft Suppdog de Probiotics+ ontwikkeld. Deze snoepjes zorgen ervoor dat de darmflora weer in balans komt, en zorgen voor een gezonde maag- en darmhygiëne. Dit zorgt er ook voor dat je hond geen diarree meer heeft.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Behandeling van champignonvergiftiging bij honden

De behandeling van champignonvergiftiging hangt af van het type champignon, de symptomen en hoe recent de inname heeft plaatsgevonden. Neem indien mogelijk een monster van de champignon mee naar de dierenarts, omdat dit hen zal helpen de beste aanpak te bepalen. Behandelingsopties kunnen het opwekken van braken, toedienen van medicijnen om de gifstof tegen te gaan en ondersteunende zorg omvatten.

Kunnen honden champignons uit de winkel eten?

Wilde champignons kunnen giftig zijn voor mensen en honden, maar geldt dit ook voor champignons uit de winkel, zoals portobello’s? Champignons die in grote supermarkten worden verkocht, zijn over het algemeen veilig voor honden om te eten. Echter, gerechten met champignons bevatten vaak sauzen, oliën en kruiden die schadelijk kunnen zijn voor honden. Het is veiliger om je hond andere beloningen te geven, zoals een wortel of een plakje appel.

Conclusie

Hoewel champignons een smakelijke toevoeging kunnen zijn aan menselijke maaltijden, is het belangrijk om bewust te zijn van de gevaren voor onze harige metgezellen. Voorkom dat je hond wilde champignons opeet en vermijd het voeren van gerechten met champignons. Veiligheid staat voorop als het gaat om de gezondheid van je trouwe viervoeter.

Bronnen

 1. Burke, A. (2023, 4 augustus). Can dogs eat mushrooms? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-mushrooms/
 2. Arnold, V. L. (2023e, juni 29). Can dogs eat mushrooms? PetMD. https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-mushrooms
 3. Bauhaus, J. M. (2023, 9 november). Are mushrooms good for dogs? Forbes Advisor. https://www.forbes.com/advisor/pet-insurance/pet-care/can-dogs-eat-mushrooms/
 4. Brown, J. (2023, 25 oktober). Can dogs eat mushrooms? The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/can-dogs-eat-mushrooms-4845258
 5. Macindoe, J. (2023, 25 oktober). Can dogs eat mushrooms? | Joii Pet Care. Joii Pet Care. https://www.joiipetcare.com/advice/can-dogs-eat-mushrooms/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *