Wanneer het om honden gaat, zijn niet alle gapen hetzelfde. Bovendien zijn de redenen voor gapen niet volledig begrepen, zowel bij honden als bij mensen. Vroeger dacht men dat, als een hond gaapt, dit een manier was om de zuurstoftoevoer naar de hersenen aan te vullen, maar de wetenschap heeft nog geen bewijs hiervoor gevonden. Gapen is ook niet aangetoond als een manier om een vermoeid brein wakker te maken, zelfs al gapen we het meest wanneer we verveeld of moe zijn. Aangezien gapen het vaakst voorkomt in een warme kamer, wordt aangenomen dat het enig effect heeft op het koelen van de hersenen. Er moeten echter meer studies worden uitgevoerd over dit onderwerp. Tegenwoordig wordt gedacht dat gapen een vorm van communicatie is.

Stress gapen

De meeste trainers en gedragsdeskundigen zullen eigenaren adviseren om op te letten op tekenen van stress bij hun honden, en een van deze tekenen is vaak overmatig gapen. Dit is nauwkeurige informatie, aangezien honden lijken te gapen wanneer ze zich angstig voelen. Bijvoorbeeld, tijdens een gehoorzaamheid les zullen honden die stress en ongenoegen van hun eigenaren voelen vaak gapen alsof ze hun begrip willen tonen dat straf eraan komt. Als je tijdens een wandeling stopt om met een buurman te praten, zou je kunnen merken dat je hond een paar keer gaapt. Dit komt omdat je hond zich mogelijk ongemakkelijk voelt bij de persoon of misschien gewoon ongeduldig is om weer in beweging te komen. Immers, een hond die enthousiast is om te wandelen, wil zeker niet stoppen en 20 minuten rondhangen!

Onverschilligheid

Gapen als teken van onverschilligheid is waargenomen bij zowel gedomesticeerde honden als wilde honden. Vaak zal een hond, wanneer geconfronteerd met een agressieve hond, gapen als reactie tegen de agressieve hond. Dit betekent dat de gapende hond geen interesse heeft in enige vorm van conflict. Het is geen teken van onderwerping, maar eerder een teken van pacificatie. Gapen kan ook worden waargenomen bij dominante honden en wolven. Wanneer ze worden geconfronteerd met honden die onderdanig zijn, angst hebben of vreemden, zullen ze vaak gapen om hun gebrek aan zorg voor de onderdanige hond te tonen. Dit lijkt vaak een kalmerend effect te hebben op de angstige hond of wolf.

Gaap overkrijgen

Het fenomeen dat gapen besmettelijk is, is interessant en niet uniek voor mensen. Hoewel gedacht wordt dat het een aangeleerd gedrag is (omdat baby’s en kleuters niet gapen op dezelfde manier overkrijgen als oudere mensen), is het een bekend fenomeen dat gapen besmettelijk is bij mensen. Wat nog interessanter is, is dat gapen ook besmettelijk is voor honden. Honden zullen gapen als reactie op een andere hond die gaapt, en ze zullen ook gapen als reactie op mensen die gapen, vooral als het mensen zijn die ze heel goed kennen. Velen geloven dat dit een teken is dat honden empathisch zijn voor zowel mede-honden als mensen.

Een hond die aan het gapen is

Dus de volgende keer dat je hond gaapt, hoef je je niet per se zorgen te maken dat hij of zij veel stress en angst voelt. Hoewel dit heel goed het geval zou kunnen zijn, is dit niet altijd zo. Vaak is gapen een normaal onderdeel van het dagelijkse leven, net zoals het is voor ons mensen.

Waarom gaapt een hond?

Gapen bij honden is een gedrag dat verschillende betekenissen kan hebben, en het is niet altijd eenvoudig te interpreteren. Een veelvoorkomende reden waarom honden gapen is stress. Zoals eerder vermeld, kunnen honden gapen wanneer ze angstig of ongemakkelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de context waarin het gapen optreedt, bijvoorbeeld tijdens trainingssessies of sociale interacties.

Hond gaapt en hijgt

Soms wordt gapen bij honden gevolgd door hijgen. Dit kan duiden op fysieke inspanning of opwinding. Bijvoorbeeld, als je hond gaapt tijdens het uitlaten, kan het een teken zijn van opwinding of anticipatie. Aan de andere kant kan het ook wijzen op dat je trouwe viervoeter erg moe is, vooral als de hijg volgt op een periode van intense fysieke activiteit.

Hond gaapt en smakt

Naast gapen vertonen sommige honden ook smak geluiden, wat een ander gedrag is dat vaak wordt opgemerkt. Dit kan te maken hebben met stress, maar het kan ook een manier zijn voor honden om te communiceren dat ze zich ontspannen voelen. Het is belangrijk om te kijken naar andere lichaamstaal en de situatie als geheel om de specifieke reden voor dit gedrag te begrijpen.

Hond gaapt tijdens het aaien

Als je hond gaapt terwijl je hem aait, kan dit een teken zijn dat hij zich ongemakkelijk voelt. Niet alle honden genieten van fysiek contact op dezelfde manier. Gapen kan een manier zijn voor je hond om aan te geven dat hij liever met rust gelaten wil worden. Respecteer de grenzen van je hond en let op zijn reacties.

Waarom gaapt mijn hond zoveel?

Sommige honden lijken vaker te gapen dan andere, en dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een individuele variatie in gedrag zijn, maar het is ook mogelijk dat bepaalde situaties of omgevingen meer stress of opwinding veroorzaken bij je hond. Dit resulteert in meer gapen.

Een hond die buiten aan het gapen is

Hond gaapt tijdens het wandelen

Het gapen van een hond tijdens het wandelen kan verschillende emoties weerspiegelen. Het kan opwinding zijn over de activiteit, anticipatie op wat komen gaat, of zelfs een uiting van ongeduld. Observatie van andere signalen zoals staartpositie, oren en algemene houding kan helpen om de specifieke gemoedstoestand van je hond beter te begrijpen.

Gapen: communicatie en empathie

Het feit dat honden gapen kunnen oppikken van andere honden of zelfs van mensen, toont aan dat ze sociale dieren zijn met een zekere mate van empathie. Dit gedrag kan een manier zijn waarop honden emoties delen en reageren op de emotionele toestand van hun eigenaren en roedelgenoten.

Conclusie

Hoewel de redenen achter gapen bij honden nog niet volledig begrepen zijn, is het waarschijnlijk een vorm van communicatie. Stress is een veel voorkomende trigger voor gapen, wat het belang ervan benadrukt bij het interpreteren van hondengedrag. Gapen duidt niet alleen op stress, maar ook op onverschilligheid en empathie. Het overnemen van een gaap, zowel tussen honden als tussen honden en mensen, wijst op een opmerkelijke vorm van sociale verbondenheid. Dus, terwijl gapen soms een teken van ongemak kan zijn, is het vaak een normaal aspect van het dagelijks leven van honden. Het begrijpen waarom een hond gaapt versterkt onze band met deze lieve dieren.

Bronnen

  1. Weitzman, M. (2023, 25 mei). Why does my dog yawn so much? — Dan’s pet care. Dan’s Pet Care. https://danspetcare.com/pets/why-does-my-dog-yawn-so-much
  2. Kohler, M. M., DVM. (2022, 16 augustus). Why do dogs yawn? https://www.petmd.com/dog/behavior/why-do-dogs-yawn
  3. FARRICELL, A. (2022, 22 december). Six Reasons Why Dogs Yawn. Pet Helpful. https://pethelpful.com/dogs/Whats-the-Meaning-of-Dog-Yawning
  4. Bender, A. (2022, 8 maart). What does it mean when my dog yawns? The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/why-do-dogs-yawn-1118228
  5. Finlay, K. (2020, 11 mei). Why do dogs yawn? American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/why-do-dogs-yawn/

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *