Het schoonmaken van de oren is vaak een over het hoofd gezien onderdeel van de verzorging van je hond, maar voor veel honden is het buitengewoon belangrijk. Het schoonmaken van de oren van je hond is ontzettend eenvoudig en kan thuis worden gedaan (mits jij en je hond er comfortabel mee zijn). Als je het nog nooit eerder hebt gedaan, vraag je je misschien af waar je moet beginnen. Daarom hebben we deze handige gids samengesteld om je te vertellen hoe je de oren van een hond schoonmaakt.

Leestijd: 5 min.

Hoe vaak moet ik de oren van mijn hond schoonmaken?

Dit hangt vaak af van je hond. Honden met hangende oren, zoals Cocker Spaniëls en Basset Hounds, hebben vaak vaker oorreiniging nodig omdat ze vatbaarder kunnen zijn voor oorinfecties. Dit komt doordat langere hangende oren minder luchtstroom toelaten en vuil & vocht gemakkelijk in de gehoorgang kunnen worden gevangen, wat kan leiden tot een gistinfectie.

Basset Hound

Honden die graag zwemmen, hebben ook regelmatige oorreiniging nodig, omdat het extra vocht hen vatbaarder kan maken voor oorinfecties. Bovendien moet je altijd op zoek zijn naar oormijten bij je hond, omdat ze ook een mogelijke oorzaak van oorinfecties zijn en ook kunnen worden overgedragen op andere huisdieren.

Kortom, het is belangrijk om de oren van je hond regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen, maar niet te vaak, omdat dit het kanaal kan beschadigen of irritatie kan veroorzaken die tot verdere problemen kan leiden. Als je het niet zeker weet, is het het beste om het aan je dierenarts te vragen, omdat zij een reinigingsschema kunnen aanbevelen dat past bij de unieke behoeften van je hond.

Hoe maak je de oren van je hond schoon?

Bij het overwegen van de beste manier om de oren van een hond schoon te maken, is het belangrijkste ervoor te zorgen dat je hond comfortabel is met het hele proces.

Natuurlijk is het ideaal als je begint met het hanteren of schoonmaken van hun oren wanneer ze puppy’s zijn, omdat ze veel meer geneigd zijn om oké te zijn met oorreiniging als ze ouder zijn. Dit is echter niet altijd mogelijk, vooral als je een hond hebt gered uit het asiel of een oudere hond hebt die nog nooit zijn oren heeft laten schoonmaken.

Oren schoonmaken puppy

Raak de oren van je hond voorzichtig aan en strijk erover om te zien hoe ze reageren. Als ze lijken te gruwen van het aanraken van hun oren, forceer het dan niet! Probeer nooit de oren van een hond schoon te maken als ze gestrest zijn of het moeilijk hebben: dit kan hen van streek maken en ook schaden. Breng ze in plaats daarvan naar de dierenarts, die ze voor je kan schoonmaken.

Wat heb je nodig om de oren van je hond schoon te maken?

Voordat je de oren van je hond gaat schoonmaken, zorg ervoor dat je de volgende dingen hebt:

 • Vochtige watten of wattenschijfjes
 • Oorreiniger (moet specifiek voor honden zijn, gebruik nooit producten bedoeld voor menselijk gebruik)
 • Een schone handdoek
 • Een tweede paar handen (handig als je hond niet gewend is om zijn oren te laten behandelen)
 • Veel traktaties voor tijdens en na het schoonmaken van de oren

Hoewel je natuurlijk vrij bent om elke oorreiniger te kiezen, raden wij de Clear Ears+ aan. Verrijkt met natuurlijke ingrediënten, zorgt deze formule voor een zachte en effectieve reiniging van de oren van je hond. Het beschermt tegen ophopingen van vuil en houdt de oren gezond, waardoor je geliefde viervoeter zich comfortabeler voelt.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Vermindert jeuk & krabben
 • Reinigt moeilijk te bereiken plekken
 • Bestrijd overmatige gistopbouw

Het is ook belangrijk dat je nooit wattenstaafjes gebruikt om de oren van je hond schoon te maken, omdat deze te ver in de gehoorgang kunnen worden ingebracht en mogelijk schade kunnen veroorzaken.

Stappenplan voor het schoonmaken voor de oren van je hond

 1. Zorg ervoor dat je hond comfortabel is, til dan zijn oor op en houd het tussen je duim en wijsvinger om goed in het oor te kijken.
 2. Onderzoek het oor en controleer op roodheid, afscheiding of een slechte geur. Het is normaal dat er een kleine hoeveelheid lichtgekleurde oorsmeer aanwezig is. Als er echter een zeer grote hoeveelheid is, de oren erg rood zijn of er lijkt sprake te zijn van pus of een onaangename geur, is dit een teken van een probleem en heeft het aandacht van de dierenarts nodig.
 3. Veeg voorzichtig rond de ingang van het oor met vochtige watten. Hiermee verwijder je vuil of overtollig oorsmeer.
 4. Steek de punt van je gekozen oorreiniger in de gehoorgang en knijp dan in de fles om de oorreiniger vrij te geven. Zorg ervoor dat je hem niet te diep in het oor stopt en laat de punt van de applicator niet in aanraking komen met het oor van je hond, want dan kan de oplossing besmet raken met bacteriën.
 5. Masseer de basis van het oor om de reiniger te helpen in de gehoorgang te komen.
 6. Veeg overtollige reiniger weg met vochtige watten.
 7. Herhaal het proces voor het andere oor.
Oren schoonmaken hond

Als je dierenarts je oordruppels heeft gegeven om te gebruiken, is het het beste om ze binnen een korte periode na het schoonmaken toe te dienen. Hierdoor kan de medicatie effectief het oor binnendringen en worden opgenomen zonder vast te komen zitten in overtollig oorsmeer.

Wanneer moet je de oren van je hond niet schoonmaken?

Onderdeel van het leren hoe je de oren van een hond schoonmaakt, is ook het leren wat je vooral niet moet doen. Honden kunnen vatbaar zijn voor een aantal oorproblemen, zoals oormijt en oorinfecties. Andere honden kunnen vatbaar zijn voor chronische gistinfecties in het oor.

Als je vermoedt dat je hond een infectie heeft, ben je misschien geneigd om hun oren schoon te maken, vooral als je denkt dat ze sterker ruiken dan normaal of als je een ophoping van oorsmeer opmerkt. Als je echter de oren van je hond schoonmaakt wanneer ze geïnfecteerd zijn, kun je ze veel meer kwaad dan goed doen. Zorg er altijd voor dat je voor controle langs de dierenarts gaat als je een oorinfectie vermoedt, voordat je hun oren schoonmaakt.

Tekenen dat je hond een oorinfectie heeft

Als je hond een infectie heeft, hebben ze oren die gevoelig zijn voor aanraking en ze zullen rood en ontstoken zijn. Ze kunnen ook regelmatig met hun hoofd schudden of proberen hun oren te krabben omdat het ontzettend irriterend voor hen zal zijn.

Een andere indicatie van een oorinfectie is een onaangename afscheiding uit het oor, vaak vergezeld van een vieze geur of een ongebruikelijke kleur.

Hondenoor na oormijt

Oormijten kunnen ook de oorzaak zijn van oorinfecties bij je hond. Als mijten aanwezig zijn, kunnen ze eruitzien als koffiedik-achtige klonten, dikke zwarte of roodbruine korsten, evenals krassen en snijwonden in en rond de oren van je hond.

Als je denkt dat je hond een infectie heeft, zorg er dan voor dat je ze onmiddellijk naar de dierenarts brengt. Zij zullen antibiotica en oordruppels kunnen voorschrijven om bacteriële of gistinfecties op te ruimen. Bovendien kunnen ze, indien de infectie wordt veroorzaakt door een parasiet, de juiste medicatie voorschrijven om ze te doden.

Conclusie

het schoonmaken van de oren van je hond is een belangrijk onderdeel van hun verzorging, dat gemakkelijk thuis kan worden gedaan. Het is essentieel om dit regelmatig te doen om infecties te uit de weg te gaan, maar overdrijf hierbij niet om irritatie of schade te voorkomen. Met de juiste aanpak en producten kun je de oren van je harige vriend veilig en effectief reinigen. Vergeet niet dat bij tekenen van een infectie, zoals gevoelige, rode oren, afscheiding of krabben, het van vitaal belang is om onmiddellijk professionele hulp in te roepen, zodat je hond snel de juiste behandeling kan krijgen en weer gezond en gelukkig kan zijn.

Bronnen

 1. Burke, A. (2024, 17 januari). How to Clean a Dog’s Ears. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/health/how-to-clean-dogs-ears/
 2. DeJaynes, J., DVM. (2023, 29 november). How to keep dog ears clean. PetMD. https://www.petmd.com/dog/general-health/how-to-keep-dog-ears-clean
 3. Purina. (z.d.). How to Clean a Dog’s Ears: A Handy Guide. https://www.purina.co.uk/articles/dogs/health/skin-fur-ears/how-to-clean-a-dogs-ears
 4. University Animal Clinic. (z.d.). How to properly clean your dog’s ears. https://www.theuniversityanimalclinic.com/services/blog/how-properly-clean-your-dogs-ears
 5. WebMD Editorial Contributors. (2021, 9 februari). How to Clean Dog Ears. WebMD. https://www.webmd.com/pets/dogs/how-to-clean-dog-ears

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *