Leestijd: 4 min.

Een bezoek aan het bos, een wandeling via een wandelroute of gewoon een rondje door de wijk lopen is gunstig voor zowel jou als de mentale en fysieke gezondheid van je hond. Bovendien zijn regelmatige wandelingen ook een van de beste manieren om een band op te bouwen met je blaffende maatje. Ontdek de voordelen van dagelijkse wandelingen met je viervoeter!

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waarom dagelijkse wandelingen cruciaal zijn voor de gezondheid van je hond 🐕

Wandelen bevordert de sociale ontwikkeling van je puppy

Socialisatie vanaf jonge leeftijd is essentieel voor honden. Honden die goed gesocialiseerd zijn tegen de tijd dat ze 16 weken oud zijn, zijn over het algemeen minder angstig en vertonen minder snel angstgerelateerde agressie. Een puppy die regelmatig gaat wandelen, voelt zich veel comfortabeler in zijn omgeving en is over het algemeen gelukkiger. Maak dagelijkse wandelingen met je hond om ze de kans te geven hun sociale vaardigheden te verfijnen.

Met de hond wandelen

Wandelen verlicht de stress en angst van je hond

Het is geen geheim dat honden angst kunnen ervaren. Dit wordt alleen maar erger wanneer een hond binnen vastzit zonder enige stimulatie. Voorkom verveling en destructief gedrag door je hond dagelijks mee te nemen op een spannend avontuur. Een lange wandeling door de buurt stelt hen in staat om te verkennen en opgekropte energie los te laten, wat stress kan verminderen.

Wandelen biedt de perfecte gelegenheid voor training

Hondentraining is ontzettend belangrijk, en er is geen beter moment om wat nieuwe vaardigheden te oefenen dan tijdens een hondenwandeling. Met veel afleiding van nieuwe geluiden en geuren zijn hondenwandelingen een geweldige tijd om te controleren of je hond een nieuwe truc goed heeft opgepikt. Van eenvoudige commando’s zoals “zit” tot ervoor zorgen dat je hond komt wanneer je hem roept, wandelingen zijn geweldig voor training.

Hond trainen tijdens wandelen

Wandelen geeft je hond een gezonde dosis mentale stimulatie

Het uitlaten van je hond is niet alleen een uitstekende fysieke activiteit, het verkennen van grote velden en rennen over heuvels biedt ook aanzienlijke mentale voordelen. Terwijl je trouwe metgezel geniet van jouw aandacht en genegenheid, is het bieden van een goede mentale stimulatie essentieel om zijn welzijn te waarborgen. Het volgen van geuren, blaffen naar wilde dieren en het trotseren van uitdagende paden houdt je harige vriend(in) betrokken en stimuleert zijn geest.

Wandelen voorkomt obesitas, gewrichtsproblemen en andere ziekten

Het regelmatig wandelen van honden is de ideale manier om hen fit te houden. Wandelingen dragen bij aan het voorkomen van obesitas en zorgen voor gezonde gewrichten bij honden. Door regelmatige lichaamsbeweging kan worden voorkomen dat honden veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen ontwikkelen, zoals artritis en heupdysplasie. Daarnaast bevordert wandelen een gezond hart en kan het zelfs helpen bij het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.

Heeft je hond al last van artrose of andere gewrichtsproblemen? Probeer dan onze Joint Care+! Dit heerlijke snoepje, dagelijks toegediend, bevat natuurlijke ingrediënten die de pezen, kraakbeen, banden en gewrichten ondersteunen en smeren. Het helpt je hond gemakkelijker te bewegen, op te staan en verlicht pijn.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Ondersteunt botten & gewrichten
 • Bevat de natuurlijke superfoods glucosamine en groenlipmossel
 • Helpt artritis & artrose te bestrijden

Je creëert een band met je hond


De band tussen jou en je hond groeit vanzelf wanneer je samen wandelt en geniet van de natuur om je heen. Het wandelen met je hond biedt een gelegenheid om samen quality time door te brengen in nieuwe omgevingen, blijvende herinneringen worden gemaakt voor jou en je viervoeter. Bovendien helpt het verkennen van nieuwe situaties je om de ‘persoonlijkheid’ van je hond beter te begrijpen.

Hardlopen met hond

Wandelen met je hond biedt ook gezondheidsvoordelen voor jou

Wandelen met je hond is niet alleen gunstig voor onze harige vrienden, maar ook voor ons! Het kan de bloeddruk en cholesterol verlagen, en het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals type 2 diabetes verminderen. Huisdierouders hebben ook minder kans op obesitas dan mensen zonder huisdieren. Onderzoek wijst uit dat huisdierouders minder vaak naar de dokter gaan en minder afhankelijk zijn van hartmedicatie of slaapmiddelen dan mensen zonder huisdieren.

Wandelen verbetert je geestelijke gezondheid

Het wandelen met je hond kan je geestelijke gezondheid bevorderen door symptomen van depressie, stress en zelfs PTSS te verlichten. Mensen met huisdieren ervaren minder snel eenzaamheid, en het wandelen met je hond verbetert over het algemeen je humeur doordat lichaamsbeweging serotonine en dopamine vrijgeeft.

Wandelen in bos met hond

Conclusie

Dagelijkse wandelingen zijn van onschatbare waarde voor zowel jou als je trouwe viervoeter. Naast het bevorderen van fysieke fitheid, bieden ze een scala aan voordelen voor de mentale gezondheid van zowel honden als mensen. Door je hond regelmatig uit te laten, investeer je niet alleen in hun welzijn, maar versterk je ook de band tussen jou en je harige metgezel. Bovendien draagt het bij aan jouw eigen gezondheid door het risico op ziekten te verminderen en je geestelijke welzijn te verbeteren. Kortom, een simpele wandeling kan een wereld van verschil maken in het leven van jou en jouw vriend(in).

Bronnen

 1. Casido, M. (2023, 4 september). The Importance of Daily Walks for Your Dog. Lower Mainland Dog Walker. https://lowermainlanddogwalker.com/the-importance-of-daily-walks-for-your-dog/
 2. Dogsee. (2023, 13 april). Why is Walking Important for your Dog? Dogsee. https://www.dogseechew.in/blog/why-is-walking-important-for-your-dog
 3. Lee-Smith, A. (2020, 1 december). Top 8 Benefits of Daily Dog Walks. The Daily Wag! https://wagwalking.com/daily/top-8-benefits-of-daily-dog-walks
 4. Petzyo. (z.d.). 11 Surprising Benefits of Daily Dog Walks. https://petzyo.com.au/blogs/health-wellbeing/benefits-of-daily-walks-with-your-dog
 5. The Animal Foundation. (2018, 25 september). The Importance of Walking Your Dog | The Animal Foundation. https://animalfoundation.com/whats-going-on/blog/importance-walking-your-dog

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Gerelateerd product

Al 25.092+ kwispelende honden in 🇳🇱 & 🇧🇪

Joint Care+ Snoepjes

 • Voor sterke & soepele gewrichten
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

“Mijn 15-jarige schatje doet het er zo goed op! Ze springt weer op de bank en houd van haar wandelingen. Zonder dit was ze er waarschijnlijk niet meer… Mijn dank is groot!” – Mandy K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *