Hond met appel op zijn snuit

Als hondenliefhebbers willen we altijd het beste voor onze harige vrienden. Dit omvat niet alleen het voorzien van voldoende beweging en liefde, maar ook het zorgen voor hun voeding. Een vraag die vaak opkomt, vooral als we gezond eten, is: “Mag een hond appel eten?” In deze blog zullen we deze vraag grondig onderzoeken en ontdekken of appels veilig zijn voor honden en zo ja, hoe je ze op een verstandige manier aan hun dieet kunt toevoegen.

Mogen honden appel eten?

Laten we meteen ter zake komen: ja, honden kunnen appels eten, en ze kunnen zelfs enkele voordelen voor hun gezondheid bieden. Appels bevatten veel voedingsstoffen en vezels, en ze zijn laag in calorieën, waardoor ze een gezonde snackoptie zijn voor je harige metgezel. Toch zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden voordat je je hond appels voert.

Mag een hond appel met schil eten?

Een van de meest voorkomende vragen is of een hond appel met schil kan eten. De schil van een appel bevat doorgaans meer vezels en voedingsstoffen dan het vruchtvlees, dus op het eerste gezicht lijkt het een goede keuze. Echter, appelschillen bevatten ook pesticiden en wax die schadelijk kunnen zijn voor honden. Om deze reden is het over het algemeen het beste om de schil van een appel te verwijderen voordat je het aan je hond geeft. Zorg er ook voor dat de appel goed is gewassen om eventuele resten van schadelijke stoffen te verwijderen.

Is appel goed voor honden?

Appels kunnen enkele gezondheidsvoordelen voor honden hebben, maar het is belangrijk om ze met mate te geven. Hier zijn enkele voordelen van appels voor honden:

1. Vezelrijk:
Appels bevatten veel vezels, wat kan helpen bij de spijsvertering van je hond en obstipatie kan voorkomen.

2. Lage calorieën:
Appels zijn caloriearm, wat betekent dat ze een gezonde snackoptie zijn voor honden die op dieet zijn of neigen naar overgewicht.

3. Vitamines en mineralen:
Appels bevatten vitamines zoals vitamine A en C, evenals mineralen zoals kalium. Deze voedingsstoffen kunnen de algehele gezondheid van je hond ondersteunen.

4. Tandheelkundige gezondheid:
Het kauwen op appels kan helpen om de tanden van je hond schoon te houden en tandplak te verminderen.

Hond met een verzorgd gebit. Kauwen op appels kunnen de tanden van honden ook schoon houden.

Hoewel appels enkele voordelen hebben, moeten ze met mate worden gegeven. Te veel appels kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree, vanwege het hoge vezelgehalte. Bovendien bevatten appels natuurlijke suikers, dus overmatige consumptie kan bijdragen aan gewichtstoename en tandbederf.

Hoe kan je appels veilig aan je hond geven?

Als je besluit om je hond af en toe een stukje appel te geven, zijn hier enkele richtlijnen om te volgen:

1. Verwijder de schil en pitten:
Zoals eerder vermeld, verwijder altijd de schil en de pitten van de appel voordat je deze aan je hond geeft.

2. Snijd in kleine stukjes:
Snijd de appel in kleine, hapklare stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen.

3. Geef met mate:
Geef appels alleen als een occasionele traktatie en niet als een vervanging voor het reguliere hondenvoer. Ongeveer een tot twee plakjes appel zijn meestal voldoende.

4. Let op allergische reacties:
Houd je hond in de gaten nadat je hem een stukje appel hebt gegeven. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor appels en kunnen symptomen vertonen zoals jeukende huid, braken of diarree.

5. Kies voor biologische appels:
Als je je zorgen maakt over pesticiden, kies dan voor biologische appels of was de appels grondig voordat je ze aan je hond geeft.

Appels in stukjes gesneden zonder schil. het veiligst om aan je hond te geven.

Wat te doen als je hond te veel appel heeft gegeten?

Als je hond per ongeluk te veel appel heeft gegeten en symptomen vertoont zoals braken, diarree of buikpijn, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Overmatige consumptie van appels kan tot spijsverteringsproblemen leiden, en het is belangrijk om de gezondheid van je hond te waarborgen.

Conclusie

Dus, mogen honden appel eten? Ja, ze kunnen appels eten, maar met mate en met de juiste voorbereiding. Het verwijderen van de schil en pitten, het snijden in kleine stukjes en het geven als een occasionele traktatie zijn allemaal belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat je hond veilig van appels kan genieten. Appels kunnen enkele gezondheidsvoordelen bieden, zoals vezels en vitamines, maar overdrijf het niet. Onthoud dat honden voornamelijk hondenvoer moeten eten om aan al hun voedingsbehoeften te voldoen.

Als je twijfels hebt over het voeren van appels aan je hond, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies op maat. Elke hond is anders, en wat veilig is voor de ene hond, kan niet geschikt zijn voor de andere. Het welzijn van je harige metgezel staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je verstandige keuzes maakt als het gaat om hun voeding en traktaties.

In de wereld van huisdierenvoeding is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, en nu weet je dat je je hond met een gerust hart een stukje appel kunt geven, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Onthoud, een gezonde hond is een gelukkige hond, en af en toe een gezonde traktatie kan zeker bijdragen aan hun geluk.

Bronnen

 1. Kaitlyn Arford (14 augustus, 2023) Can Dogs Eat Apples? American Kennel Club
  Can Dogs Eat Apples? How to Safely Feed Apples to Dogs (akc.org)
 2. Guofeng Xu, Jiyun Nie, Yonglong Wu, Zhen Yan & Mengliang Ye (25 september, 2018) The effects of fruit bagging on residue behavior and dietary risk for four pesticides in apple. Scientific Reports
  The effects of fruit bagging on residue behavior and dietary risk for four pesticides in apple | Scientific Reports (nature.com)
 3. The Nutrition Source
  Apples | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
 4. Dog Fluffy (8 augustus, 2023) Are Dogs Allergic to Apples? Exploring the Potential Risks and Benefits of Feeding Apples to Your Canine Companion. Dog Fluffy
  Are Dogs Allergic To Apples? Best Guide 2023 – Dog Fluffy
 5. Sandra C. Mitchell (14 december, 2022) Can Dogs Eat Apples?
  Can Dogs and Puppies Eat Apples? | Are Apples Good for Dogs? | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *