Leestijd: 5 min.

Er zijn vele hondenrassen, elk met een doelgerichte set fysieke en gedragskenmerken. Raszuivere honden binnen de tien rasgroepen moeten voldoen aan een specifieke rasstandaard. Een van de meest herkenbare elementen van een rasstandaard is temperament. Temperament wordt gedefinieerd als de persoonlijkheid, samenstelling, aard of natuur van een hond. Maar welke rassen zijn echt rustig? We kijken ook hoe Multivitamin+ ondersteuning kan bieden.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • De rasstandaarden en de keuze tussen deze
 • De diversiteit in kalmte bij de rassen
 • Wat cruciaal is om elk ras rustiger te krijgen

Van kalme hondenrassen worden verwacht dat ze hun kalmte behouden in bepaalde situaties. Ze kunnen op een bepaalde manier reageren op prikkels, vaak zonder grommen, uitvallen of tekenen van stress te vertonen. Deze tien kalme hondenrassen zijn goed in omgevingen met kinderen, in medische omgevingen als therapiehonden, of zelfs bij het werken met andere dieren als herders of bewakers.

Cavalier King Charles Spaniël

Vroeger vanuit de tijd van de Renaissance staat de Cavalier King Charles Spaniël bekend om zijn adel en zachte karakter, en behoren tot de honden die niet blaffen. Deze honden zijn gefokt door generaties van de koninklijke familie zoals Koning Charles I en zijn zoon Charles II. Hun lieve uitdrukking en ronde ogen maken hen moeilijk te weerstaan, net als de maltipoo. Vanwege hun gastvrije aard is de Cavalier een geweldige therapiehond. Het inschrijven van de Cavalier voor training zorgt voor een goed gemanierde viervoeter die het goed doet in verschillende sociale situaties. Dit ras is goed in een huis met kinderen of meerdere gezinsleden. Cavaliers houden ervan om schoothonden te zijn, maar genieten ook van lichaamsbeweging.

Boerboel

De Boerboel komt uit de tijd van Nederlandse, Duitse en Hugenoten kolonisten in Zuid-Afrika in het midden van de 17e eeuw. “Boer” (Nederlands voor “boer”) verwees naar migranten die in Zuid-Afrika aankwamen. Boeren waren oorspronkelijk toegewijd aan het beschermen van het thuisland. Dit deden zij vaak met grote waakhonden zoals bulldogs en mastiffs. Het kruisen van deze twee rassen resulteerde in de Boerboel of “boerderijhond.” Deze honden werden bekend om hun kalme karakter met kinderen. Hoewel dit loyale en intelligente ras het goed doet met jongere kinderen, worden ze niet aanbevolen voor nieuwe hondenbaasjes.

Bergamasco

Bergamasco Herdershonden kunnen worden herleid tot de stad Bergamo, dichtbij Milaan. Eeuwen geleden werden ze gebruikt om handig over rotsachtig terrein heen te komen in de Italiaanse Alpen. Op deze bergtochten was de Bergamasco loyaal en beschermend. Deze eigenschappen zijn er nog steeds, aangezien dit ras tot de meer kalme hondenrassen behoort. Ze zijn erg intelligent en willen begrijpen waarom ze sommige taken uit moeten voeren. In het verleden op de rotsachtige hellingen van de Italiaanse Alpen hielpen Bergamascos hun begeleiders te beschermen tegen gevaarlijke roofdieren. De herkenbare “gevlokte” vacht van de Bergamasco vereist verrassend weinig verzorging, waardoor ze een ras zijn met weinig onderhoud.

Wanneer je de vacht van je trouwe viervoeter (extra) wil ondersteunen, helpt de Suppdog Multivitamine+ hierbij. De Multivitamine+ zorgt voor een stralende vacht, meer energie, het ondersteunt het imuunsysteem en houdt de gewrichten soepel.

Multivitamin+ snoepjes met essentiële vitamines voor honden

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Voor een gezonde vacht & stralende huid
 • Rijk aan essentiële vitaminen & mineralen
 • 1 overheerlijk snoepje

Tibetaanse Spaniël

Tibetaanse Spaniëls (Tibbies) waren de trouwe maatjes van boeddhistische monniken. Het ras diende als waakhond en werkte bovenop Tibetaanse kloosters. Tibbies zorgden ook voor warmte tijdens ijskoude nachten in de Himalaya. Vanaf het begin werd van dit kalme hondenras verwacht dat ze een zachtaardig karakter hadden. Gedurende eeuwen groeiden de standaardkenmerken om bevattelijkheid, onafhankelijkheid en intelligentie op te nemen. De zachte maar speelse temperamenten van Tibbies maken ze goede concurrenten in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Ierse Wolfshond

De enorme Ierse Wolfshond was het resultaat van het fokken tussen grotere honden uit Groot-Brittannië en Midden-Oosterse windhonden. Tegen de 15e eeuw werd het Ierse platteland overspoeld door wolven, en Ierse Wolfshonden jaagden deze roofdieren weg, zelfs bijna tot uitsterven. Door hun ongelooflijke intelligentie leren Ierse Wolfshonden snel. Ze zijn zowel kalm als gevoelig voor de emoties van mensen, wat hen geschikt maakt voor veel verschillende soorten therapiewerk.

Basset Hound

Met een hoogte van niet meer dan 36 centimeter komt de Basset Hound uit Frankrijk en België. Het woord “basset” is Frans voor “laag.” Het ras ontstond toen Franse monniken oudere Franse honden begonnen te fokken, om het ras te creëren dat vandaag bekend staat als de Basset Hound. Basset Hounds zijn zeer onafhankelijk. Hierdoor kan training lastig zijn. Deze honden worden geprezen omdat ze een geur volgen zonder enige afleiding en kalm blijven terwijl ze dat doen. Dit ras kan een loyale band ontwikkelen met hun eigenaren door training, maar hier is wel volharding en geduld voor nodig. Als ze eenmaal getraind zijn, zullen deze lieve honden aan uw zijde blijven, maar ook vaak tevreden op de bank slapen.

Clumber Spaniël

Bekend als geweldige jagers en trouwe honden, behoren Clumber Spaniëls ook tot de rustigere rassen. In de 18e eeuw in Nottinghamshire, Engeland, werd een stevige spaniël gefokt voor het landgoed Clumber Park, en zo is de Clumber Spaniël ontstaan. Als honden van de bovenste klasse en oorspronkelijk afkomstig van royalty, zijn Clumbers goede huisgenoten. Dit ras is betrouwbaar en denkt graag grondig na over elke beslissing. Zoals elk ras hebben ze baat bij training, vooral ook een ras zoals de maltipoo. Maar ze zijn zeer aanhankelijk en hebben een sterk gevoel van toewijding.

Pekinees

De Pekinees komt uit China, sommigen denken zelfs dat ze gecreëerd zijn door Boeddha, en staat bekend als een rustige hond die weinig blaft. Pekinezen zijn extravert, vriendelijk en buitengewoon liefdevol. Pekinezen bouwen sterke banden op met hun baasjes, maar kunnen ook zeer onafhankelijk zijn. Het is belangrijk op te merken dat Pekinezen het goed zouden doen in een huis zonder kinderen, en ze zijn een rustige hond die weinig blaft. Omdat ze zich kunnen aanpassen aan kinderen, maar er mogelijk niet de voorkeur aan geven. De Pekinees is een van de meest kalme, aanhankelijkste en vriendelijkste honden, en een goede keuze voor wie een rustige hond zoekt.

Sint-bernard

Terugkerend naar het jaar 1050 op de besneeuwde hellingen van de Alpen, hielpen Sint-Bernards ziekenhuis monniken om dode of vermiste reizigers te lokaliseren. Hoewel het ras enorm groot is, is het erg slim van karakter. Hoewel ze misschien nooit brandyvaten hebben gedragen, staan Sint-Bernards bekend om hun blije glimlach als gevolg van hun gefronste voorhoofd. Sint-Bernards profiteren enorm van training, aangezien deze honden zo sterk zijn dat ze mensen, vooral kinderen, omver kunnen lopen, maar ze zijn ook honden die niet blaffen. Sint-Bernards zijn vriendelijk, hebben grote harten en leren om snel te reageren op commando’s en hun baasjes te gehoorzamen, wat ze tot een goed voorbeeld maakt voor welke hond blaft niet. Deze vriendelijke reuzen passen het beste bij gezinnen die veel tijd aan hen kunnen besteden, omdat ze graag bij hun baasjes zijn.

Conclusie

In deze verkenning van rustige hondenrassen, hebben we ontdekt dat de diversiteit aan temperamenten binnen de hondenwereld erg groot is, maar wat is de rustigste hond? Rustige hondenrassen, zoals de Cavalier King Charles Spaniël, Boerboel, Bergamasco Herdershond, Tibetaanse Spaniël, Ierse Wolfshond, Basset Hound, Clumber Spaniël, Pekingees en Sint-Bernard, laten zien dat rust niet alleen een gewenste eigenschap is, maar ook anders kan zijn in verschillende rassen.

Elk ras heeft zijn eigen unieke geschiedenis, erfgoed en karaktereigenschappen, vooral als je op zoek bent naar een rustige hond. En men vraagt zich vaak af welke hond blaft niet. Van de koninklijke elegantie van de Cavalier King Charles Spaniël tot de moedige bescherming van de Boerboel en de intelligentie van de Bergamasco, elk ras voegt iets bijzonders toe aan de wereld van rustige en liefdevolle viervoeters.

Het is belangrijk op te merken dat er ook individueel verschil kan zijn in een ras, terwijl deze rassen over het algemeen als rustig worden beschouwd. Training en socialisatie spelen een grote rol bij het vormen van het gedrag van elke hond, ongeacht het ras, maar wat is de rustigste hond? Daarom is het belangrijk om de unieke behoeften van elke hond te begrijpen en tijd te investeren in hun training en welzijn.

Of je nu op zoek bent naar een trouwe viervoeter voor je gezin, een therapeutische hond voor medische omgevingen, of een rustige vriend voor jezelf, zijn er veel verschillende soorten kalme hondenrassen om uit te kiezen. Ongeacht het ras dat je kiest, de liefde en toewijding van een hond zijn niet te missen, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op ons leven en in gezinnen.

Veelgestelde vragen

Als je je afvraagt of er een hond is die helemaal nooit blaft, dan is het antwoord: ja, die bestaat. De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft. In plaats daarvan maakt hij een jodelachtig geluid om zich te laten horen.

Berner Sennenhonden, Greyhounds en Ierse Setters behoren tot de kalmere hondenrassen die minder vaak blaffen dan andere. Hoewel er geen volledig stille honden bestaan, zijn sommige rassen relatief minder luidruchtig.

De Goldens zijn kalm en stabiel en gebruiken hun intelligentie op een manier die hen geliefd maakt bij het hele gezin. Het is geen toeval dat Goldens regelmatig alle andere rassen overtreffen in gehoorzaamheidstraining.

Bronnen

 1. Zachary, J. (2023, 5 juli). 9 Calm dog breeds. American Kennel Club. https://www.akc.org/expert-advice/dog-breeds/calm-dog-breeds/
 2. 20 Calmest dog breeds for families that prefer a Laid-Back pup. (2023, 23 maart). The Pioneer Woman. https://www.thepioneerwoman.com/home-lifestyle/g43124682/calmest-dog-breeds/
 3. Kelley, T. L. (2021, 16 april). 13 Calm dog breeds happy to chill and take a nap with you. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/living-with-pets/pet-compatibility/calm-dog-breeds
 4. Ashley, S. (2021, 31 januari). 21 Calm dog breeds to keep you company. PureWow. https://www.purewow.com/family/calm-dog-breeds
 5. Brown, J. (2022, 19 september). 10 calm dog breeds. The Spruce Pets. https://www.thesprucepets.com/calm-dog-breeds-5525804

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *