Plotselinge agressie bij je hond kan een angstaanjagende situatie zijn voor elke huisdierouder. Als je volwassen hond al een tijdje bij je is, kun je meestal hun gedrag voorspellen in verschillende situaties, en verwacht je niet dat ze prikkelbaar worden. Ontdek waarom jouw hond plotseling agressief gedrag vertoont en hoe dit te stoppen.

Leestijd: 4 min.

Wat moet ik doen als mijn hond ineens agressief doet?

De sleutel tot het omgaan met deze gedragsverandering is om eerst te proberen de oorzaak te achterhalen. Tegelijkertijd is het belangrijk om je hond, evenals je menselijke vrienden, familie, andere huisdieren en jezelf, veilig te houden door onmiddellijk hulp te zoeken bij je dierenarts.

In de tussentijd, benader de hond op een voorzichtige, niet-bedreigende manier en neem maatregelen om de agressie te beheersen totdat je kunt achterhalen wat het veroorzaakt en idealiter een veilige, werkzame oplossing kunt vinden.

Agressieve hond rustig krijgen

Waarom worden honden plotseling agressief?

Hondenagressie tegen mensen kan verschillende gedragingen omvatten zoals blaffen, aanvallen, grommen, snauwen, knauwen en bijten. Honden kunnen ook reactief zijn aan de lijn, wat gebeurt tijdens wandelingen en kan bestaan uit aanvallen, trekken en blaffen, voornamelijk naar andere honden.

Het is niet normaal als een blije hond plotseling agressief gedrag vertoont zonder duidelijke reden. Als je goed kijkt zou je de oorzaak van de gedragsverandering van je hond kunnen achterhalen.

Angst

Angst kan plotselinge gedrags- en temperament veranderingen zoals agressie veroorzaken. Als de agressie tijdelijk is, kan het zijn dat je hond eenvoudigweg reageert op een waargenomen bedreiging. Het is echter nog steeds belangrijk om te achterhalen waarom je hond heeft gereageerd, zodat je je hond kunt helpen niet te reageren op die situaties in de toekomst.

Hond agressief door angst

Gezondheidsproblemen of ziekten

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen kunnen ook de persoonlijkheid van je hond beïnvloeden, en sommige kunnen ernstig zijn. Dit is vooral gebruikelijk als je hond een senior wordt en leeftijdsgerelateerde ziekten begint te ontwikkelen. In sommige gevallen kan plotselinge agressie bij een oudere hond verband houden met cognitieve disfunctie of dementie bij honden.

Indien je hond’s agressie samengaat met andere symptomen zoals haaruitval, gewichtstoename of lusteloosheid, kan dit een teken zijn van hypothyreoïdie. Als het gepaard gaat met convulsies of snelle stemmingswisselingen, kan het komen door epileptische aanvallen. hersenbeschadigingen in specifieke hersengebieden, veroorzaakt door zaken zoals tumoren, schildklierproblemen of trauma, eveneens leiden tot agressieve gedragsproblemen.

Een oorontsteking kan de boosdoener zijn als je hond plotseling agressief wordt in aanwezigheid van harde geluiden. Als eten je hond humeurig maakt, kan een tandheelkundig probleem de oorzaak zijn.

Letsel

Een blessure kan de oorzaak zijn van de plotselinge agressie van je hond, iets wat je misschien niet hebt gerealiseerd omdat je hond pijn kan verbergen. Om deze mogelijkheid te onderzoeken, begin je met een oppervlakkig lichamelijk onderzoek. Zoek naar zwelling, snijwonden, gescheurde kussentjes van de poten, insectenbeten of gevoelige plekken. Alles wat er abnormaal uitziet kan je hond pijn doen en agressie veroorzaken.

Agressieve hond bij de dierenarts door letsel

Controleer de binnenkant van de bek van je hond (als je je veilig voelt om dat te doen) om te zien of een vreemd voorwerp de agressie kan veroorzaken. Het kan een ontmoedigend vooruitzicht zijn als de hond snauwerig is, maar het probleem kan zo simpel zijn als een stuk voedsel, speelgoed of een stok dat vastzit tussen de tanden van je hond. Als je hond je op enige manier bedreigt, laat dan het orale onderzoek over aan je dierenarts.

Let op alle andere symptomen, zoals braken, diarree, gebrek aan eetlust en lusteloosheid, en schrijf deze informatie op zodat je deze met je dierenarts kunt delen.

Hoe plotseling agressief gedrag te stoppen bij honden

Het werken aan het stoppen van de plotseling agressief gedrag van je hond is erg belangrijk voor zowel jou als het algehele geluk van je hond. Begin met het uitsluiten van gezondheidsproblemen en zoek dan de hulp van een professional om de oorzaak van de agressie aan te wijzen en eraan te werken.

Sluit gezondheidsproblemen uit

De dierenarts zal de medische en gedragsgeschiedenis van je hond bespreken en een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Het doel is om eerst blessures en andere medische problemen uit te sluiten. Bloed- en urinetests kunnen nodig zijn om de bloedceltellingen en orgaanfunctie van je hond te beoordelen. Radiografieën kunnen ook nodig zijn om de bron van het probleem te vinden.

Hond toont agressief gedrag

Werk samen met een professional

Als je dierenarts geen medisch probleem kan vinden, overweeg dan om de hulp in te schakelen van een gecertificeerde gedragstherapeut voor honden. Een expert op het gebied van dierengedrag kan je begeleiden bij het werken met je hond door middel van technieken zoals gedragsmodificatie, conditionering en desensibilisatie. Bovendien kan deze specialist je helpen bij het beoordelen of het risico van samenleven met je hond te hoog is en of euthanasie een gerechtvaardigde optie is.

Beperk de blootstelling aan triggers

Terwijl je werkt aan een agressieprobleem met je hond, is het het beste om de blootstelling aan vreemden, andere honden of jonge kinderen te beperken. Een regel van geen bezoekers en geen aaien is het beste. Laat je hond ook niet onbeheerd achter en houd hem te allen tijde aan de lijn tijdens wandelingen, in een park of waar dan ook. Het is niet de moeite waard om een hondenbeet of mogelijke schrik van je hond te riskeren terwijl je werkt aan agressie en reactievermogen.

Conclusie

Plotseling agressief gedrag bij een hond kan een verontrustende ervaring zijn voor hondenouders. Het is van cruciaal belang om de oorzaken van deze gedragsverandering te achterhalen, zowel voor de veiligheid van de hond als voor de gemoedsrust van de eigenaar. Verschillende factoren, waaronder angst, gezondheidsproblemen, letsel en andere triggers, kunnen bijdragen aan dit gedrag. Door samen te werken met professionals zoals dierenartsen en hondengedrags-therapeuten, kunnen eigenaren stappen ondernemen om de agressie te begrijpen en aan te pakken. Met de juiste aanpak en zorgvuldige observatie kunnen baasjes een veilige en gelukkige omgeving voor hun honden creëren.

Bronnen

  1. Acres, T. (2023, 12 november). My Dog Is Acting Aggressively: Causes and Solutions | Canine Body Balance. Canine Body Balance. https://caninebodybalance.com.au/journal/my-dog-is-acting-aggressively-causes-and-solutions
  2. Bulldogology Pet Solutions. (2024, 18 maart). Why is My Dog Being Aggressive All of a Sudden? Steps to Deal With It! Bulldogology. https://www.bulldogology.net/why-is-my-dog-being-aggressive-all-of-a-sudden/
  3. Horwitz, D., & Landsberg, G. (z.d.). Dog Behavior Problems – Aggression to Family Members – Introduction and Safety. Vca. https://vcahospitals.com/know-your-pet/dog-behavior-problems-aggression-to-family-members-introduction-and-safety
  4. Mifflin, K. (2023, 15 juni). How to Stop Sudden Aggression in a Dog. The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/sudden-aggressive-behavior-in-dogs-1118591
  5. Schade, V. (2023, 28 maart). Aggression in dogs. PetMD. https://www.petmd.com/dog/behavior/aggression-in-dogs

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *